Šport a olympizmus
4 min. čítania

V Prahe vyvrcholil prvý ročník medzinárodného programu Športová diplomacia, absolvovali ho aj štyria Slováci

Petra Gantnerová, Ľubomír Souček

PRAHA/BRATISLAVA 27. októbra (SOV) – Od októbra 2017 sa celý rok realizoval prvý ročník medzinárodného programu Športová diplomacia, ktorý organizuje Český olympijský výbor (ČOV) a participuje na ňom aj Slovenský olympijský výbor (SOV). Prvý ročník štúdia, ktoré sa realizovalo v ôsmich moduloch v Prahe, v októbri tohto roku absolvovalo 16 adeptov. Medzi nimi boli aj štyria Slováci – generálny sekretár Slovenského atletického zväzu Vladimír Gubrický, generálny sekretár Slovenskej lyžiarskej asociácie Radovan Cagala a dve olympioničky – členka komisie športovcov Európskych olympijských výborov, bývalá biatlonistka Janka Daubnerová (za slobodna Gereková) a bývalá hokejistka Zuzana Tomčíková, ktorá pôsobí na marketingu Slovenského zväzu ľadového hokeja. Každý modul sa začal v piatok popoludní a skončil sa v nedeľu večer, celá šestnástka absolvovala celý program spoločne.

Projekt má za cieľ pripraviť športových manažérov na funkcionárske pôsobenie s medzinárodným rozmerom. Absolventom poskytne ucelený prehľad o organizácii a financovaní športových organizácií, základné znalosti marketingu športových organizácií, prehľad o medzinárodnom právnom rámci športového prostredia a samozrejme aj kontakty v rámci českého a slovenského športu. S iniciatívou na vznik tohto programu prišiel v roku 2016 ČOV, pričom sa inšpiroval podobnými existujúcimi programami v rámci Európy a sveta. SOV sa v rámci dobrých vzťahov a spolupráce k projektu pridal.

Štúdium zastrešuje Vysoká škola ekonomická v Prahe, ktorá je garantom celého programu. Na projekte spolupracuje aj Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Štúdium prcvého ročníka prebiehalo vo forme ôsmich víkendových modulov, ktoré sa uskutočňujú v Prahe. Každý modul bol zameraný na inú tému a okrem vyučujúcich z akademickej obce či z českého ministerstva zahraničia alebo Úradu vlády ČR (šéfka protokolu) účastníkom programu prednášali aj športoví odborníci nielen z Česka (napríklad člen rady Medzinárodnej lyžiarskej federácie Roman Kumpošt, či známy športový právnik Jiří Šťovíček), ale aj zo zahraničia (zástupca Medzinárodného olympijského výboru, ale i generálny sekretár SOV Jozef Liba). Program sa tak realizoval striedavo v českom, anglickom a slovenskom jazyku.

Moduly boli zamerané na organizáciu a financie v športe, športovú diplomaciu, marketing, športové právo, komunikáciu a protokol. V rámci štúdia absolvovali študenti aj stáž vo vybranej zahraničnej športovej organizácii. Štúdium ukončili obhájením záverečnej práce na tému relevantnú pre šport alebo športovú organizáciu, ktorú reprezentujú.

Všetci štyria slovenskí absolventi programu spoločne so zástupcami SOV a Univerzity Mateja Bela. FOTO: ČOV
Všetci štyria slovenskí absolventi programu spoločne so zástupcami SOV a Univerzity Mateja Bela.
Foto
ČOV

Jeden z kvarteta slovenských účastníkov Radovan Cagala si študijný program veľmi pochvaľoval. „Profesionálne aj osobne to bola pre mňa vynikajúca skúsenosť. Program splnil všetky moje očakávania. Veľmi ma potešilo, že viaceré moduly – najmä tie, čo sa zameriavali na financovanie športu, marketing, médiá a olympijské hnutie - sa priamo prekrývali s mojou prácou generálneho sekretára SLA. Vďaka tomu, že program zastrešuje vysoká škola, sme sa dozvedeli aj najnovšie veci týkajúce sa riadenia. V kontakte s ľuďmi z iných športov ma zaskočilo, že rovnaké problémy riešia neraz úplne inak ako my v SLA. Stretol som sa s ľuďmi aj z oblastí, s ktorým by som sa po pracovnej línii inak nestretol. Vďaka tomuto študijnému programu som aj mohol stráviť týždeň v sídle Medzinárodnej lyžiarskej federácie v Oberhofene, kde som sa sa veľa naučil a získal som cenné kontakty. Toto všetko mi veľmi rozšírilo obzor. V mojej záverečnej práci som sa zameral na taktiku a diplomatické kroky národného športového zväzu pri snahe získať právo usporiadať preteky Svetového pohára. Najmä som sa sústredil na to, čo sa deje v zákulisí, a podstatne menej na športovo-technické záležitosti,“ sumarizoval.

Na ďalší ročník štúdia medzinárodného programu Športová diplomacia, ktorý sa začal v októbri 2018, boli zo Slovenska vybratí: Diana Kosová (Slovenský zväz ľadového hokeja), Tomáš Benko (Slovenský atletický zväz), Lucia Kršňáková (Slovenský zväz moderného päťboja), Anna Michalková (SHS JAMES) a olympionička Alexandra Longová (Slovenský lukostrelecký zväz).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV