Športové aktuality
5 min. čítania

V Pekingu bude súperiť s najlepšími: Dám do toho všetko, hovorí mladá lyžiarka Jančová

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

V lyžiarskom stredisku v Jen-čchingu čaká na ešte len 18-ročnú lyžiarku Rebeku Jančovú premiéra pod piatimi kruhmi. Svoju olympijskú cestu odštartuje v podobne mladom veku ako Veronika Velez-Zuzulová či Petra Vlhová. Čo hovorí na porovnávanie s veľkými menami a aké sú jej ciele na Misii Peking?

Peking bude úžasná skúsenosť

Rebeka Jančová je aktuálne úradujúcou majsterkou sveta v Super G v kategórii do 18 rokov z bulharského Banska. Za sebou má aj účasť na zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020, kde skončila na 4. mieste v kombinácii. K bronzu jej vtedy chýbali len 2 stotiny sekundy. „Veľmi sa teším že sa mi podarilo nominovať sa do Pekingu a myslím si, že to bude úžasná skúsenosť. Znamená to pre mňa možnosť prvýkrát v živote vidieť niečo tak úžasné a zažiť atmosféru olympijských hier, aj keď je covid a bude to iné ako bežne,“ hovorí nádej slovenského lyžovania.

Na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022 bude štartovať pätica alpských lyžiarov. Okrem Petry Vlhovej a bratov Žampovcov, pre ktorých to budú už tretie ZOH, čaká olympijská premiéra na Petru Hromcovú a 18-ročnú Rebeku Jančovú.

Z porovnávania si ťažkú hlavu nerobí

V podobne mladom veku sa na olympijských hrách predstavili aj Veronika Velez-Zuzulová (ako 17-ročná v Salt Lake City 2002) a Petra Vlhová (ako 18-ročná v Soči 2014). Vlhová sa podobne ako Jančová navyše predstavila aj na zimných olympijských hrách mládeže. Porovnávaniu s týmito menami sa teda rodáčka zo Zvolena vyhne len ťažko. „Samozrejme, porovnávanie je obľúbená vec novinárov a ľudí, no snažím sa to nevnímať. Viem, čo robím pre to, aby som sa zlepšila a viem, kam smerujem. Porovnanie bolo a aj bude. Myslím si, že som ešte celkom mladá a som veľmi rada za to, že mám vôbec možnosť do Pekingu ísť.“  

Vrchol sezóny ešte neprišiel

V aktuálnej sezóne sa začala viac venovať aj rýchlostným disciplínam. „Tie mi samy o sebe zaberajú dosť veľa času. Štartovala som aj na svojom prvom zjazde a zišla som si najlepšie body v super G. Ešte neprišiel vrchol sezóny a budem mať ešte veľa pretekov. Mojím cieľom bolo nominovať sa na olympiádu, a to sa mi podarilo, takže som šťastná,“ hovorí Jančová, ktorú po ZOH čaká juniorský šampionát v Kanade.

Súťažiť s najlepšími? Bude to motivácia aj stres

Doteraz Jančová štartovala len medzi juniormi a na pár podujatí Európskeho pohára. V Číne bude súťažiť so svetovou elitou. „Je to pre mňa veľmi motivačné aj keď viem, že to bude naozaj náročné. Vyrovnať sa s náročnosťou tratí a ostatných súperiek. Áno, budú to najlepší ľudia na svete, takže kto by nemal trochu stres,“ dodáva s úsmevom lyžiarka, ktorá sa na ZOH 2022 predstaví v slalome, obrovskom slalome, super-G a spolu s bratmi Žampovcami a Petrou Hromcovou aj v tímovej súťaži.

Splnila aj kritérium na štart v zjazde a alpskej kombinácii, jej štart v týchto disciplínach je však nepravdepodobný. „Myslím si, že skôr nebude štartovať, keďže moje momentálne skúsenosti v zjazde sú takmer nijaké.“

Neznámy svah môže byť výhodou

Podmienky na zjazdovkách v Jen-čchingu je pre lyžiarov veľkou záhadou. Testovacie podujatia sa kvôli pandémii nekonali vôbec. „Som zvedavá, aké to bude, o zjazde sa hovorí, že by mal byť celkom náročný. Stalo sa mi to už veľakrát, keďže som mladá, tak som nebola na veľa kopcoch a často som na tých miestach prvý raz. Taktiež na majstrovstvách sveta juniorov, ktoré boli v Narviku a Bansku. Výhoda týchto MSJ bolo, že tam nikto skoro nikdy nebol, a to bude fajn aj v Číne.“

Pre pretrvávajúcu pandémiu bude atmosféra ochudobnená o divákov, na športoviská sa dostanú len domáci, aj to len na špeciálnu pozvánku „Je mi to trochu ľúto, keď som videla a počula, čo všetko sa musí vzhľadom na covid diať pred a počas olympijských hier. Bude to naozaj náročné,“ hovorí Jančová, ktorá sa pre hrozbu nákazy nechystá osobne pozrieť na žiadne iné športoviská. „Myslím si, že nebudem určite riskovať, aj keby tam bola možnosť ísť. No aj tak budem držať palce všetkým športovcom,“ dodáva.

Chce ukázať, že si účasť na ZOH zaslúži

Aké sú jej ciele pred olympijskou premiérou? „Nemám tak nastavené, že ak neskončím na takom a takom mieste, tak budem nespokojná. Ja chcem ukázať, že si tam zaslúžim byť a chcem ukázať, čo viem. Ako to dopadne, tak to dopadne. Nemám očakávania. Dám do toho všetko, čo budem v tej chvíli vedieť.“

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV