Športové aktuality
4 min. čítania

Vancouver je už dva roky pred ZOH 2010 pripravený na olympiádu výborne

Ľubomír Souček
Vancouver je uz dva roky pred ZOH 2010 pripraveny na olympiadu vyborne

BRATISLAVA (SOV) - V pondelok popoludní sa z niekoľkodňovej návštevy dejiska XXI. zimných olympijských hier v roku 2010 kanadského Vancouvru vrátila štvorčlenná delegácia Slovenského olympijského výboru. Po návrate o jej priebehu informovali na tlačovej konferencii predseda SOV František Chmelár a podpredseda SOV pre zimné športy Igor Nemeček. Okrem nich cestu do Kanady absolvovali generálny sekretár SOV Jozef Liba a člen VV SOV, zároveň predseda predstavenstva Slovenskej olympijskej marketingovej, a.s., Ľubor Štark.

Delegácia SOV navštívila Vancouver presne v období, keď sa tam o dva roky uskutočnia zimné olympijské hry (ich termín je 12. - 28. februára). V hlavnom meste provincie Britská Kolumbia privítalo Slovákov príjemne teplé počasie, ktoré je pre toto prímorské mesto aj v zimnom čase zvyčajné. Zato v druhom centre bielej olympiády - v horskom Whistleri, ktorý leží zhruba 90 km od Vancouvru v nadmorskej výške okolo 1400 m - bola ozajstná zima a kopce pokrývala až trojmetrová vrstva snehu. A len 20 km od Vancouvru, v horskom stredisku Cypress, kde sa uskutočnia súťaže v akrobatickom lyžovaní a v snoubordingu, bolo dokonca snehu ešte viac!

„Rokovali sme s predstaviteľmi jednotlivých oddelení organizačného výboru VANOC, mali sme možnosť vidieť väčšinu olympijských športovísk a navštívili sme aj preteky Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní na olympijskej trati vo Whistleri. Z priamej skúsenosti sme nadobudli pocit, že vo Vancouvri sa na olympiádu pripravujú veľmi seriózne a sú dnes oveľa ďalej, než boli Turínčania dva roky pred ZOH 2006. Jednotlivé športoviská, ktoré sme videli, boli vynikajúce, takisto aj celkové športovo-technické podmienky a úroveň organizačného zvládnutia pretekov SP zjazdárov. Veľmi dobrým dojmom pôsobia aj olympijské dediny vo Vancouvri i vo Whistleri. Jediné, čo na nás zapôsobilo trochu negatívne, bola nízka divácka návštevnosť na spomínaných pretekoch," celkove hodnotil po návrate z Kanady predseda SOV František Chmelár.

Podpredseda SOV pre zimné športy Igor Nemeček potvrdil výbornú pripravenosť Vancouvru na usporiadanie ZOH 2010 a tlmočil, že jedinú obavu majú organizátori z nepriazne počasia. Pridal aj konkrétne informácie: „Sídlo organizačného výboru sme navštívili už druhý raz. Prvú návštevu sme absolvovali ešte po ZOH 2006 v Turíne. VANOC má momentálne okolo 650 pracovníkov, do olympiády ich počet narastie na 1400. Ďalej počítajú s využitím 25 000 dobrovoľníkov. Olympijská dedina vo Vancouvri bude špičkovo vybavená a byty v nej sa už predávajú občanom v sumách od pol milióna kanadských dolárov. Do mesta aj na zápasy hokejového turnaja z dediny bude len desať minút pešej chôdze. Vo Whistleri budú výpravy bývať v štýlových drevených domoch. Z tejto dediny potrvá cesta do areálov pre zjazdové aj klasické lyžiarske disciplíny autami zhruba štvrť hodiny. Doprava medzi Vancouvrom a Whistlerom teraz trvala hodinu a trištvrte. Do ZOH by sa tento čas mal ešte asi o štvrť hodiny skrátiť, ale aj tak je natoľko veľký, že jednotlivé výpravy budú musieť byť rozdelené na dve úplne samostatné časti. Podobne v Turíne sa ranné operatívne porady organizátorov a šéfov misií na oboch miestach budú odohrávať prostredníctvom videokonferencií."

Delegácia SOV sa pri svojej návšteve sústredila aj na kontakt s časťou silnej slovenskej komunity, ktorá žije v samotnom Vancouvri i v celej provincii Britská Kolumbia. Stretla sa aj s honorárnym konzulom Slovenskej republiky v provincii Stanislavom Lišiakom, ktorý podniká v oblasti nehnuteľností a sprostredkoval predstaviteľom SOV návštevu niektorých lokalít, ktoré by prichádzali do úvahy pre zriadenie Slovenského domu počas ZOH 2010. „Na rozdiel od škandinávskych krajín, ktoré chcú mať svoje národné domy vo Whistleri, my - podobne ako Česi - by sme chceli svoj dom zriadiť vo Vancouvri. Pozreli sme niekoľko ponúkaných miest, ale zatiaľ sme sa nerozhodli. Ceny ponúkaných prenájmov boli prekvapujúco vysoké, podstatne vyššie, ako v minulosti," uviedol František Chmelár.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV