Športové aktuality
Košice
5 min. čítania

V úvodný deň hokejových MS v Košiciach senzačný triumf Slovákov 4:1 nad USA

Radosť našich hokejistov, ktorí proti Američanom podali vynikajúci výkon a zaslúžene zvíťazili 4:1.
Foto
TASR/Martin Baumann

Košice 10. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili vo svojom úvodnom zápase A-skupiny majstrovstiev sveta v Košiciach nad favorizovanými hráčmi USA 4:1. Výborným výkonom zatienili hviezdy súpera a po góloch Matúša Sukeľa, Erika Černáka, Tomáša Tatara a Michala Krištofa si zaslúžene pripísali prvé tri body na šampionáte. Za najlepšieho hráča slovenského tímu vyhlásili autora prvého gólu Matúša Sukeľa, z Američanov si cenu prevzal útočník Jack Eichel. Naši zverenci trénera Craiga Ramsayho nastúpia už v sobotu na druhý skupinový duel, s Fínskom sa stretnú opäť o 20.15 h.

Pred piatkovým večerným duelom v Košiciach prebehol otvárací ceremoniál 83. MS, niesol sa v znamení vzdania pocty hokejovým legendám i celej krajine organizátora. Počas neho sa divákom v Steel Aréne prihovoril prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút, ktorý oficiálne otvoril šampionát.

Hlasy po zápase (zdroj: TASR/RTVS):


Craig Ramsay, tréner SR: "Hlavný dôvod, prečo sme vyhrali, bol ten, že sme hrali ako tím, vyzerali sme ako tím už od úvodu zápasu. Mali sme poriadny bekčeking, o ktorom sa rozprávame už dva roky, dobrú hru bez puku, dobrú prácu s hokejkami, prihrávky, žiadne medzery v prechode a protiútoky. Robili sme to dobre a robili sme to ako celá skupina. Všetci hráči bojovali, nepoľavili a keď niekto urobil chybu, vždy tam bol niekto iný, kto mu pomohol. Takto musí hrať tím. Stále je to však len jeden krok a čaká nás ešte dlhá cesta."


Matúš Sukeľ, útočník vyhlásený za najlepšieho hráča SR: "Boli sme správne namotivovaní. Diváci boli úžasní, hnali nás vpred, boli náš šiesty hráč. Môžeme sa radovať, ale iba do polnoci. Potom už bude potrebné sústrediť sa na Fínov."


Róbert Lantoši, útočník SR: "Sme veľmi radi, že sa nám podarilo vyhrať už v prvom zápase, špeciálne proti USA. Do bodky sme plnili to, čo sme mali. Máme korčuliarsky výborne pripravený tím a vedeli sme, že to chceme využiť."


Michal Krištof, útočník SR: "Vedeli sme, čo budú hrať. Majú skvelých hráčov, hviezdy NHL. My sme si vraveli, že musíme hrať tímovo a to sme robili. Oni možno mali puk často na hokejkách, ale bolo to najmä v rohoch klziska. Výborne nás podržal brankár Rybár."


Erik Černák, obranca SR, strelec gólu na 2:1: "Úžasný zápas. Diváci boli neskutoční, pomáhali nám po celý duel. Hrali sme to, čo sme mali hrať a preto sme vyhrali. Hrali sme našu hru, nepustili sme Američanov do veľkých šancí. Boli sme k nim natesno, nedali sme im veľa priestoru. Budeme sa tešiť do polnoci, ale zajtra je nový deň. Druhý zápas chceme zahrať rovnako ako dnešný."
Patrik Rybár, brankár SR: "Každý sa chcel ukázať a každý chcel dokázať trénerom, že si zaslúžil nomináciu. Bola to pre nás veľká škola a som veľmi šťastný, že sme získali tri body."
Dávid Buc, útočník: "Je to fantázia, zdolali sme Ameriku. Ak plníme to, čo máme, tak sme veľmi silní. Podali sme výborný výkon."
Andrej Sekera, kapitán SR: "Dosiahli sme to, čo sme chceli. Paťo Rybár mal niekoľko výborných zákrokov, my sme udržali americké hviezdy. Musíme hrať to, na čo máme a myslieť na to, akí sme hokejisti. Musíme zostať pokojní, zajtra nás čaká ďalší ťažký zápas."
Ladislav Nagy, útočník SR: "Podali sme dobrý výkon. S každým sa dá hrať, ak drieme všetci na sto percent. Diváci nás hnali dopredu, boli fantastickí."
Marko Daňo, útočník SR: "Snažili sme sa hrať od prvých sekúnd agresívne. Mali nejaký tlak, ale my sme dali góly a tímovým výkonom sme ich zdolali. Každý tam išiel s tým, že Američania budú kvalitný a budú nás tlačiť, ale spravil sme si svoju robotu a odviedli sme ju na 100 percent."

1. zápas A-skupiny: USA - Slovensko 1:4 (1:1, 0:2, 0:1). Góly: 13. DeBrincat (Kane, Eichel) - 5. Sukeľ (Studenič), 22. Černák (Sekera), 25. Tatar (Pánik), 56. Krištof. Rozhodovali: Gouin (Kan.), Romasko (Rus.) - Lazarev (Rus.), Malmqvist (Švéd.), vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 7430 divákov. USA: Schneider - Martinez, Suter, Skjei, Hanifin, Fox, Q. Hughes, - Keller, Eichel, Kreider - DeBrincat, Larkin, Gaudreau - Kane, J. Hughes, Van Riemsdyk - Ryan, Glendening, White - Vatrano. Slovensko: Rybár - Černák, Sekera, Jaroš, Marinčin, Ďaloga, Fehérváry, Čajkovský, Koch - Pánik, Krištof, Tatar - Nagy, Sukeľ, Studenič - Lantoši, Zigo, Daňo - Liška, Buc, Lunter

Tabuľka A-skupiny:
      1. SLOVENSKO      1 1 0 0 0 4:1 3
      2. Fínsko         1 0 0 0 0 3:1 3
      3. Dánsko         0 0 0 0 0 0:0 0
      4. Francúzsko     0 0 0 0 0 0:0 0
      
      5. Nemecko        0 0 0 0 0 0:0 0
      6. Veľká Británia 0 0 0 0 0 0:0 0
      7. Kanada         1 0 0 0 1 1:3 0
      8. USA            1 0 0 0 1 1:4 0

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV