Športové aktuality
2 min. čítania

V úvodnom slalome sezóny SP v Aspene Velez Zuzulová druhá, Vlhová jedenásta

Aspen 29. novembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová vynikajúco vstúpila do slalomovej sezóny Svetového pohára, keď v sobotu v americkom Aspene skončila na druhom mieste. Výrazne 24 bodmi za 11. miesto dala o sebe vedieť aj Petra Vlhová. Súťaž suverénne najrýchlejšími oboma kolami totálne prevalcovala domáca favoritka Mikaela Shiffrinová, ktorá Velez Zuzulovej nadelila neskutočné 3 sekundy a 7 stotín, tretia skončila Švédka Frida Hansdotterová (+3,26 s), Vlhová zaostala 5,67 s.

Dvadsaťročná Shiffrinová, majsterka sveta, olympijská víťazka a obhajkyňa malého glóbusu za slalom dosiahla svoj 6. triumf v pretekoch SP, pätnásty v slalome. Demonštrovala, že v hustých bránkach je momentálne minimálne o triedu pred súperkami - technicky i mentálne. Jej náskok 3,07 s je nový svetový rekord v ženskom slalome v SP, naposledy získala 3 sekundy na druhú v poradí v roku 1968 Francúzka Florence Steurerová v Abetone.

V tieni senzačnej Shiffrinovej rozčerili hladinu záujmu obe Slovenky. Velez Zuzulová sa prezentovala druhým a piatym časom. Dosiahla 20. pódiové umiestnenie v pretekoch SP, z toho osemnáste v slalome, dvakrát uspela v paralelných pretekoch. O jedenásť rokov mladšia Vlhová bodovala v SP po piaty raz a vyrovnala svoje maximum zo Semmeringu 2012, kde jej kamarátka prvýkrát v kariére triumfovala. Vďaka 21. priečke po 1. kole využila v tom druhom výhodnú pozíciu a dosiahla tretí najlepší čas, pričom o 23 stotín predstihla aj svoju skúsenú krajanku.

Coloradský denník Aspen Times vo svojom online vydaní pripomenul, že Velez Zuzulová je 15 rokmi ošľahaná veteránka SP, že má za muža Francúza a že trénuje s mladými Francúzkami. "Ony chcú byť lepšie ako ja a preto ma ja poháňajú. Robí ma to rýchlejšou. Dnes bola Mikaela fantastická, ale ja som tiež veľmi šťastná. Je to môj najlepší vstup do sezóny v celej mojej kariére. A pritom sa mi tu nejazdí nikdy ľahko, lebo je to vysoko položené stredisko," zdôraznila Velez Zuzulová.

Výsledky prvého slalomu SP v Aspene: 1. Shiffrinová (USA) 1:39,81 min., 2. Veronika VELEZ ZUZULOVÁ (SR) +3,07, 3. Hansdotterová (Švéd.) +3,26, … 11. Petra VLHOVÁ (SR) obe +5,67.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV