Športové aktuality
3 min. čítania

Vedenie našej výpravy hodnotilo vystúpenie Slovákov na ZOH 2010 so spokojnosťou

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

Vancouver 28. februára (TASR) - Krátko pred skončením oficiálneho programu XXI. zimnej olympiády sumarizovalo vedenie slovenskej výpravy účinkovanie svojich športovcov vo Vancouveri a Whistleri. Sviatok zimného športu zhodnotili zo slovenského pohľadu funkcionári pozitívne a vyzdvihli umiestnenia jednotlivcov a prístup všetkých, ktorí sa na ZOH zúčastnili.

Slovenská výprava odíde z Britskej Kolumbie s postupkou umiestnení od 1. do 5. miesta, zásluhou biatlonistov Anastasie Kuzminovej (zlato, striebro) a Pavla Hurajta si pripísala kompletnú medailovú kolekciu. "S účinkovaním na tejto olympiáde môžeme byť spokojní. Pred odletom sme stáli na zemi, nerátali sme s troma medailami, ani s toľkými bodovanými umiestneniami. Urobili sme aj veľkú reklamu nášmu hokeju. To štvrté miesto je teraz smútkom, ale každý by ho pred ZOH bral a postupom času ho budeme hodnotiť ako veľmi úspešné vystúpenie," povedal prvý muž slovenskej výpravy Igor Nemeček. "Tešíme sa domov, pretože nemáme zlý pocit. Sláva víťazom a česť porazeným platí najmä pre hokejistov, ktorí zviditeľnili Slovensko ako aj ostatní športovci, ktorým sa vo Whistleri a Vancouveri darilo. Čo viac si môžeme želať?," položil rečnícku otázku prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár.

Vynikajúce výsledky Slovákov, ktoré predstihli očakávania, sú však aj výzvou i posolstvom pre ostatných, aby podobné vystúpenia zopakovali na ďalšej olympiáde. "Už od zajtra sa začína nový olympijský cyklus," zdôraznila Janka Gantnerová, ktorá bola počas ZOH na čele slovenskej výpravy v jej whistlerskej časti.

"Vrátime sa na zem, vrátime sa domov a budeme musieť rozmýšľať, ako ďalej. Napríklad hokejový tím bude ťažké znovu takto poskladať. Zimné športy sú oproti letným v akejsi defenzíve, možno okrem hokeja. My nebudeme lídri, ale chceme byť pri každej ďalšej olympiáde, chceme byť pri tom," zdôraznil Chmelár.

Počas tlačovej konferencie rezonovala veľmi široko trpká sobotňajšia prehra hokejistov v súboji o tretie miesto. "Táto noc bola úplne iná, spal som málo, emócie zanechali v tele stopy, len som sa prehadzoval až do rána," priznal reprezentačný tréner Ján Filc a po niekoľkých hodinách po poslednom vystúpení zhodnotil aj celú olympiádu z hokejového pohľadu. "Je to výsledok práce, ktorú sme začali pred zhruba asi pred rokom. Sadla nám klíma, nemali sme rušivý moment zvnútra, veci v drvivej väčšine fungovali. Boli aj medzery, o nich budeme hovoriť so Slovenským olympijským výborom. Štandardy pre ďalšie roky sa budeme snažiť priblížiť k stavu v krajinách, za ktorými stále zaostávame," povedal Filc.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV