Šport a olympizmus
Reportáž
4 min. čítania

V pondelok sa v Šamoríne triafalo na strelnici aj testovala športová zdatnosť

Stanislav Krško, Viktor Kalinács

Najväčší a najdlhší športový festival na Slovensku pokračoval aj v pondelok. Fanúšikovia športu si v Šamoríne vyskúšali strelnicu, otestovali svoju športovú zdatnosť aj oddýchli pri dobrom filme. A prišla aj olympijská víťazka a ambasádorka Olympijského festivalu – Anastasia Kuzminová.

Už od rána sa pri atletickej dráhe objavilo nové športovisko. Išlo strelnicu, ktorú si pre návštevníkov prichystal Slovenský strelecký zväz. Deti aj dospelí si mohli skúsiť vystreliť na terč, obzrieť si strelecký výstroj a dozvedieť sa všetko podstatné o streleckých disciplínach. Strelnicu si vyskúšal aj mladý športový nadšenec Jožko. „Som nadšený, bolo to úžasné. Je tu na výber množstvo zbraní a šikovní a ochotní dobrovoľníci, ktorí mi všetko vysvetlili,“ povedal po streľbe.

Presná muška je základ

Športovou streľbou sa po priamych prenosoch z olympijských hier v Tokiu začal aj poobedňajší program na hlavnom pódiu. Zástupcovia Slovenského streleckého zväzu, funkcionári, tréneri aj športovci, predstavili v diskusii divákom svoj šport, vysvetlili jeho pravidlá a pridali aj svoje názory na vystúpenia slovenských strelcov v Tokiu.

Počas celého dňa opäť nechýbalo veľké množstvo stálych športovísk, kde si deti mohli vyskúšať atletiku, futbal, bedminton či lezenie. Veľa zábavy si užili aj v partnerskej zóne, kde bol pre nich nachystaný aj kvíz v stánku exkluzívneho partnera TIPOS.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

Veľké testovanie športových znalostí

Jedným z ťahákov pondelkového „Dňa s Tiposom“ bol aj stánok Národného športového centra. V ňom si mohli návštevníci otestovať svoju športovú zdatnosť. Tí najmenší mali šancu zistiť aj to, ktorý šport je pre nich ten najvhodnejší. „Priniesli sme váhu na meranie telesného zloženia, teda merania percenta tuku, objem svalov či vody v tele. Máme diagnostiku odrazových schopností dolných končatín, čím meriame výbušnosť, rovnako rýchlosť na 20-metrovom úseku, silu stisku ruky či vytrvalostný test na bicyklovom trenažéri,“ povedal Peter Lopata, vedúci oddelenia diagnostiky NŠC.

Veľkým lákadlom bol aj aklimatizačný stan, ktorý pomohol našim olympionikom v príprave na Tokio. „Je to trochu improvizácia, ale v stane sme vytvorili vysokú vlhkosť cez 70 až 80 %,“ dodáva.

Cenný festivalový suvenír – fotka a podpis od Nasti

Pondelok sa na Olympijskom festivale objavila aj ambasádorka podujatia – bývalá biatlonistka Anastasia Kuzminová. S fanúšikmi sa ochotne odfotografovala a pridala aj množstvo autogramov. Na športové časy si prišla zaspomínať aj na strelnicu, na ktorej si overila aktuálnu formu.

Na strelnici, samozrejme, nebola jediná. „Rád som si vyskúšal streľbu aj boxovanie,“ prezradil počas dňa malý Filip v sprievode rodičov. Domov si odniesol aj suvenír od olympijskej víťazky. „Veľmi sa teším z autogramu Nasti Kuzminovej,“ dodal nadšene.

Večer sa končil na striebornom plátne

V KOFOKINE na Hlavnom stage sa s príchodom večera premietal film Farba víťazstva. Príbeh je o americkom atlétovi Jessovi Owensovi, ktorý štartoval na Olympijských hrách v roku 1936 v nacistickom Nemecku.

V utorok si zahráte basketbal aj zacvičíte Tabatu

Olympijský festival v Šamoríne pokračuje aj v utorok 27. júla. Tešiť sa môžete na deň plný basketbalu, zacvičíte si Tabatu a zistíte o tomto japonskom cvičení množstvo zaujímavostí. V programe nebude chýbať množstvo športu, ale aj kvíz či prenosy z olymijských hier v Tokiu.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

Program Olympijského festivalu na utorok 27. júla.
Program Olympijského festivalu na utorok 27. júla.
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV