Šport a olympizmus
Bratislava
3 min. čítania

Vedenie SOŠV očakáva po organizačnej stránke výborné ZOH v Pekingu

Prezident SOŠV Anton Siekel počas stredajšej tlačovej konferencie SOŠV.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel nepochybuje, že aj v náročnej situácii dokážu čínski organizátori zimných olympijských hier 2022 (uskutočnia sa 4. – 20. februára budúceho roka) v Pekingu usporiadať vydarené zimné olympijské hry. Hoci rok do štartu ZOH 2022 v Pekingu sa dá iba ťažko predpovedať, ako sa dovtedy vyvinie situácia ohľadom pandémie koronavírusu, podľa šéfa SOŠV robia usporiadatelia všetko pre to, aby bolo podujatie zorganizované na vysokej úrovni.

"Trúfam si povedať, že ZOH budú výborne pripravené po logistickej i organizačnej stránke. Organizačný výbor ZOH 2022 veľmi dobre ladí všetky detaily ohľadom súčasnej epidemiologickej situácie. Navyše, Čína je veľmi dobrý organizátor a ZOH berie ako vhodnú možnosť ukázať svetu, že dokáže aj ťažkých podmienkach usporiadať kvalitné ZOH. Určite minimalizujú všetky riziká, nielen tie súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19, ale aj všetky ostatné bezpečnostné, ktoré by sa mohli vyskytnúť. O tom som hlboko presvedčený. Budeme určite svedkami veľkých športových výkonov a verím, že sa o ne postarajú aj slovenskí športovci," povedal Siekel na stredajšej tlačovej konferencii.

Hoci len pol roka pred ZOH sa uskutočnia preložené OH v Tokiu, SOŠV sa už teraz intenzívne koncentruje aj na pekinské hry. "Na SOŠV máme práce vyše hlavy. Súťažný kalendár bude v najbližšom období riadne nabitý, vrcholných podujatí bude viac ako dosť, vieme však do čoho ideme, naše oddelenia sú na to dobre pripravené. Skracuje sa nám kalendár a neustále sa objavujú nové otázky ohľadom prípravy slovenských športovcov. Svetový aj slovenský šport sa nachádzajú v ťažkej situácii, športoviská sú uzavreté a naši športovci majú veľmi obmedzené možnosti prípravy. Situácia, v ktorej sa šport nachádza, je značne komplikovaná," poznamenal Siekel.

Prezident SOŠV očakáva v Pekingu takmer identické klimatické podmienky, ako boli v Pjongčangu 2018: "Budú veľmi podobné. Navyše Kórejská republika a Čína sú krajiny, ktoré majú veľmi podobný systém práce, založený na precíznosti, logistike. Je veľký plus, že hry budú prebiehať na nových, moderných športoviskách, vybudovaných na špičkovej úrovni."

Podľa generálneho sekretára SOŠV Jozefa Libu, ktorý ohľadom Pekingu 2022 komunikuje s predstaviteľmi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a ďalších národných olympijských výborov, berie Čína prípravy na ZOH s plnou vážnosťou. "Čaká nás atypické obdobie, keď sa uskutočnia najprv OH v Tokiu a o zopár mesiacov ZOH v Pekingu. Olympijské hnutie chce demonštrovať, že ZOH sa berú s plnou vážnosťou a robia všetko pre to, aby boli pripravené na sto percent. Nedávno sa uskutočnil videohovor medzi čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a prezidentom MOV Thomasom Bachom, kde sa obaja navzájom uistili, že prípravy bežia naplno. Čínsky prezident nedávno navštívil športoviská, urobil osobnú inšpekciu ohľadom príprav. Číňania robia maximum, aby sa hry uskutočnili," povedal Liba.

Peking sa stane prvým mestom na zemeguli, ktoré po "letných" olympijských hrách (v roku 2008) bude hostiť aj zimné olympijské hry. Navyše v auguste to bude presne 20 rokov, čo sa v Pekingu uskutočnila XXI. svetová letná univerziáda, čo bolo prvé veľké medzinárodné multišportové podujatie na území Číny. O jeho usporiadaní sa rozhodlo v roku 1998 v Bratislave. "ZOH 2022 budú teda tretie veľké multišportové podujatie v Pekingu. Tie predošlé dve dopadli veľmi úspešne. Nemám žiadne pochybnosti, že Čínania sa zhostia organizácie na výbornú," konštatoval Jozef Liba.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV