Športové aktuality
Reportáž
10 min. čítania

V stave permanentnej biatlonovej horúčky

Ivor Lehoťan pre olympijskú revue Olympic.sk
TRI NAJLEPŠIE Z PRETEKOV S HROMADNÝM ŠTARTOM V NOVOM MESTE NA MORAVE - VÍŤAZNÁ KUZMINOVÁ (V STREDE), DRUHÁ FIALKOVÁ (VPRAVO) A TRETIA FRANCÚZKA CHEVALIEROVÁ.
Foto
TASR/AP

Biatlonistky Anastasia Kuzminová a Paulína Fialková stáli za sezónu spolu dvanásťkrát na medailovom pódiu

Dve slovenské biatlonové grácie písali od decembra 2018 do konca marca 2019 výsledkovo a emocionálne silný príbeh. Hodný novej zlatej kapitoly slovenského biatlonu. Taká zima pod piatimi terčami ešte pre Slovenky nebola!

Najprv to bola Paulína Fialková, ktorá vtrhla do svetového cirkusu rýchlosťou víchrice a začala zbierať medailové umiestenia. Predtým mala jedno za celú kariéru, postupne jej nabiehali ďalšie a ďalšie. Šesť medailových pódií v zime 2018/2019.

Trojnásobná olympijská víťazka a šesťnásobná olympijská medailistka Anastasia Kuzminová sa pridala od predvianočného kola Svetového pohára na Morave a postupne stupňovala svoje výkony až do takej miery, že si splnila všetky svoje kariérne sny: napokon z toho bola aj zlatá medaila z majstrovstiev sveta, aj všetky trafené terčíky v pretekoch so štyrmi streľbami.

Obe privádzali svojich fanúšikov do stavu permanentnej biatlonovej horúčky, keď behali a strieľali. Dokonca dvakrát, v Novom Meste na Morave po hromadnom štarte a na Holmenkollene po šprinte, ich mohli vidieť spolu na stupňoch pre víťazky.

V HOLMENKOLLENE SI ANASTASIA KUZMINOVÁ SPLNILA ĎALŠÍ ŠPORTOVÝ SEN.
V HOLMENKOLLENE SI ANASTASIA KUZMINOVÁ SPLNILA ĎALŠÍ ŠPORTOVÝ SEN.
Foto
TASR

Decembrový predkrm

Nové Mesto na Morave servírovalo vianočné biatlonové dobroty aj pre stovky slovenských priaznivcov tridsať hodín pred zasadnutím za štedrovečerný stôl. Beh s hromadným štartom bol slovenský. Kuzminová si vystrieľala pozíciu na čele po poslednej streľbe a v boji o medailu vypočula Paulína Fialková výkriky jej trénerov Anny Murínovej a Martina Bajčičáka, ktorí bežali popri nej v poslednom stúpaní, aby predbehla Talianku Wiererovú. Viacgeneračný sen v slovenskom biatlone zavesili ako jagavú hviezdu na stromček. Prvá Slovenka, druhá Slovenka.

Nasťa podala v prvom hromadnom štarte zimy výkon hodný olympijskej víťazky v tejto disciplíne z Pjongčangu 2018. Paulína Fialková, 26-ročná Čiernobaločanka, zapla svoje bežecké turbo a nasadila drvivý trhák v tiahlom stúpaní. Akoby ju magnetizovala pred ňou Kuzminovej slovenská kombinéza.

Slovenské slzy za cieľovým priestorom sa zbiehali do mláčok. Nastin manžel Daniel, jej sestra Anna Maslovová, Paulínina trénerka Anna Murínová mala tiež zarosené oči.

„Pred súťažou s hromadným štartom som myslela na to, že by som chcela dať pekný darček pre všetkých našich fanúšikov na Vianoce. Moje prianie sa naplnilo,“ hovorila Nasťa po 14. triumfe v kariére. „Je to dobrý pocit, keď mám dobrú nasledovníčku. Ak sa rozhodnem skončiť, tak ma Paulína môže dôstojne zastúpiť.“

Nasťa na začiatku sezóny 2018/2019 pripustila, že v prípade neúspešného decembra by v januári 2019 nemusela pokračovať v kariére.

„Chcela som všetkým, ktorí nám fandili a bolo to počuť, dať vianočný darček. Počula som tisícky ľudí, ako povzbudzujú a myslela som na moje ďalšie medailové pódium. Potom som videla cestu dopredu v poslednom stúpaní. Neskutočný pocit. Veľmi sa teším, že slovenský biatlon sa takto vytiahol a dúfam, že to pomôže k tomu, aby bol ešte populárnejší,“ dodala Fialková.

Skvelý Fialkovej december

V poslednom mesiaci roka, po turbulentnej jeseni s obrovským rozruchom okolo podpisov sestier Fialkových pod reprezentačné zmluvy, sa celé Slovensko nestačilo čudovať, kde sa to v Paulíne vzalo, že z každého kola Svetového pohára prišla medaila. Začalo sa to v Pokljuke (3. miesto), v stíhacích pretekoch na 10 km. Zo šiesteho miesta po šprinte sa posúvala dopredu vďaka bezchybnej streľbe, čo je úžasný výkon a podaril sa jej druhýkrát v kariére – predtým v marci 2017 v Kontiolahti.

Paulína Fialková po súťaži konštatovala: „Na tieto štyri nuly budem dlho spomínať.“ Nasledovalo 2. kolo Svetového pohára v Hochfilzene a jej druhé miesto v stíhačke. „Chcela som dať ,ležky´ čisto, aby som bola vpredu. Keď sa to podarilo, začala som naozaj tvrdo makať. Prišli chybičky na stojke. Veľa dievčat tiež minulo svoj terčík. V závere som teda mala šancu mohla pobiť sa o pódium. Vyšlo to a som veľmi šťastná.“

ÚSPEŠNÝ TÍM. SESTRY FIALKOVÉ (VĽAVO IVONA, VEDĽA NEJ PAULÍNA), BEŽECKÝ TRÉNER MARTIN BAJČIČÁK A TRÉNERKA ANNA MURÍNOVÁ.
ÚSPEŠNÝ TÍM. SESTRY FIALKOVÉ (VĽAVO IVONA, VEDĽA NEJ PAULÍNA), BEŽECKÝ TRÉNER MARTIN BAJČIČÁK A TRÉNERKA ANNA MURÍNOVÁ.
Foto
TASR

Tretia skončila aj v šprinte na 7,5 km v Novom Meste na Morave. „Ja ani neviem, čím to je, som v úplnej pohode a idem si svoje. Snažím sa len robiť to, na čom sme sa s trénermi dohodli. Keď to funguje, môžem sa z toho iba tešiť. Dúfam, že bez stresu to bude takto pokračovať ďalej. Aj tréner Bajčičák vraví, že keď je forma, nejde sa jej človek zbaviť. Tak nech sa ma drží,“ povedala v predvianočnom čase. Za december štyrikrát vykročila na stupne víťaziek.

Stúpanie na vrchol

Od Nového Mesta na Morave sa Nasťa Kuzminová odpichla do nových výšin. Za Taliankou Vittozziovou dobehla druhá v stíhacích pretekoch v Oberhofe. Rutinérskym spôsobom sa prepracovala zo 7. miesta. Potom vyhrala šprint v Ruhpoldingu. Prvý raz v kariére zvíťazila v mekke tohto športu.

„Konečne som v Ruhpoldingu vyhrala!“ priam zvýskla Nasťa do mikrofónov reportérov. „Pred pretekmi som si dávala úlohu, že v tejto aréne, kde som nedosiahla ani len pódiové umiestnenie, by sa to už mohlo podariť. Veď možno sa do tohto areálu ako športovkyňa už nevrátim.“

Bojový duch jej povzbudil získaný adrenalín z premeriavania odporu spúšte jej malokalibrovky. Ten musí byť pol kilogramu.

„Najprv nebol dostatočný, aby som nastúpila na preteky. Nikdy predtým sa mi to nestalo. Museli sme úplne odmontovať hlaveň. Bolo to dosť nepríjemné, už bol nástrel. Dostala som sa do časovej tiesne. Ako nikdy predtým som urobila nástrel zo štyroch zásobníkov. Inokedy ich býva aj osem. V súťaži sa mi však vydarili dve krásne nuly.“

O tri dni Nasťa prepálila tempo v behu s hromadným štartom, ale v obľúbenej disciplíne ju na pódiu zastúpila Paulína Fialková, ktorá si zároveň privlastnila červený dres líderky poradia v boji o malý glóbus za preteky s hromadným štartom. „Som šťastná, že prvý raz v kariére budem mať červené číslo,“ komentovala to Paulína.

Zavŕšenie cesty

Fenomenálna kariéra Anastasie Kuzminovej dostala napokon aj posledné medailové požehnanie, posledné zlato, ktorej jej chýbalo. Trojnásobná olympijská víťazka, je aj majsterka sveta. Jej posledná osobná medailová túžba sa naplnila víťazstvom v pretekoch na 7,5 km v Östersunde. Jej medailová púť v slovenskej kombinéze sa zavŕšila 8. marca 2019. Desať rokov po tom, ako získala svoj prvý kov – striebro na MS v Pjongčangu.

Po titul si dobehla bez hlasu. Prekonávala zápal hrdla, mala plný nos. „Ešte ráno sme rozmýšľali nad tým, či nastúpiť. Rozhodli sme pokúsiť sa o niečo. Keď som išla na štart, nečakala som od seba nič. Keď ste v takom zdravotnom stave, nemusíte na seba nakladať psychickú záťaž a môžete si odbehnúť svoje preteky,“ hovorila o svojom psychickom rozpoložení. Zaregistrovali sme vancouverský začiatok súťaže (pri zlatom olympijskom šprinte z roku 2010) s netrafeným prvým výstrelom a potom so štyrmi presnými v ležke. Gesto Kuzminovej za cieľovou čiarou, ruka s bežeckou palicou letiaca nahor, znamenalo, že to dala.

PAULÍNA FIALKOVÁ A ANASTASIA KUZMINOVÁ SI GRATULUJÚ V CIELI ŠPRINTU VO FINÁLE SVETOVÉHO POHÁRA
PAULÍNA FIALKOVÁ A ANASTASIA KUZMINOVÁ SI GRATULUJÚ V CIELI ŠPRINTU VO FINÁLE SVETOVÉHO POHÁRA
Foto
TASR

Objímanie nemalo konca kraja.

Nasťa bez hlasu nevedela poskytnúť hladným reportérom svetových televízií interview. Len cez sprostredkovateľa jej šepotu. To isté na oficiálnej tlačovej konferencii po pretekoch.

„Hovorila som si sama pre seba, je to tvoja najväčšia šanca na tomto šampionáte. Lebo keď budem ďalej ležať a liečiť sa, sily sa nezväčšia a preteky vôbec nevyjdú,“ slabučko so seba vydávala hlásky pre slovenských novinárov. Ako krásne vyzerá Kuzminovej konto zo svetových šampionátov: po jednej zlatej, striebornej a bronzovej medaile.

Finále všetkých finále

Nádherné pre Slovenky bolo aj finále na Holmenkollene nad Oslom. Pokračovanie sna, čo historická sezóna priniesla. Víťazka Kuzminová ako kráľovná svetového šprintu a Paulína Fialková s ňou na medailovom stupni. Malý glóbus v Nastiných rukách. Majsterka sveta v tejto disciplíne vyhrala vo svojej kariére spolu desať šprintov, zo svojich celkových osemnástich triumfov na ZOH, MS a v SP.

„Je naozaj ťažké nájsť správne slová na to, ako som šťastná,“ rozprávala Nasťa.

Bronzová Paulína Fialková sa vyznala zo svojho druhého pocitu byť s Nasťou na stupni pre víťazky.Je to emocionálne krásne byť na pódiu s inou Slovenkou, s Nasťou.“

Manžel Daniel pripravil potajomky s manažérmi firmy Fischer na záverečné Nastine individuálne preteky dva páry bežiek tejto značky s názvom Kuzmina namiesto originálneho. Bolo to niečo také, ako keď víťazovi Tour de France dodá výrobca jeho bicykla žltý rám na poslednú etapu.

Nuž a potom prišli jedny z najlepších pretekov, aké kedy Nasťa absolvovala. Stíhacie. V nich padol vedľa slávneho skokanského mostíka aj posledný terč, ktorý mala Anastasia na muške zakaždým, keď nastúpila na súťaž so štyrmi streľbami. Dvadsať terčíkov a dvadsať presných zásahov. Predposledný pokus v jej kariére premenila na totálny triumf a na hlavu postavila tvrdenie, že „nevie poriadne strieľať“. Nečudo, že po poslednom a presnom výstrele, pred ktorým sa na sekundičku zastavila v rytme, jej zahral spokojný úsmev na perách, zaklonila sa mierne dozadu pri nahadzovaní malokalibrovky na chrbát, aby si mohla od úľavy vykríknuť. Do cieľa už akoby bežala iba čestné kolo.

„Viete, že sa rada na trati rozprávam sama so sebou. Cestou na poslednú položku som si vravela, ,nevnímaj to, pracuj v pokoji, nikto na strelnici nie je´. Rozkoš takého náskoku sa často neprihodí. Neuveriteľne dobrá a kvalitná streľba na Holmenkollene ma až prekvapila. Užila som si to naplno. Pred posledným výstrelom som trochu zaváhala. Staré spomienky vo mne vírili a musela som ich potlačiť, alebo ich vyhodiť z mysle. Povedala som si, že nesmiem už opakovať chyby, ktoré som už prežila a rozdýchala,“ vyznala sa Nasťa. A potom prišla dojímavá rozlúčka.

Na chvíľu skúsila zabojovať v behu s hromadným štartom o víťazstvo, ale strelecky to už nešlo ako deň predtým. Takže na konci bol dôležitejší úklon všetkým fanúšikom v cieli na desiatom mieste a oslava v kruhu reprezentačných kolegov, kolegov zo servisného tímu, prezidenta slovenského biatlonu a, samozrejme, manžela Daniela. Ten plakal, priam vzlykal!

Nasťa dostala v cieľovom priestore na hlavu kráľovskú korunku, buchlo šumivé víno. Na kopci odpálili Nóri ohňostroj a Pani biatlonistka sa ocitla vo vzduchu, vyhadzovaná kolegami z tímu.

„Celá moja kariéra bola veľmi zaujímavá, veľmi úspešná. Ako to už v športe býva, nebola bez prehier, ale spomínať budem na víťazstvá, na to najkrajšie. Všetky moje sny sa splnili. Život a šport ma naučili byť skromná a radovať sa tomu, čo som dokázala,“ rozprávala Anastasia plná neuveriteľných emócií.

Sezónne vrcholy nášho hviezdneho dua

Svetový pohár

Celkove: 3. ANASTASIA KUZMINOVÁ, 6. PAULÍNA FIALKOVÁ

Šprint: 1. ANASTASIA KUZMINOVÁ

Preteky s hromadným štartom: 3. PAULÍNA FIALKOVÁ

Stíhacie preteky: 3. ANASTASIA KUZMINOVÁ

Stupne víťaziek v pretekoch: ANASTASIA KUZMINOVÁ 5 – 1 – 0 (vrátane MS), PAULÍNA FIALKOVÁ 0 – 2 – 4

Majstrovstvá sveta

1. miesto: ANASTASIA KUZMINOVÁ, šprint

5. miesto: PAULÍNA FIALKOVÁ, 15 km

6. miesto: ANASTASIA KUZMINOVÁ, stíhacie preteky na 10 km

olympijska revue
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV