SOŠV
Bratislava
18 min. čítania

V stredu 24. júla sa začne odpočítavanie posledného roka od slávnostného otvorenia olympijských hier v Tokiu

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Foto
TOKYO 2020
Ilustračná fotografia.

Od stredy 24. júla sa pozornosť celého sveta bude čoraz viac upierať na jedno z najväčších miest sveta, japonské Tokio. V tento deň sa totiž spustí odpočítavanie posledného roka, ktorý zostáva do usporiadania Hier XXXII. olympiády v tomto meste. Oficiálny termín konania hier je 24. 7. – 9. 8. 2020, ale niektoré súťaže odštartujú už dva dni pred slávnostným otvorením. Od 22. júla sa budú hrať zápasy turnajov softbalistiek aj futbalistiek a presne v deň otváracieho ceremoniálu sa už bude súťažiť aj vo veslovaní a v lukostreľbe. Následne po OH sa v marci v Tokiu uskutočnia paralympijské hry (PH).

Organizátori OH a PH chystajú pri príležitosti spustenia jedného roka do začiatku OH na stredu 24. júla dve veľké šou v priestoroch Tokyo International Forum, ktoré možno sledovať naživo cez stránku olympicchannel.com. Od 8:30 h pôjde živý prenos v japončine a od 9:15 h ďalší živý prenos v angličtine.

Od Tokia 1964 po Tokio 2020 narástol rozmer hier zhruba dvojnásobne

Tokio bude olympijské hry hostiť už druhý raz. Premiérovo sa tam konali v októbri 1964, čiže na rozdiel od budúceho roka nie uprostred leta. Vtedy bol rozmer podujatia ani nie polovičný v porovnaní s tým súčasným. Na OH 1964 počas 15 dní v 163 disciplínach 19 športov súťažilo 5149 športovcov z 93 krajín. Na OH 2020 by počas 19 dní malo v 339 disciplínach 33 športov súťažiť až 11 096 športovcov z 206 krajín. Ak rátame aj odvetvia jednotlivých športov, tak ich počet dosiahne až 48 a celkový počet olympijských športovísk sa vyšplhá na 43. Najmarkantnejší rozdiel pri porovnaní faktov z Tokia kedysi a dnes však bude v percentuálnom zastúpení žien – na OH 1964 tvorili len 13,29 percenta, ale na OH 2020 to už má byť 48,5 percenta!

Celkový počet 33 športov v olympijskom programe predstavuje nový rekord. Z nich 28 bolo aj v programe OH 2016, päť je nových – ich zaradenie si vyžiadali Japonci. Ide o športové lezenie, karate, surfing, skejtbording a bejzbal/softbal. Zatiaľčo prvé štyri športy budú mať pod piatimi kruhmi absolútnu premiéru, softbal s bejzbalom sa tam vracajú po 12-ročnej prestávke. Skejtbording, športové lezenie a surfing uvidia aj diváci na OH 2024 v Paríži, namiesto karate a bejzbalu so softbalom tam však uvidia aj premiéru breakdance.

Mapka olympijských športovísk v Tokiu. Elipsy vyznačujú dve hlavné zóny hier.
Mapka olympijských športovísk v Tokiu. Elipsy vyznačujú dve hlavné zóny hier.
Foto
TOKYO 2020

Znovu to budú hry technických noviniek

Dvaja maskoti - olympijský Miraitowa, aj paralympijský Someity - budú ako prví v histórii aj v robotickej podobe.
Dvaja maskoti - olympijský Miraitowa, aj paralympijský Someity - budú ako prví v histórii aj v robotickej podobe.
Foto
TASR/AP

Na OH 1964 Japonci ohúrili svet svojou technickou vyspelosťou a premiérou viacerých noviniek (napríklad práve tam sa začalo používanie piktogramov na označovanie športovísk a ďalších olympijských stavieb). Keďže Krajina vychádzajúceho slnka stále patrí medzi svetových technologických lídrov, aj na budúci rok sa môžeme tešiť na novinky, ukazujúce svet budúcnosti.

Minulý týždeň napríklad prezentovali „olympijských“ robotov z produkcie firmy Toyota, ktorá je celosvetovým TOP-partnerom olympijského hnutia. Toyota je síce svetoznáma predovšetkým ako automobilka, ale na OH a PH 2020 sa bude prezentovať aj robotickými maskotmi oboch podujatí, ktoré nesú mená Miraitowa a Someity, ako aj humanoidnými robotmi a robotickým zariadením so špeciálnou kamerou, umožňujúcou nové spôsoby snímania diania, či novým typom „autíčka“, používaného na prenášanie oštepov či kladív z miesta ich dopadu počas atletických súťaží.

Téma čísla jeden: obavy z extrémnych klimatických podmienok

Je veľmi pravdepodobné, že nás čakajú najhorúcejšie olympijské hry v histórii. Vlani v júli namerali na predmestí Tokia teplotu až 41 stupňov a v súvislosti s extrémnymi klimatickými podmienkami zaznamenali viacero úmrtí a množstvo ľudí museli hospitalizovať.

V aprílovej najnovšej verzii programu budúcoročných OH sa už odrazili obavy organizátorov z kombinácie extrémneho tepla a veľkej vlhkosti vzduchu. Olympijské hry sa totiž uskutočnia s v tokijskom najhorúcejšom období roka. Pri tratiach vytrvalostných pretekov v maratóne a v chôdzi umiestnia na množstve miest rozprašovače vody a ochladzovače vzduchu. Značnú časť bežeckých i  chodeckých tratí situujú popod stromy. A na najexponovanejších miestach plánujú aspoň chodníky pokryť špeciálnym náterom, čím výrazne znížia teplotu. Takáto úprava sa týka až 136 kilometrov chodníkov v meste!

Trať bežeckých maratónov, aj pretekov chodcov, povedie aj popri záhradách cisárskeho paláca.
Trať bežeckých maratónov, aj pretekov chodcov, povedie aj popri záhradách cisárskeho paláca.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Samozrejme, horúčava bude najviac sužovať športovcov súťažiacich pod holým nebom, osobitne vytrvalcov. Organizátori preto rozhodli, že súťaže v maratóne odštartujú už 6. ráno miestneho času (o 23:00 SELČ) a preteky chodcov na 50 km, v ktorých by Matej Tóth mal obhajovať zlato z Ria 2016, dokonca už o 5:30 h (ďalšie chodecké súťaže o 6:00)!

Lekári varovali, že ak by sa preteky začali v neskorších ranných hodinách, mohlo by to vzhľadom na rýchly rast teploty počas dňa viesť ku kolapsom s fatálnymi následkami. Organizátori posunuli na skorší čas aj štart súťaži v triatlone a horskej cyklistike i začiatok zápasov v sedmičkovom ragby.

S horúčavami súvisia aj obavy o kvalitu vody v zálive Odaiba Marine Park, kde budú na OH súťažiť triatlonisti a diaľkoví plavci. Minuloročné extrémne teploty v Tokiu spôsobili  prehriatie vody v zálive až na 30°C. Preto organizátori teplotu vody nepretržite monitorujú a spolu s údajmi o jej kvalite (výskyt patogénnych baktérií) zverejňujú.

Mapka vyznačujúce olympijské športoviská v tzv. zóne dedičstva - v inej sú hlavne športoviská, postavené už k OH 1964, prípadné nové (ako Olympijský štadión), postavené na mieste pôvodných olympijských športovísk.
Mapka vyznačujúce olympijské športoviská v tzv. zóne dedičstva - v inej sú hlavne športoviská, postavené už k OH 1964, prípadné nové (ako Olympijský štadión), postavené na mieste pôvodných olympijských športovísk.
Foto
TOKYO 2020

Všetky plavecké finále a 9 atletických bude predpoludním

V predpoludňajších hodinách sa odohrá až deväť atletických finále, čo je nebývalé. Bola to požiadavka Medzinárodného olympijského výboru (MOV), pričom nie v každom prípade bolo motivované snahou začínať súťaže v skorých ranných hodinách, aby športovci (týka sa to vytrvalostných disciplín) nemuseli trpieť v tej najväčšej dennej horúčave. „Finálové súťaže v tokijských ranných hodinách zlepšia ,viditeľnosť´ atletiky v rôznych svetových časových zónach,“ vysvetlil rozhodnutie riaditeľ súťaží Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Paul Hardy.

Hoci plavci budú súťažiť v krytom areáli, kde sa vplyvy vonkajšej klímy dajú eliminovať, všetky plavecké finále sa odohrajú predpoludním. Tým organizátori vyšli v ústrety americkej televízii NBC, ktorá sa na financovaní OH 2020 podieľa najväčším dielom. Pre amerických televíznych divákov je totiž plávanie pod piatimi kruhmi mimoriadne atraktívne, takže televízia im ho chce ponúknuť v americkom vysielacom „prime time“. Rovnaký model sa uplatnil aj v prípade OH 2008 v Pekingu, teda tiež v Ázii. Záujem divákov v USA zohľadňuje aj fakt, že finále basketbalových turnajov mužov aj žien sa v Tokiu začne už o 11:30. Pozoruhodné však je, že finálové súťaže v športovej gymnastike, ktorá sa tiež v zámorí teší obrovskej sledovanosti, sa odohrajú až večer.

Najneskorší koniec tokijských súťaží sa plánuje o pol dvanástej večer. To znamená, že sa nezopakuje prax z Ria de Janeiro 2016, kde sa napríklad zápasy v plážovom volejbale na Copacabane končili dávno po polnoci.

Mapka olympijských stavieb v zóne zálivu, kde bude najvyššia koncentrácia športovísk, aj sídlo hlavného tlačového a vysielacieho strediska.
Mapka olympijských stavieb v zóne zálivu, kde bude najvyššia koncentrácia športovísk, aj sídlo hlavného tlačového a vysielacieho strediska.
Foto
TOKYO 2020

Výstavba športovísk beží podľa plánu

Po „šturmovaní“, ktoré sme zažili pri prípravách predchádzajúcich OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro, beží v Tokiu všetko podľa harmonogramu. Z tempa výstavby je zrejmé, že všetko sa stíha, zdržanie na niektorých stavbách je len minimálne.

Organizátori OH využijú na olympijské hry spolu 43 športovísk – 25 existuje už dlhší čas, 8 bude nových a 10 dočasných. Začiatkom júla otvorili už piaty z ôsmich nových športových stánkov - vodnoslalomársky olympijský areál Kasai Canoe Slalom Centre. Z investícií tokijskej metropolitnej vlády v Tokiu postavili prvú umelú vodnoslalomársku trať v Japonsku a keďže tento šport je historicky slovenský najúspešnejší pod piatimi kruhmi, na tento areál sa počas OH 2020 sústredí prvoradá pozornosť celého Slovenska. Do hľadiska sa zmestí 7500 divákov.

Vodnoslalomársky areál Kasai Canoe Slalom Centre otvorili len nedávno.
Vodnoslalomársky areál Kasai Canoe Slalom Centre otvorili len nedávno.
Foto
TOKYO 2020

Na rozdiel od ďalších štyroch nových športových stánkov pre OH 2020, ktoré sú už hotové kompletne (Musashino Forest Sport Plaza na bedminton a šermiarsku časť súťaže moderných päťbojárov, Yumenoshime Park Archery Field na lukostreľbu, Sea Forest Waterway na rýchlostnú kanoistiku a veslovanie, Oi Hockey Stadium na pozemný hokej), vo vodnoslalomárskom areáli treba ešte dokončiť administratívnu budovu. Trať je však už hotová a ako prvý raz si ju odskúšal domáci bronzový singlkanoista z OH 2016 v Riu de Janeiro Takuja Haneda, ktorý sa pod vedením Milana Kubáňa už dlhé roky pripravuje predovšetkým na Slovensku. V októbri sa v areáli uskutočnia predolympijské testovacie preteky.

Zo zvyšných troch nových športovísk, ktoré ešte treba dokončiť, sú práce na Olympijskom štadióne hotové na 90 percent, na gymnastickej aréne Ariake na 83 percent a na Tokijskom aquatickom centre na 75 percent. Práve v týchto stánkoch sa odohrajú celosvetovo najsledovanejšie olympijské súťaže v športoch s najvyšším počtom disciplín (atletika, gymnastika a plavecké športy).

Takto bude po dokončení vyzerať nový Olympijský štadión v Tokiu, ktorý budujú na mieste pôvodného.
Takto bude po dokončení vyzerať nový Olympijský štadión v Tokiu, ktorý budujú na mieste pôvodného.
Foto
TOKYO 2020

Tokijský koncept hier: kompaktnosť ustúpila potrebe šetriť

Azda najväčším tromfom projektu Tokia vo voľbách dejiska OH 2020 pred piatimi rokmi v súboji s Madridom a Istanbulom bola kompaktnosť projektu hier. Až 85 percent športovísk OH v Tokiu plánovali v okruhu do 8 km od olympijskej dediny.

Neskoršie úsporné opatrenia a snaha čo najviac využiť existujúce športoviská vo vzdialenejších častiach mesta aj mimo neho však logicky mali vplyv aj na kompaktnosť. Organizátori namiesto výstavby nových zariadení v hlavných zónach hier radšej využijú viaceré už existujúce, ktoré ležia ďalej.

Medzi športoviská, v ktorých sa súťažilo už počas OH 1964, patrí Tokyo Metropolitan Gymnasium, v ktorom budú hrať stolní tenisti.
Medzi športoviská, v ktorých sa súťažilo už počas OH 1964, patrí Tokyo Metropolitan Gymnasium, v ktorom budú hrať stolní tenisti.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Vďaka tomuto rozhodnutiu, ktoré je v rozpore s tým, čo predstavitelia Tokia 2020 deklarovali pri kandidatúre ako hlavný tromf, sa podarilo „skrotiť“ neustály nárast rozpočtu, ku ktorému dochádzalo v prvých rokov príprav hier. Nárast bol taký veľký, že existovali obavy z „napuchnutia“ celkových nákladov až na 30 miliárd dolárov. Tento trend kritizovali médiá aj verejnosť. Nová guvernérka tokijskej metropolitnej vlády Juriko Koikeová po svojom nástupe do funkcie preto presadila výrazné úsporné opatrenia.

V decembri 2017 bol schválený nový rozpočet, podľa ktorého sa postupuje. Celkové náklady na všetko, čo súvisí s OH a PH 2020, sú kalkulované vo výške 12,6 miliardy z USD, z čoho 5,6 miliardy má vykryť organizačný výbor (OCOG), takisto 5,6 miliardy tokijská metropolitná vláda (TMG) a 1,4 miliardy japonská vláda. Z verejných zdrojov sa v najväčšej miere financuje rekonštrukcia existujúcich a výstavba nových športových stánkov, či už dočasných alebo trvalých.

Vizualizácia jedného z nových olympijských športovísk - areálu na rýchlostnú kanoistiku a veslovanie. Otvorili ho nedávno.
Vizualizácia jedného z nových olympijských športovísk - areálu na rýchlostnú kanoistiku a veslovanie. Otvorili ho nedávno.
Foto
TOKYO 2020

Tokio 2020 vykazuje veľmi úspešný domáci marketingový program. Organizačný výbor podpísal partnerské kontrakty dovedna so 64 japonskými firmami, z ktorých 15 najväčších je v kategórii „zlatých partnerov“. Štafeta s olympijským ohňom má až päť partnerov, čo je rekord v histórii takýchto štafiet.

Uvádzame ešte zopár čísiel na dokreslenie rozmeru hier: Organizátori chcú využiť dohromady 80-tisíc dobrovoľníkov. V samotnom Japonsku záujem o dobrovoľnícke pozície prejavilo vyše 204-tisíc ľudí! Na sociálnych sieťach rok pred hrami sledovalo olympijské prípravy spolu 1,5 milióna ľudí. Samozrejme, s ich blížiacim sa termínom bude počet „followerov“ výrazne stúpať.

V meste budú dve hlavné zóny hier

V samotnom Tokiu budú dve hlavné zóny hier.

Deväť olympijských športovísk leží v tzv. zóne dedičstva (Heritage Zone), ktorá je menším z dvoch centier hier. V tejto zóne sa nachádza aj Olympijský štadión pre 68-tisíc divákov, ktorý stavajú na mieste pôvodného z roku 1964, ale bude úplne nový. V tejto oblasti ležia aj olympijské športoviská na stolný tenis, hádzanú, džudo, karate (oba tradičné japonské bojové športy prichýli legendárna hala Nippon Budokan), vzpieranie, box, bedminton, jazdectvo, časť moderného päťboja a na zápasy futbalových turnajov.

Najväčšia koncentrácia olympijských stavieb – športovísk, ale aj hlavného vysielacieho a tlačového centra (IBC a MPC) lokalizovaného v  najväčšom japonskom kongresovom centre Tokyo Big Sight – je v zóne tokijského zálivu (Tokyo Bay Zone). V nej sú pomerne blízko pri sebe športoviská na volejbal, všetky gymnastické súťaže, cyklistický BMX, skejtbording, všetky plavecké športy, basketbal 3 proti 3, pozemný hokej, rýchlostnú kanoistiku, vodný slalom a lukostreľbu. V tej istej zóne, ale výrazne ďalej, sú športoviská na taekwondo a šerm.

Na tejto mapke mimo aj mimotokijské športoviská.
Na tejto mapke mimo aj mimotokijské športoviská.
Foto
TOKYO 2020

Našťastie pre nás, mimo Tokia sú situované zväčša športy, v ktorých je účasť Slovákov na OH nemožná, prípadne málo pravdepodobná. Z našich „tutových“ športov je mimo Tokia situovaný len strelecký areál Asaka, do ktorého má doprava z  dediny trvať zhruba hodinu. Ďaleko je aj golfový areál v Kasumigaseki (76 km od MPC), kde je účasť slovenského reprezentanta veľmi reálna. Samozrejme, mimo hlavného mesta absolvuje väčšinu svojich súťažných kilometrov na 234 km dlhej cyklistickej trati, ktorá povedie aj pod posvätnou horou Fudži, aj Peter Sagan. Štart cestných pretekov bude v parku Musašinonomori, 35 km od MPC.

Ostatné mimotokijské športoviská sú zväčša už podstatne ďalej: surfing bude v Curigasaki, jachting v  Enošime, dráhová a  horská cyklistika v Izu (145 km od Tokia), bejzbal a softbal vo Fukušime (vo vzdialenosti až 250 km od centra hier), resp. v Jokohame v susedstve Tokia. Futbalový turnaj mužov aj žien sa mimo hlavného mesta bude hrať v Sappore, Mijagi, Ibaraki, Saitame a v Jokohame.

Cyklisti aj jachtári budú bývať mimo hlavnej dediny

Vizualizácia Olympijskej dediny na pomedzi oboch hlavných zón hier. Neďaleko od dediny bude aj Slovenský dom.
Vizualizácia Olympijskej dediny na pomedzi oboch hlavných zón hier. Neďaleko od dediny bude aj Slovenský dom.
Foto
TOKYO 2020

V Tokiu stavajú novú Olympijskú dedinu, ktorá bude z troch strán obklopená morským zálivom. Dedina s výškovými stavbami leží na pomedzí oboch hlavných zón hier. V jej blízkosti (len na dvadsať minút pešej chôdze) bude aj Slovenský dom, zriadený v podniku s názvom Café House. V tomto priestore nájdu kus domova nielen členovia našej výpravy, hostia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), naši návštevníci hier a Slováci, ktorí žijú v Japonsku, ale s našou krajinou sa budú môcť bližšie zoznámiť aj hostia z celého sveta, a predovšetkým z usporiadateľskej krajiny.

Okrem účastníkov základnej časti futbalových turnajov mužov i žien (tie sa budú hrať vo viacerých mestách mimo Tokia), bejzbalistov a softbalistiek (tí budú mať svoje turnaje vo Fukušime) budú mimo hlavnej dediny počas OH bývať jachtári a veľká väčšina cyklistov. Priamo v Tokiu sa totiž uskutočnia len cyklistické súťaže v BMX. Dráharský velodrom aj areál pre horskú cyklistiku sú až v Izu (vlani v lete tam autobusový presun z mesta trval až tri hodiny...) a cestní cyklisti budú súťažiť v meste Gotemba v podhorí Fudži, teda tiež poriadne ďaleko. Jachtári aj cyklisti budú mať vlastné dediny.

Olympijská štafeta s mottom „Naša cesta je svetlo nádeje“

Vizuál olympijskej pochodne aj samotnej štafety s ňou.
Vizuál olympijskej pochodne aj samotnej štafety s ňou.
Foto
TASR/AP

Organizátori OH predstavili 20. marca dizajn olympijskej pochodne. Vysoká je 71 centimetrov, je v ružovo-zlatej farbe, ozdobená motívom kvetov japonskej čerešne. Vyrobili ju z hliníka, získaného z dočasných domov obetí zemetrasenia a následnej vlny cunami v roku 2011, ktoré spustošili oblasť regióna Tohoku okolo Fukušimy. Autora pochodne Tokujina Jošioku podľa jeho slov inšpirovali kresby detí z Fukušimy. Pri pohľade zhora tvar pochodne s piatimi „lupeňmi“ pripomína kvet sakury.

Motto štafety bude „Naša cesta je svetlo nádeje“, čo vyjadruje zámer, aby organizácia OH v Tokiu pomohla aj rekonštrukcii celej zdevastovanej oblasti. Po tradičnom zapálení olympijského ohňa v antickej Olympii a tradične niekoľkodňovej štafety púti po území Grécka z Atén prinesú olympijský oheň do Japonska lietadlom 20. marca 2020. Jeho prvá zastávka v Krajine vychádzajúceho slnka bude na leteckej základni Macušima v prefektúre Mijagi. Ešte pred oficiálnym spustením štafety povedie púť ohňa 20. – 25. marca cez prefektúry Mijagi, Iwate a Fukušima, ktoré boli pred ôsmimi rokmi postihnuté ničivou katastrofou.

Pri pohľade zhora pochodeň pripomína kvet sakury.
Pri pohľade zhora pochodeň pripomína kvet sakury.
Foto
Olympic

Štafeta s olympijským ohňom oficiálne odštartuje 26. marca 2020 v Národnom tréningovom centre J-Village, ktoré leží medzi mestami Naraha a Hirono v prefektúre Fukušima. Štafeta počas 121 dní poputuje cez 47 prefektúr Japonska. Do dejiska hier príde 10. júla, takže cez oblasť metropolitného Tokia, v ktorej žije až 36 miliónov ľudí, bude putovať celé dva týždne – až do otváracieho ceremoniálu OH 24. júla 2020.

Medaily z druhotných surovín, pódiá z recyklovaných plastov z oceánov

Medailové sady pre olympijské a paralympijské hry - ide dohromady o približne päťtisíc medailí - vyrobia z druhotných surovín. Drahé kovy na ich výrobu získali organizátori z recyklovaných mobilných telefónov (obyvatelia krajiny ich odovzdali spolu 6,21 milióna) a z ďalších elektronických zariadení, ktoré na tento účel Japonci hromadne odovzdávali. Z takmer 79 ton odovzdaných zariadení sa na výrobu medailí podarilo získať 32 kg zlata, 3500 kg striebra a 2200 kg bronzu.

Ekologický rozmer OH v Tokiu a snahu o trvalú udržateľnosť rozvoja dokumentuje aj fakt, že pódiá na všetky slávnostné ceremoniály vyrobia z recyklovaného plastového odpadu, odstráneného z oceánov. Organizačný výbor hier sa týmito počinmi pripojil k aktivitám Organizácie spojených národov v oblasti ochrany životného prostredia.

Vstupenky na OH od 20 do 2370 eur

Fotografia z jedného z tokijských obchodov s olympijskými a s paralympijskými suvenírmi.
Fotografia z jedného z tokijských obchodov s olympijskými a s paralympijskými suvenírmi.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Dovedna 7,5 milióna záujemcov o olympijské vstupenky sa zaregistrovalo do systému žiadateľov. Ceny vstupeniek na olympijské súťaže, ktoré v Japonsku možno získať prostredníctvom lotérie, sa pohybujú od 2500 jenov (približne 20 eur) až do 300-tisíc jenov (zhruba 2370 eur) za najlepšie miesta na otváracom ceremoniáli. Polovica všetkých vstupeniek stojí menej ako 8000 jenov (63 eur) a sú určené pre japonské rodiny s deťmi, seniorov a zdravotne znevýhodnených.

V prvej fáze tohto procesu si vstupenky zakúpilo 3,2 milióna Japoncov, pričom túto možnosť využilo 90 percent úspešných účastníkov lotérie. Ďalšie kolo lotérie spustia v auguste. V ostatných krajinách sveta sa vstupenky od 15. júna kupujú prostredníctvom autorizovaných predajcov (ATS), na Slovensku je ním Cestovná kancelária SATUR.

Celkove by na olympijské súťaže malo byť k dispozícii približne 7,8 milióna vstupeniek. Odhaduje sa pritom, že 70 – 80 percent návštevníkov hier by malo byť z usporiadateľskej krajiny.

Slováci zatiaľ s piatimi olympijskými miestenkami

Slovensko má zatiaľ len päť miesteniek na OH 2020. Na vlaňajších majstrovstvách sveta všetky vybojovali brokoví strelci. V ďalších našich tradične parádnych olympijských odvetviach – vo rýchlostnej kanoistike a vo vodnom slalome – sa o miestenky bude bojovať na tohtoročných majstrovstvách sveta. „Štrekári“ ich budú mať koncom augusta v maďarskom Szegede, slalomári v septembri v španielskom Seu d´Urgell.

Štyri z piatich doterajších slovenských olympijských miesteniek vybojovali vďaka trom medailám na vlaňajších MS strelci na trap Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga (na fotografii), piatu pridala ďalšia strelkyňa, skeetarka Danka Barteková.
Štyri z piatich doterajších slovenských olympijských miesteniek vybojovali vďaka trom medailám na vlaňajších MS strelci na trap Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga (na fotografii), piatu pridala ďalšia strelkyňa, skeetarka Danka Barteková.
Foto
TASR/Martin Baumann

Atléti aj plavci môžu olympijské limity plniť priebežne, v prípade atlétov však prvoradým kritériom postupu na OH bude rebríčkové postavenie. Atléti zvyčajne na OH tvorili najpočetnejšiu časť slovenskej výpravy, je však možné, že ich počet sa v porovnaní s minulosťou v Tokiu výraznejšie zredukuje.

Prvou možnosťou postúpiť na OH v atletike je splnenie veľmi tvrdého štandardu, ktorého hodnota zhruba zodpovedá úrovni postupu do olympijského finále. Ďalšou možnosťou je kvalifikácia na základe rebríčkového postavenia. Do rebríčka sa bude počítať priemer piatich najlepších výsledkov. Pôjde o zložitý výpočet. Ťažko sa odhaduje, koľko slovenských atlétov splní sprísnené kritériá. Ja verím, že ich bude osem až desať,“ hovorí v rozhovore, ktorý uvádzame samostatne, športový riaditeľ SOŠV a designovaný vedúci slovenskej výpravy na OH 2020 Roman Buček.

Vo väčšine športov vedie cesta na OH cez svetové rebríčky, takže okolo účasti viacerých našich športovcov sa vyjasní až na budúci rok. Uzávierka menovitých prihlášok na OH bude 6. júla 2020. Buček pripomína, že okrem už kvalifikovaných strelcov máme momentálne na postupových miestach skejtbordistu Richarda Turyho, golfistu Roryho Sabbatiniho a džudistu Milana Randla, ide však o stále prebiehajúci proces.

„V športoch, ako sú bedminton alebo džudo, prebieha dlhodobá kvalifikácia a rozhodujúce bude konečné postavenie našich športovcov v olympijských svetových rebríčkoch. Podobné je to aj v ďalších športoch. Špecifický je box, v ktorom sa vzhľadom na suspendáciu medzinárodnej federácie zo strany Medzinárodného olympijského výboru ešte len tvorí formát kvalifikačných súťaží,“ uvádza Roman Buček a dodáva: „Pokiaľ ide o odhad počtu športovcov v našej výprave, pohybujeme sa medzi číslami 45 až 60. Ale to je naozaj len hrubý odhad. Veď sme iba zhruba v polovici kvalifikačného procesu.“

Promo video organizačného výboru OH a PH 2020 v Tokiu si môžete pozrieť TU:

Ilustračná fotografia.
Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV