Šport a olympizmus
3 min. čítania

Vakcinácia je najschodnejšia cesta k usporiadaniu olympijských hier v Tokiu

Foto
TASR/ROMAN HANC

Očkovanie športovcov novými vakcínami bude podľa vplyvného člena Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Richarda Pounda najschodnejšia cesta na usporiadanie olympijských hier 2020 v Tokiu. Aj prezident MOV Thomas Bach v závere minulého roka uviedol, že inštitúcia urobí všetko pre to, aby sa nechalo zaočkovať čo najviac účastníkov podujatia, ktoré sa uskutoční v druhej polovici júla a na začiatku augusta.

V posledných týždňoch v celom svete i v samotnom Japonsku výrazne rastú počty chorých i obetí choroby COVID-19. Medzičasom sa už objavili viaceré hlasy, ktoré spochybňujú aj usporiadanie olympijských hier v Tokiu (23. júla – 8. augusta 2021). Organizátori i predstavitelia japonskej vlády už viackrát zopakovali, že tento rok sa podujatie uskutoční, aj keď je otázne v akom móde. V pondelok 4. januára sa začalo odpočítavanie 200 dní do začiatku podujatia.

Nie je to tak dávno, keď aj japonskí epidemiológovia varovali, že bez existencie očkovania proti vírusu SARS-CoV-2 nebudú žiadne olympijské hry. Predstavitelia olympijského hnutia povolenie vakcín viacerých firiem síce vítajú, očkovanie však nebude podmienkou pre účasť na olympijských hrách.

„Nebudeme sa predbiehať v rade. Najskôr musia vakcíny dostať tí najviac ohrození. Vyvinieme však veľké úsilie, aby sa nechalo preočkovať maximum aktérov hier vrátane divákov. Keby sme však vakcináciu vyžadovali, zašli by sme priďaleko. Nechať sa zaočkovať je však zo strany olympionikov aj ukážka solidarity a rešpektu k hostiteľskej krajine i ďalším športovcom,“ uviedol podľa Inside The Games prezident MOV Thomas Bach.

Japonskí organizátori podľa správ z krajiny vychádzajúceho slnka pracujú s viacerými scenármi protipandemických opatrení. Sú medzi nimi masívne testovanie všetkých akreditovaných účastníkov každé štyri dni či povinný karanténny pobyt v krajine pred začiatkom súťaže.

„V čase hier bude preočkovaná len časť svetovej populácie. Preto je potrebné k ochranným opatreniam v Tokiu pristupovať tak, ako by išlo o hry bez vakcíny,“ tvrdí šéflekár výpravy USA Jonathan Finnoff.

Bývalý šéf Svetovej antidopingovej agentúry WADA a vplyvný člen MOV Richard Pound v súvislosti s nárastom prípadov vo svete volá po prioritnom očkovaní športovcov, ktorí cestujú po svete a reprezentujú svoje krajiny. Aj on však prizvukuje, že prvoradí sú v prvej fáze ľudia v prvej línii a najviac ohrození. „Len v Kanade máme približne 300 až 400 športovcov, ktorí nás reprezentujú po celom svete. Nemyslím si, že by to spôsobilo verejné protesty, ak by sme ich uprednostnili a odobrali pre nich zopár stoviek vakcín z niekoľkých miliónov objednaných. Každá krajina sa musí sama rozhodnúť, či povolí očkovanie športovcov na úkor niekoľkých stoviek ľudí. Z môjho pohľadu je to však najrealistickejší spôsob, ako sa posunúť dopredu a zároveň usporiadať bezpečné olympijské hry,“ povedal v rozhovore pre Sky News 78-ročný kanadský funkcionár.

Očkovanie už povolali v Európskej únii, USA či v Spojenom kráľovstve. Japonské úrady v týchto dňoch posudzujú bezpečnosť a účinnosť vakcín od viacerých výrobcov a už čoskoro rozhodnú.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV