Šport a olympizmus
3 min. čítania

V takmer celej Európe sa môžu elitní športovci pripravovať bez obmedzení, karanténne centrá väčšinou financujú vlády

Športovci vo väčšine európskych krajín sa nemusia pripravovať v špeciálnych karanténnych centrách. Vlády a zdravotnícke autority im umožnili, aby mohli trénovať bez výraznejších obmedzení na svojich domovských športoviskách. Podobné multišportové karanténne centrum, ako je na Slovensku v Šamoríne, má v Európe len šesť ďalších krajín. Vo väčšine z nich platí náklady na pobyt štát. 

Z prieskumu Slovenského olympijského a športového výboru medzi 50 národnými olympijskými výbormi z Európy a medzi ďalšími piatimi mimo starého kontinentu vyplynulo, že len v ďalších šiestich krajinách majú športovci k dispozícii v čase pandémie choroby COVID-19 špecializované karanténne centrum na multišportovú prípravu.

Okrem Šamorína môžu športovci využívať karanténne centrá aj v Rakúsku, Gruzínsku, Rusku, Nemecku, Holandsku a v Rumunsku. Vo väčšine týchto štátov však platia pre prípravu športovcov voľnejšie pravidlá ako na Slovensku a môžu si vybrať, či sa budú pripravovať v „bubline“, alebo na svojich domovských športoviskách. Všetky zriadené karanténne centrá v ostatných európskych krajinách sú určené pre olympijské športy, niektoré špeciálne len pre kandidátov na štart na olympijských hrách. Väčšinu zriadili a plne financujú vlády.

Športovci v zriadených európskych multišportových karanténnych centrách sa môžu pripravovať dlhodobo. Národné olympijské výbory v šestici krajín buď koordinujú celú činnosť strediska, alebo poskytujú záruky na jeho chod.

Aj na základe prieskumu SOŠV je jasné, že vo väčšine európskych krajín neexistuje potreba karanténnych výcvikových stredísk, pretože napriek opatreniam majú športovci k dispozícii možnosti na plnohodnotný tréning. Reprezentanti i potenciálni olympionici môžu využívať bazény, fitnescentrá, špecializované telocvične či iné športoviská. Ich príprava sa oproti minulosti výrazne nezmenila a na vrcholné súťaže môžu prísť stopercentne nachystaní.

Na Slovensku majú držitelia dekrétu kandidáta účasti na olympijských hrách v Tokiu a zimných olympijských hrách v Pekingu výnimku od Úradu verejného zdravotníctva. Môžu sa síce pripravovať, ale niekedy nemajú kde. Majiteľom športovej infraštruktúry sa totiž neoplatí otvoriť športovisko len pre malú skupinu osôb. Bez problémov sa môžu pripravovať aj profesionálni športovci v piatich povolených kolektívnych športoch či zamestnanci rezortných stredísk vrcholového športu.

Špecifická situácia je predovšetkým v plávaní, ktorého zástupcovia od polovice novembra absolvujú tréningy v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne a dlho nemohli využívať žiaden iný bazén na Slovensku. Táto príprava už Slovenskú plaveckú federáciu stála stovky tisíc eur.

Karanténne centrum v Šamoríne zriadili vďaka iniciatíve Slovenského olympijského a športového výboru a ďalších subjektov v polovici novembra. V areáli sa už pripravovali stovky športovcov, minulý týždeň sa v x-bionic sphere uskutočnilo aj špecializované džudistické sústredenie pre elitných reprezentantov z celej Európy. Pobyt v centre nie je na rozdiel od iných európskych krajín financovaný zo štátneho rozpočtu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV