Športové aktuality
Minsk
6 min. čítania

V piatok slávnostne otvoria Európske hry v Minsku, zo Slovákov už v ten deň v akcii lukostrelci Hurban, Baránková a boxer Michálek

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Veľké logo podujatia pred štadiónom Dinama Minsk, na ktorom v piatok slávnostne otvoria II. európske hry.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Iný pohľad na štadión Dinama Minsk, ktorý bude okrem ceremoniálov aj dejiskom atletických súťaží EH. Na štadióne sa hrali zápasy futbalového turnaja OH 1980 v Moskve.
Iný pohľad na štadión Dinama Minsk, ktorý bude okrem ceremoniálov aj dejiskom atletických súťaží EH. Na štadióne sa hrali zápasy futbalového turnaja OH 1980 v Moskve.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – Už v piatok 21. júna o desiatej večer miestneho času na futbalovom štadióne Dinama Minsk (kapacita 22-tisíc divákov) slávnostne otvoria II. európske hry. Na multišportovom podujatí v olympijskom duchu v bieloruskej metropole podľa aktuálnych informácií bude štartovať 3667 športovcov zo všetkých 50 európskych krajín. Vo štvrtok večer v dedine športovcov slávnostne privítajú všetky výpravy.

Účastníci EH v Minsku budú o medaily bojovať v 199 disciplínach (91 mužských, 89 ženských a 19 miešaných) 23 odvetví 15 športov, z ktorých zlomok nemá olympijský status (sambo, plážový futbal a dve odvetvia gymnastiky). Slováci sa predstavia v 13 športoch (v rámci cyklistiky v dvoch odvetviach). Zastúpenie nemáme len v plážovom futbale, basketbale 3 proti 3, v grécko-rímskom zápasení a v troch odvetviach gymnastiky (moderná gymnastika, športová akrobacia a aerobik).

Maskot Európskych hier Lesik.V priebehu piatka sa prví slovenskí športovci dozvedeli vyžrebovanie svojich súťaží. V porovnaní s pôvodným rozpisom, keď v úvodný deň podujatia ešte pred otváracím ceremoniálom mali súťažiť len naši lukostrelci Vladimír Hurban ml. a Denisa Baránková (v nasadzovacom kole súťaže jednotlivcov, aj v eliminácii miešaných tímov), nastala jedna zmena.

Hoci boxeri mali svoj turnaj začínať až v sobotu, vzhľadom na vysoký počet účastníkov (turnaj EH v boxe má zároveň status majstrovstiev Európy, takisto ako v prípade džuda) začnú o deň skôr. Zo Slovákov Michálek v kategórii do 91 kg nastúpi do súťažného ringu už v piatok.

V boxerskom turnaji mužov sa predstaví spolu 258 borcov zo 44 krajín. V kategórii do 91 kg je 26 boxerov, Dávid Michálek už v piatok v boji o postup do osemfinále nastúpi proti Talianovi Azizovi Mouhiidinovi. Ďalší štyria naši borci do turnaja vstúpia v sobotu, všetci budú bojovať o postuo do osemfinále - Viliam Tankó do 60 kg (27 boxerov) proti Bielorusovi Dzmitryovi Asanauovi, Tomáš Zöld do 69 kg (33 boxerov) proti Monačanovi Hugovi Micallefovi, Andrej Csemez do 75 kg (34 boxerov) proti Nemcovi Arthurovi Beckovi Ohanyanovi a Matúš Strnisko do 81 kg (31 boxerov) proti Srbovi Sandrovi Poletanovi. Zvyšný z našej šestice Michal Takács v boji do osemfinále v kategórii do 64 kg (29 boxerov) nastúpi až v nedeľu proti Írovi Jamesovi McGivernovi.

Zhodou okolností práve Takács bol prvý slovenský športovec, ktorý sa v Minsku musel vo štvrtok podrobiť dopingovej kontrole.

Podľa nášho reprezentačného trénera Pavla Hlavačku ani jeden z našich boxerov nemá ľahký žreb. „Papierovo najťažších súperov dostali zrejme Tankó a Michálek. Bielorus Asanau je bývalý juniorský majster Európy, Talian Mouhidiin zase vlani vyhral otvorené majstrovstvá Európskej únie. Michálek s ním boxoval raz ešte ako junior a prehral. Výborný je aj Czemezov súper, Nemec pochádzajúci z Arménska Ohanyan. Nedávno získal striebro na turnaji Svetového pohára v Nemecku. Ale aj súperi zvyšných troch našich boxerov patria medzi silných. Všetko je však otvorené, na turnajoch rangu ME bývajú súboje vyrovnané,“ komentoval žreb náš reprezentačný tréner.

Európske olympijské výbory sú s prípravou Európskych hier spokojné

Na fotografii z tlačovky zľava Simon Clegg, Spyros Capralos a Jevgenija Nikitinová z organizačného výboru EH 2019.
Na fotografii z tlačovky zľava Simon Clegg, Spyros Capralos a Jevgenija Nikitinová z organizačného výboru EH 2019.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Vo štvrtok sa v Minsku konala úvodná tlačovka Európskych olympijských výborov (EOV). Tak predseda koordinačnej komisie EOV pre EH 2019 Spyros Capralos, ako aj výkonný riaditeľ EOV pre Európske hry Simon Clegg vysoko hodnotili pripravenosť bieloruských organizátorov. „Na každom podujatí podobného rozsahu sa vyskytnú bolestivé veci, ale tu ich bolo málo,“ poznamenal Simon Clegg, ktorý bol pred štyrmi rokmi výkonným riaditeľom organizačného výboru Európskych hier v Baku a teraz pôsobil ako takpovediac poradca a mentor bieloruských organizátorov, ktorí v porovnaní s azerbajdžanskými majú nepomerne väčšie skúsenosti z prípravy vrcholných športových podujatí.

„Minsk a Bielorusko sa na Európske hry tešia a môžete to spozorovať hneď po prílete do Minska. Milí a ústretoví dobrovoľníci, či neprehliadnuteľný branding podujatia na mnohých miestach v meste vypovedajú jasne. Športoviská sú vynikajúce a dedina pre športovcov tiež. Príznačné je, že na ranných seminároch šéfov misií národných olympijských výborov som v stredu ani vo štvrtok nepočul žiadnu vážnejšiu pripomienku,“ povedal Spyros Capralos.

Šéf koordinačnej komisie EOV pre EH 2019 zároveň veľmi ocenil olympijský charakter podujatia. „Množstvo účastníkov Európskych hier sa nikdy neprebojuje na olympijské hry, ale vďaka Európskym hrám nadobudnú skúsenosť, ako to vyzerá na OH. Kým na svetových či európskych šampionátoch žijú v hoteloch, tu sa v dedine môžu zoznámiť s množstvom športovcom z iných odvetví a nasať olympijskú atmosféru. A fakt, že v niektorých športoch sa z EH možno priamo kvalifikovať na budúcoročné olympijské hry, zvyšuje atraktivitu podujatia,“ povedal Capralos.

V sobotu valné zhromaždenie schváli hostiteľa III. európskych hier, ktoré sa uskutočnia v roku 2023. O podujatie bolo viacero záujemcov, ale prideliť by ho mali poľskému regiónu Malopoľska, ktorého hlavným mestom je Krakov.

Súťažný program slovenských športovcov v piatok a v sobotu

Poznámka: Uvádzame miestne časy konania súťaží, na Slovensku je o hodinu menej. Časové rozpätie trvania súťaží uvádza trvanie jednotlivých blokov, nie presný čas konania konkrétnej disciplíny.

PIATOK 21. JÚNA

LUKOSTREĽBA (Olympijský športový komplex): 9:00 – 11:45 olympijský luk M nasadzovacie kolo (Hurban), 13:15 – 16:00 olympijský luk Ž nasadzovacie kolo (Baránková), 16:45 – 17:35 mix tímy (Hurban, Baránková) eliminácia.

BOX (Športový palác Uručie): 15:00 – 15:45 do 91 kg M o postup do osemfinále (Michálek proti Talianovi Mouhiidinovi).

SOBOTA 22. JÚNA

ŠPORTOVÁ STREĽBA (Shooting Centre): 8:30 – 10:55 vzduchová pištoľ 10 m mix kvalifikácia (Tužinský, Maršálková), 11:45 – 12:45 vzduchová pištoľ 10 m finále, (Sporting Club): 9:00 – 14:20 trap M (Varga, Kovačócy) a trap Ž (Rehák Štefečeková, Špotáková) kvalifikácia.

STOLNÝ TENIS (Olympijské tenisové centrum): 10:00 – 20:00 dvojhra M (Pištej, Wang) 1. a 2. kolo, dvojhra Ž (Balážová, Kukuľková) 1. a 2. kolo, podľa žrebu.

DŽUDO (Aréna Čižovka): 10:30 – 15:40 do 66 kg M vyraďovacie kolá, semifinále, opravy (Poliak), do 57 kg Ž vyraďovacie kolá, semifinále, opravy (Majorošová), 17:00 – 19:10 zápasy o bronz a finále.

CESTNÁ CYKLISTIKA (ulice Minska, štart a cieľ na Októbrovom námestí): 12:30 – 15:00 preteky Ž s hromadným štartom na 120 km (Bačíková).

BOX (Športový palác Uručie): 14:00 – 15:00 do 69 kg M (Zӧld proti Monačanovi Micallefovi) o postup do osemfinále, 16:00 – 17:50 do 75 kg M (Csemez proti Nemcovi Ohanyanovi) o postup do osemfinále, 18:30 – 19:00 do 60 kg M (Tankó proti Bielorusovi Asanauovi) o postup do osemfinále, 20:15 – 20:45 do 81 kg M (Strnisko proti Srbovi Poletanovi) o postup do osemfinále.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV