Šport a olympizmus
5 min. čítania

V Šamoríne sa začal najväčší a najdlhší športový festival na Slovensku! Svoje brány otvoril Olympijský festival

Olympijský festival v Šamoríne bude trvať do 8. augusta.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Slovenský olympijský a športový výbor oficiálne odštartoval Olympijský festival v x-bionic sphere v Šamoríne. Hlavnú myšlienku festivalu, ako aj program sedemnástich olympijských dní priblížili predstavitelia SOŠV na tlačovom brífingu, ktorý sa uskutočnil priamo v priestoroch x-bionic sphere. 

Na tlačovom brífingu sa zúčastnili prezident SOŠV Anton Siekel, riaditeľka marketingu SOŠV Kristína Czuczová, ako aj jedna z ambasádoriek Olympijského festivalu Anastasia Kuzminová.

Myšlienku organizácie Olympijských festivalov v jednotlivých krajinách sveta už niekoľko rokov podporuje aj samotný Medzinárodný olympijský výbor.  Hlavnou myšlienkou týchto celosvetovo obľúbených podujatí je priniesť atmosféru olympijských hier aj tam, kde sa práve nekonajú. „Pred nami je prvý ročník Olympijského festivalu na Slovensku. Keď sme ho začali pred dvomi rokmi plánovať, ani sme len netušili, aká bude jeho hlavná myšlienka aktuálna práve v dnešnej dobe poznačenej pandémiou nového koronavírusu, keď ani japonskí fanúšikovia nemôžu navštíviť športové podujatia. Slovenskí fanúšikovia si však prenesenú atmosféru Hier môžu vychutnať u nás doma,” povedal na úvod brífingu prezident SOŠV Anton Siekel.

Zľava marketingová riaditeľka SOŠV Kristína Czuczová, ambasádorka Olympijského festivalu Anastasia Kuzminová a prezident SOŠV Anton Siekel.
Zľava marketingová riaditeľka SOŠV Kristína Czuczová, ambasádorka Olympijského festivalu Anastasia Kuzminová a prezident SOŠV Anton Siekel.
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Na festivale si návštevníci môžu vyskúšať a na vlastnej koži zažiť 29 rozmanitých športov. „Možno práve toto je cesta, ako motivovať deti k tomu, aby sa vrátili k športu. A ak aj nie, budú mať možnosť zažiť to, čo my v športe zažívame pravidelne – emócie, radosť, smiech či súťaženie,” vyznal sa prezident a zároveň dodal: „Nie každý môže byť olympijský víťaz, ale každý sa môže športom baviť.” 

Kúsok z Japonska na Slovensku 

Olympijský festival ani zďaleka nebude len o športovaní, ale aj o diskusiách, autogramiádach, kultúre i gastronomických zážitkoch. „Inšpirovali sme sa i japonskou kultúrou a návštevníkom ju priblížime prostredníctvom rôznych workshopov, na ktorých sa naučia robiť napríklad sushi, kaligrafiu či origami,” prezradila riaditeľka marketingu SOŠV Kristína Czuczová. Slovenský olympijský a športový výbor úzko spolupracuje s japonskou ambasádou, ktorá dohliada na to, aby sa na Olympijský festival dostala skutočne autentická japonská kultúra. V programe, samozrejme, prevažuje šport, ale organizátori sú presvedčení, že každý si v ňom nájde to svoje.

„Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa o naše podujatie pričinili. Chcem sa poďakovať aj našim partnerom. Pozývam všetkých, aby si sem prišli vychutnať atmosféru olympijských hier a povedali o tom aj svojim známym. Verím, že toto je len začiatok a pred nami je dlhá tradícia Olympijského festivalu,” ukončil svoje rozprávanie prezident SOŠV.

Brány Olympijského festivalu v Šamoríne sú už otvorené.
Brány Olympijského festivalu v Šamoríne sú už otvorené.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Najväčší športový festival 

Olympijský festival je najväčší a najdlhší športový festival na Slovensku. „Trvá celých 17 dní, počas ktorých mapujeme program Hier. Festival napríklad odštartujeme otváracím ceremoniálom s olympijským ohňom presne tak ako v Tokiu. Veľmi sme sa snažili program prispôsobiť tak, aby diváci zažili atmosféru podobnej tej v Tokiu,” vyjadrila sa Kristína Czuczová.

Na festivale majú svoje zastúpenie aj rôzne športové zväzy. SOŠV sa program snažil prispôsobiť tak, aby bol motivujúci hlavne pre deti. „Zapojilo sa do neho viacero športovcov, ako aj naša ambasádorka Nasťa, ktorá je pre deti ideálnym športovým vzorom. Nie je to len o tom, aby sem prišli fandiť, ale aby si aj aktívne zašportovali. Možno práve tu nájdu svoj šport, ktorému sa budú venovať po zvyšok svojho života,” doplnila svoje slová riaditeľka marketingu.

Súčasťou festivalu budú autogramiády športovcov a fanúšikovia na ňom budú vítať aj olympionikov, ktorí priletia z Tokia. „Ak to nebude počas neskorej noci, privítame ich, nebudú chýbať autogramiády a veríme, že ani oslavy,” pripomenula Czuczová.

Z festivalu má dobrý pocit aj jeho ambasádorka Anastasia Kuzminová. „Je skvelé, že sa podarilo pripraviť Olympijský festival, jeho myšlienka je úžasná. Som veľmi rada, že môžem byť jeho súčasťou a že spoločne zažijeme olympijské hry aj na Slovensku. Pre každého športovca sú Hry vrcholom kariéry. Ja sama ako vrcholový športovec to viem. Olympijský festival je šancou pre nás všetkých prežiť výkony našich športovcov spolu s nimi,” povedala vo svojom príhovore Anastasia. Pripomenula tiež, že pondelok 26. júla bude venovaný práve jej. „Návštevníci sa budú môcť so mnou porozprávať, odfotiť sa a, samozrejme, bude aj autogramiáda. Veľmi sa teším,” doplnila na záver naša úspešná zimná olympionička.

Olympijský festival bude trvať od dnešného dňa až do 8. augusta. Kompletný program festivalu nájdete na webovej stránke www.olympic.sk/festival .

Pozrite si program festivalu na dnes a na najbližšie dni

program 23.7.

Program festivalu sobota 24.7.2021

Program festivalu nedeľa 25.7.2021

Program festivalu pondelok 26.7.2021 

Slovenský olympijský a športový výbor prinesie olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV