Športové aktuality
11 min. čítania

Vďaka programu Ukáž sa! vykryli členovia Kata teamu celú sezónu, nikdy sa netreba vzdávať

Foto
Archív SOŠV

Snom väčšiny detí, ktoré chcú začať s karate je získať magický čierny opasok. Členovia Kata teamu Bratislava majú však oveľa vznešenejšie méty. Chcú bojovať ako tím. O ich pôsobení i ďalších témach sme sa zhovárali s hlavnou trénerkou Športovej školy karate Bratislava Kristínou Mackovou, ktorá ich prihlásila do grantového programu Ukáž sa! pod hlavičkou Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru. Kristína Macková bola zaradená aj do projektu Nadácie SOŠV Dáme to, ktorý podporuje športových odborníkov.

Karatisti bratislavského Kata Teamu získali vo verejnom online hlasovaní 12 614 hlasov a tešili sa z víťaznej čiastky 10-tisíc eur.

Kedy ste vznikli a ako prebiehal vývoj klubu?

Osobne som do petržalského klubu karate vstúpila ešte ako pretekárka, takže klub úspešne fungoval už pred mojím príchodom. Počas mojej aktívnej kariéry v reprezentácii Slovenského zväzu karate som súčasne vykonávala aj trénerskú činnosť. Tréningami s deťmi som si do istej miery mohla dotovať súťažnú činnosť, pretože za mojej „éry“ nebola podpora karate zo strany štátu taká výrazná, ako ju vnímam dnes. Tým, že som spojila dve činnosti dokopy – aj súťaženie, aj trénovanie v klube, po skončení aktívnej kariéry som nemala žiadny problém nájsť si uplatnenie.  S manželom (tiež úspešným karatistom a trénerom) sme si s dovolením riaditeľa klubu a zároveň riaditeľa ZŠ Tupolevova Miroslava Cisára otvorili prvý oficiálny nábor. Sme vďační, že škola nám už od septembra 2007 vytvára dlhodobo nadštandardné podmienky.

Keďže klub pôsobí aj pri základnej škole, počet detí musí byť vyšší. Koľko máte členov?

Oficiálne máme možno aj 250 členov, pričom pridružených je podľa mňa aj viac. Niektorí už nie sú aktívni, ale stále sú naši členovia. V súčasnosti evidujeme viac ako 150 aktívnych členov.

„Najmladší členovia majú štyri roky. To je unikum nášho klubu, že sa venujeme deťom už od škôlkarského veku.”

Ako prebiehajú tréningy v normálnom režime?

Tréningy máme úplne každý deň – karate na vrcholovej úrovni sa trénuje 24/7. Terajší reprezentanti klubu začínali pred trinástimi rokmi ako päť - šesťroční, pričom trénujeme od škôlkarov až po vysokoškolákov. Rovnako je to od rekreačných až po vrcholových športovcov. Začíname v priemere o štvrtej a končíme o deviatej večer. Najmladší členovia majú štyri roky. To je unikum nášho klubu, že sa venujeme deťom už od škôlkarského veku. V klube si môže každý vybrať z ôsmich vekových resp. výkonnostných skupín, a tak ponúkame pestrú paletu možností hýbať sa prostredníctvom karate.

Ako vyzerá príprava teraz v čase pandémie a opatrení?

Aktuálna situácia zaskočila snáď každého. Zatvorili nám telocvične a my sme sa zrazu zo dňa na deň stali IT odborníkmi, režisérmi, zasielačmi e-mailov, tvorcami inštruktážnych videí, ale predovšetkým online trénermi z vlastnej obývačky. Ako jeden z mála klubov sme prerušili svoju činnosť zhruba na týždeň, počas ktorého sme hľadali možnosti, ako to zvládnuť. Nemali sme v úmysle prerušiť našu trinásťročnú denno-dennú prácu a činnosť ani o deň dlhšie, ako bolo potrebné.  Po týždni sme našli a overili systém, ktorý by mohol fungovať a oplatilo sa. Pozitívne reakcie od rodičov a samotných členov nám dodávali energiu vylepšovať systém a momentálne sa nám najviac osvedčili online tréningy.

Priblížili by ste nám online tréningy vo vašom podaní?

Každá skupinka má vlastný tréning a čas so svojím trénerom, čiže v podstate pokračuje ďalej v nastolenom režime. Pre tých, ktorí nestíhajú online tréningy vytvárame na každý deň originálne inštruktážne videá, ktoré tvoria jednotliví tréneri daných skupín. Majú dĺžku okolo 10-15 minút. Jednotlivé cvičenia sú zostrihané, odcvičené trénermi a každé z nich má popis opakovaní a inštrukcie, ako ho správne vykonať. Takto inovatívne môže trénovať každý zverenec klubu z pohodlia vlastnej izby.

Zaknihovali ste viacero významných výsledkov. Ktoré si ako klub vážite najviac?

Do klubu som vstúpila ako aktívna reprezentantka, takže najlepší výsledok som, tuším, zaknihovala pravdepodobne ja osobne (úsmev). Získala som striebornú medailu na majstrovstvách Európy seniorov v disciplíne kata v roku 2008 v estónskom Talline. V podstate nepretržite každý rok prinášame nejaký cenný kov z vrcholových podujatí, čo je unikátne. Väčšinou ich dokážeme vybojovať na juniorských a kadetských šampionátoch. Naša vízia je však seniorská kategória a snom? Olympijské hry...

„V juniorskom veku nemajú veľké možnosti externej finančnej podpory, býva to skôr na rodičoch. Preto sme sa ich rozhodli takto odmeniť a bolo to výrazné zadosťučinenie za ich dlhoročnú prácu. Verím, že sme im prostredníctvom projektu uľahčili  tréningovú a súťažnú sezónu.”

Projekt Ukáž sa! Vám vyniesol umiestenie v elitnej trojici. V čom vám tieto financie či medializácia pomohli alebo pomáhajú?

Projekty Slovenského olympijského a športového výboru sú pre nás vďaka zaradeniu do programu olympijských hier dostupnejšie. Nebola to pre nás však úplná novinka, keďže naši zverenci Jana Vaňušaniková a Julian Enrik Smoliga sa v minulosti dostali do výberu medzi jednotlivcami. Vedeli sme, do čoho ideme a snažili sme sa vyburcovať nielen náš klub, ale aj celý zväz. Tešil nás aj fakt, že za náš tím hlasovali aj naši priatelia / karatisti z Vietnamu, Talianska, Rakúska a Maďarska. Program Ukáž sa! nám pomohol v prezentovaní sa, keďže denno-denne sme sa snažili vyburcovať ľudí. Myslím si, že s naším plným klubovým a najmä rodičovským nasadením od prvého dňa sme tak po dvoch týždňoch každému liezli na nervy, ale nevzdali sme sa a na konci sme sa stali víťazmi.

Čo sa týka finančnej odmeny, putovala priamo klubu. My sme ju reálne rozdelili chalanom z kata teamu, ktorí sa do projektu ako tváre klubu prihlásili, pripravili si motivačné video a okrem toho naozaj každý deň poctivo trénujú. V juniorskom veku nemajú veľké možnosti externej finančnej podpory, býva to skôr na rodičoch. Preto sme sa ich rozhodli takto odmeniť a bolo to výrazné zadosťučinenie za ich dlhoročnú prácu. Verím, že sme im prostredníctvom projektu uľahčili  tréningovú a súťažnú sezónu, ale myslím, že financie využili najmä na úhradu nákladov sústredenia vo Vietname pod vedením majsterky sveta Ngan Nguyen.

„Karate deťom vo všeobecnosti ponúka nadhodnotu a ja osobne ho vnímam ako veľmi populárny šport najmä preto, že vychádza v prvom rade z bojového umenia – až potom zo športu.”

Vraveli sme o tom, že veľa úspechov už máte za sebou. Čo by ste ešte do budúcna chceli dosiahnuť?

S manželom denno-denne žijeme naším športom, pričom Peter pôsobí aj ako reprezentačný tréner Slovenského zväzu karate. Nemáme  presne zadefinované športové ciele. Máme skôr sny. Samozrejme, vďaka tomu, že sa nám otvorili olympijské brány, je v rámci trénerstva naším snom dosiahnuť maximum. Nominovať sa so svojimi zverencami na olympiádu. Každopádne, naším konkrétnym a aktuálnym cieľom je budovať a vybudovať komunitu, v ktorej sa naši zverenci cítia dobre. Chceme, aby boli naše športové úspechy podriadené pozitívnej atmosfére v klube.

Spomínali ste, že aj vďaka zaradeniu do olympijského programu ste zaznamenali väčší záujem o karate. Ako vidíte budúcnosť karate na Slovensku?

Pri karate som od puberty. Stále som cítila, že karate je obohacujúcejšie aj vzhľadom na duchovno. Má dlhú históriu. Myslím si, že to je tá najväčšia pridaná hodnota k športovej aktivite. Láka veľa športovcov. Zažili sme „boom“, keď bol trhákom seriál „Linda“ a všetci chceli chodiť na karate. Niektoré športy sa sťažujú, že nemajú členov alebo im klesá záujem členskej základne. My naopak musíme uzatvárať nábory. Karate deťom vo všeobecnosti ponúka nadhodnotu a ja osobne ho vnímam ako veľmi populárny šport najmä preto, že vychádza v prvom rade z bojového umenia – až potom zo športu.

Mnoho rodičov k nám prihlasuje deti na prevýchovu, alebo naopak na zvýšenie sebavedomia. Dnešný svet je nevyspytateľný  a vďaka karate a najmä jeho filozofii mám pocit, že dokážeme flexibilnejšie reagovať na prekážky – ale, samozrejme, je to prudko individuálne. O karate ako také vôbec nemám strach – verím, že ako šport určite prežije všetky krízy!

„Niekedy je veľmi zložité vysvetliť tým malým bojovníkom, že na prvom tréningu sa nenaučia lietať a kopať vo vzduchu spolu s ohnivými mečmi, ale že karate je obrovský dril a aj ten najväčší majster bol na začiatku nositeľ bieleho pásu. Na rozdiel od všetkých, ktorí prestali, sa však nikdy nevzdal!”

Čo by ste odporučili deťom, ktoré by chceli začať s karate?

Aby sa nebáli a určite ho vyskúšali. Rada by som týmto oslovila najmä rodičov dievčat, u ktorých je zakorenená ilúzia, že ich dievčatko nie je predsa chlapec. V dnešnej dobe je to najideálnejšia forma, ako sa naučiť brániť, príp. vyhýbať sa fyzickým či nebodaj sexuálnym napadnutiam. Je to neskutočne komplexný šport a ovládaním svojho tela prostredníctvom techník karate sa naozaj môžu posunúť do inej roviny nielen ako športovci, ale aj ľudia.

Niekedy je veľmi zložité vysvetliť tým malým bojovníkom, že na prvom tréningu sa nenaučia lietať a kopať vo vzduchu spolu s ohnivými mečmi, ale že karate je obrovský dril a aj ten najväčší majster bol na začiatku nositeľ bieleho pásu. Na rozdiel od všetkých, ktorí prestali, sa však nikdy nevzdal!

Klubová štatistika:

Majstrovstvá Európy-  striebro - 2008 - Tallin, Estónsko – Kata Senior female - Kristina Macková
Univerzitné majstrovstvá sveta -  striebro - 2008 - Wroclaw, Poľsko - Kata Senior female - Barbora Bosnyáková
Majstrovstvá Európy striebro - 2009 - Paríž, Francúzsko - Kata Junior male - Roman Kubovič Jr.
Majstrovstvá Európy bronz - 2010 - Atény, Grécko - Kata Senior female - Barbora Bosnyakova
Majstrovstvá Európy bronz - 2011 - Novi Sad, Srbsko - Kata U21 female - Katarina Liptakova
Majstrovstvá sveta bronz - 2011 - Melaka, Malajzia - Kata U21 female - Katarína Liptáková
Majstrovstvá Európy bronz - 2012 - Baku, Azerbajdžan - Kata U21 female - Katarína Liptáková
Majstrovstvá Európy bronz – 2012 – Baku Azerbajdžan – Kumite U21 male – Matúš Cisár
Univerzitné majstrovstvá sveta striebro - 2012 - Bratislava, SR - Kata Senior female- Katarína Liptáková
Univerzitné majstrovstvá sveta zlato - 2012 - Bratislava, SR - Kata Team female (Liptáková-Hrušecká-Čierna)
Majstrovstvá Európy striebro - 2015 - Zurich, Švajčiarsko – Kata Cadet male - Julian Enrik Smoliga
Majstrovstvá Európy striebro - 2016 - Limassol, Cyprus – Kata Cadet female - Janus Vanusanikova
Majstrovstvá Európy bronz – 2017 – Sofia, Bulharsko – Kumite Cadet male – David Maroši
Majstrovstvá Európy region bronz – 2017 – Prihstina, Kosovo – Kata Team female (Vaňušaniková-Droppová-Pištová)
Majstrovstvá sveta 5. miesto – 2017 – Tenerife, Španielsko – Kata Junior Female – Jana Vaňušániková
Majstrovstvá Európy bronz – 2018 – Sochi, Rusko – Kata U21 male – Julian Enrik Smoliga
Majstrovstvá Európy bronz – 2019 – Aalborg, Dánsko – KATA TEAM male Junior&Cadet – Hrčka, Šlehofer, Rebro
Majstrovstvá Európy 5. Miesto – 2020 – Budapešť, Maďarsko – KATA TEAM male Junior&Cadet – Hrčka, Šlehofer, Rebro

Celková bilancia: 15 medailí v klubových farbách ŠŠK Bratislava
Majstrovstvá Európy  - 12 medailí - 4 strieborné, 4 bronzové
Majstrovstvá sveta - 1 medaila - 1 bronzová
Univerzitné majstrovstvá sveta  - 3 medaily - 1 zlatá, 2 strieborné
Majstrovstvá Európy regiónov  – 1 medaila – 1 bronzová

Grantový program Nadácie SOŠV UKÁŽ SA! je určený pre mladých talentovaných športovcov a kolektívy vo veku od 13 do 18 rokov, ktorí vynikajú v niektorom športe, nachádzajú sa v nepriaznivej sociálnej situácii, alebo potrebujú finančnú podporu na rozvoj športovej kariéry.

Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV