Šport a olympizmus
Bratislava
2 min. čítania

V programe Európskych hier 2023 už oficiálne vodný slalom, taekwondo a moderný päťboj

Ilustračná fotografia.
Foto
EOV

Európske olympijské výbory (EOV) oznámili, že do programu III. európskych hier (EH) v Krakove a Malopoľskom vojvodstve v roku 2023 oficiálne zaradili prvé tri športy – kanoistiku - vodný slalom, taekwondo a moderný päťboj. V týchto troch športoch už došlo k dohode EOV s príslušnými európskymi federáciami.

Vedením rokovaní s jednotlivými federáciami je za EOV poverený generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru a člen exekutívy EOV Jozef Liba, jeden z dvoch podpredsedov koordinačnej komisie EOV pre EH 2023. „Vieme, že toto bol ťažký rok pre federácie. Sme preto veľmi spokojní s doterajšími diskusiami a teší nás záujem federácií o zaradenie ich športov do programu Európskych hier,“ uviedol Liba.

„Sme radi, že prvé tri športy, zaradené do programu Európskych hier 2023, budú aj na olympijských hrách 2024 v Paríži. Ich zaradenie ponúkne cenné olympijské kvalifikačné príležitosti pre našich európskych športovcov,“ povedal predseda koordinačnej komisie EOV pre Európske hry 2023 Hasan Arat.

Športový riaditeľ EOV, Slovák Peter Brüll, upozornil, že moderný päťboj, ako aj vodný slalom v rámci kanoistiky, budú mať na EH premiéru. V telefonickom rozhovore nás informoval, že v Krakove by sa malo súťažiť aj v rýchlostnej kanoistike (tá bola v programe podujatia pri premiére v Baku 2015, aj pri druhej edícii v Minsku 2019), ale podmienkou je, že Poliaci budú musieť postaviť areál, ktorý sa zatiaľ ešte stavať nezačal. Taekwondo sa na EH objavilo už v Baku 2015, v Minsku 2019 v programe chýbalo.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV