Športové aktuality
7 min. čítania

V utorok 24. júla sa začalo odpočítavanie posledných dvoch rokov do otvorenia OH v Tokiu – pozrite si videoupútavku

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 23. júla (SOV) – V utorok 24. júla sú presne dva roky do slávnostného otvorenia Hier XXXII. olympiády v japonskom Tokiu, ktoré bude olympijské hry hostiť po 56 rokoch už druhý raz. V roku 1964 sa tomto veľkomeste s obrovským úspechom uskutočnili vôbec prvé hry na ázijskom kontinente. Celosvetový Olympic Channel pri príležitosti spustenia odpočítavania posledných dvoch rokov do začiatku OH 2020 zverejnil trailer s osobitným zameraním na päť nových športov v programe OH 2020, ktorý si môžete pozrieť cez túto linku:

https://www.olympicchannel.com/en/playback/going-olympic-tokyo-2020/trailer/.

Tokio patrí medzi najväčšie mestá sveta. Samotné má 13 miliónov obyvateľov, ale tzv. Metropolitné Tokio (s predmestiami) až 36 miliónov. Pri kandidatúre na usporiadanie OH 2020, s ktorou jasne uspelo v súboji so španielskym Madridom a tureckým Istanbulom, k tromfom mesta okrem jeho obrovskej ekonomickej sily patrili aj moderná a fungujúca infraštruktúra, najmä doprava, i bohaté skúsenosti z organizácie vrcholných podujatí.

Za hlavnú prednosť projektu OH 2020 v Tokiu s mottom Objavte budúcnosť sa však označovali krátke vzdialenosti medzi športoviskami - 85 percent z nich sa plánovalo v okruhu do 8 km od olympijskej dediny. Pre OH 2020 sa v projekte plánovalo 36 športovísk, z ktorých 15 v čase volebného víťazstva už stálo. Treba však povedať, že realita bude o dosť iná, než v kandidátskom projekte, a niektoré súťaže sa uskutočnia dosť ďaleko od centra hier.

Tokijskú kandidatúru neohrozil ani vážny problém v podobe pretrvávajúceho úniku rádioaktívnej vody zo zničenej jadrovej elektrárne vo Fukušime, ktorá leží len 250 km od mesta. K obrovskej tragédii v dôsledku výnimočne silného zemetrasenia s magnitúdou 9 a následnej záplavovej vlny cunami došlo v marci 2011. Napriek kritike ekológov sa organizátori OH neskôr dokonca rozhodli Fukušimu zahrnúť do olympijských plánov. Uskutočnia sa tam turnaje bejzbalistov aj softbalistiek (mimochodom, bol to návrh prezidenta MOV Thomasa Bacha, ktorý si myslí, že by to mohlo pomôcť obnove severovýchodnej časti Japonska a presvedčil o tom predsedu vlády Abeho) a 26. marca tam odštartuje aj púť štafety s olympijským ohňom po japonskom území!

„Nafukovanie“ rozpočtu, megalomanské plány museli škrtať

Prípravy OH 2020 napriek silnej východiskovej pozícii Tokia neboli zďaleka bezproblémové. Pravda, nijako sa nedajú porovnať  s vážnosťou problémov príprav predchádzajúcich OH v Riu de Janeiro, ktoré mali veľké meškanie. Ale Tokio má tiež svoje starosti – a nie malé.

Avízo, že do OH v Tokiu zostávajú už len dva roky... FOTO: MOV
Avízo, že do OH v Tokiu zostávajú už len dva roky...
Foto
MOV

Koordinačná komisia MOV pre OH 2020 (CoCom) na čele s Johnom Coatesom už dávnejšie opakovane upozornila na neúnosné „nafukovanie“ rozpočtu. Výbor kandidatúry Tokia v projektoch rátal s rozpočtom organizačného výboru (OCOG) vo výške 3,1 miliardy dolárov a s tzv. non-OCOG rozpočtom vo výške 4,89 miliardy dolárov. Celkové náklady teda mali tesne prevýšiť 8 miliárd USD.

Už krátko po pridelení OH však rozpočet začal výrazne „puchnúť“. A to až do takej neúnosnej miery, že najhoršie prognózy predpokladali nárast celkových nákladov až na 30 miliárd dolárov! To spôsobilo veľkú kritiku zo strany médií aj verejnosti. Organizátori sa preto museli vzdať megalomanského projektu výstavby olympijského štadióna z dielne slávnej architektky Zahy Hadidovej a pristúpiť na jeho skromnejšiu verziu (aj tá však má vyjsť na 1,45 miliardy USD). V snahe usporiť z narastajúcich základov menili aj situovanie niektorých športovísk, pričom namiesto výstavby nových budú len renovovať už existujúce – aj mimo Tokia. Pristúpili aj k redukcii ďalších nákladov. Aktuálna podoba rozpočtu, zverejnená v decembri 2017, počíta s celkovými nákladmi vo výške 12,6 miliardy USD, čo je stále oveľa viac, než sa uvádzalo pri kandidatúre...

Potreba zahraničných expertov, dopravné a klimatické riziká

Po júlovej zatiaľ poslednej návšteve koordinačnej komisie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) pre OH v Tokiu jej predseda John Coates upriamil pozornosť na ďalšie problémy. Ako nutné sa ukazuje angažovanie zahraničných expertov pri príprave súťaží v športoch, v ktorých Japonsko nemá väčšiu tradíciu či organizačné skúsenosti. Ide napríklad o veslovanie, kanoistiku, či jachting. Ďalším je zlá kvalita vody v Enošime, dejisku jachtárskych súťaží, ale takisto aj v tokijskom Odaiba Marine Parku, kde budú súťažiť diaľkoví plavci a triatlonisti. Ako problémová je v totálne prehustenom meste vnímaná aj doprava na niektoré športoviská. „Osobitne sa chceme ubezpečiť, že športovci, technický personál a rozhodcovia, aj diváci sa včas dostanú do dejiska súťaží,“ uviedol Coates na tlačovke v Tokiu 20. júla.

Existuje ešte jeden problém, s ktorým organizázori nespravia nič. Sú ním zvyčajné klimatické podmienky v Tokiu na prelome júla a augusta. V meste vtedy býva veľmi horúco a vlhko, aj keď termín OH bol stanovený mimo obdobia dažďov. S určitosťou bude veľmi náročné súťažiť vo vytrvalostných športoch a v ďalších športových súťažiach pod holým nebom.

Päť nových športov – špeciálne len pre Tokio

V Tokiu 1964 malo olympijskú premiéru džudo a volejbal. Nové športy v programe OH sa vtedy objavili prvý raz po dlhých 28 rokoch. Tokio 2020 bude mať ďalší historický primát. K 28 športom z programu OH 2016 na základe zmien, ktoré po svojom zvolení na čelo MOV v septembri 2013 presadil Thomas Bach, pribudne ďalších päť. Organizátori nielen OH 2020, ale aj ďalších OH, totiž dostali možnosť k „tradičnému“ programu pridať päť nových športov, ktoré sú populárne v hostiteľskej krajine.

Japonci si vybrali a MOV im schválil zaradenie karate (takisto ako v prípade džuda, aj v tomto bojovom umení ide o šport s japonským domicilom), skejtbordingu, športového lezenia, surfovania a bejzbalu/softbalu. „Prírastok“ obnáša dovedna 19 nových disciplín a 474 športovcov. V rámci basketbalu navyše bude mať premiéru OH streetball, teda verzia traja proti trom.

Exekutíva MOV 18. júla schválila definitívnu podobu športového programu OH 2020 v Tokiu. Bude sa súťažiť spolu v 33 športoch a v celkovom počte 339 disciplín, čo je v porovnaní s Riom 2016 (306) nárast o 33, teda o viac než 10 percent.

Celková mapka tokijských olympijských športovísk a ďalších kľúčových stavieb. MAPA TOKYO 2020
Celková mapka tokijských olympijských športovísk a ďalších kľúčových stavieb. MAPA TOKYO 2020

Kompaktnosť športového konceptu už celkom neplatí

Tokijský projekt OH 2020 uspel aj vďaka veľmi kompaktnému konceptu športovísk. To však už celkom neplatí. Olympijské súťaže sa uskutočnia dovedna na 42 športoviskách. Z nich 27 leží na území Tokia v dvoch centrálnych zónach hier (môžete ich vidieť na priloženej mape). Pôvodne sa mimo Tokia malo súťažiť len v športovej streľbe, modernom päťboji a samozrejme v skupinovej fáze futbalových turnajov. Postupne však organizátori menili lokalizáciu viacerých ďalších športovísk tak, že mimo metropoly budú aj športoviská na surfing, golf, jachting, dráhovú aj horskú cyklistiku a bejzbal/softbal. Pravda, päť nových športov bolo treba tiež niekde umiestniť...

Spolu 11 tokijských športovísk sa nachádza v tzv. zóne dedičstva (Heritage Zone). Ešte väčšia koncentrácia športovísk (spolu 16) sa nachádza v tzv. zóne zálivu (Tokyo Bay Zone), kde sú situované aj Olympijská dedina i hlavné vysielacie a tlačové centrum. Mimo dvoch hlavných zón, ale stále v dostupnej vzdialenosti, sú športoviská na streľbu v Asake a na basketbal v Saitame, hodinu vlakom od Tokia.

Ostatné športoviská sú zväčša už podstatne ďalej: surfing bude v Curigasaki, golf v Kasumigaseki, jachting v Enošime, dráhová a horská cyklistika v Izu (145 km od Tokia), trať cestných pretekoch cyklistov povedie až pod horu Fudži, bejzbal a softbal budú vo Fukušime (asi 250 km), resp. v neďalekej Jokohame. Futbalový turnaj sa mimo Tokia bude hrať v Sappore, Mijagi, Ibaraki, Saitame a v Jokohame.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV