Športové aktuality
4 min. čítania

Vedúci našej výpravy výpravy na EH v Baku Branislav Delej vyzdvihol organizáciu i prístup Slovákov a hovorí, že sedem medailí je fantázia

TASR, SITA

BAKU 27. júna (TASR + SITA) - Vedúci slovenskej výpravy na I. európskych hrách v azerbajdžanskom Baku Branislav Delej pred odchodom na podujatie hovoril o piatich medailách, realita je príjemnejšia. Slováci si vybojovali pri Kaspickom mori sedem cenných kovov - 2 zlaté, 2 strieborné a 3 bronzové. Štyri vrátane jednej zlatej z trapu miešaných družstiev vybojovali strelci, jedno prvenstvo pridali atléti a jedným bronzom prispeli do zbierky zápasníci a boxeri. Najúspešnejší člen výpravy

Branislav Delej počas cestných pretekov cyklistov pri podávaní občerstvenia jednému z nášho tria. FOTO: ROMAN JÁNOŠKA
Branislav Delej počas cestných pretekov cyklistov pri podávaní občerstvenia jednému z nášho tria.
Foto
ROMAN JÁNOŠKA
bol trapista Erik Varga, ktorý vyhral mix trap a bol druhý v mužskom trape. Atléti vyhrali svoju súťaž v rámci III. ligy ME družstiev, cenné kovy zavesili na krky aj Zuzane Rehák Štefečekovej (mix trap), pištoliarom Jurajovi Tužinskému a Pavlovi Koppovi, boxerovi Viliamovi Tankóovi a zápasníkovi Istvánovi Lévaiovi.

"Naša bilancia je nad plán. Čakal som päť medailí a máme ich sedem, aj keď som ich predpokladal niekde inde. Prekvapil nás box a zápasenie, aj stolná tenistka Eva Ódorová. Na druhej strane mňa osobne sklamala kanoistika, kde sme boli bez medaily. Veril som aj Danke Bartekovej, ktorá mala nakoniec dve štvrté miesta. No je to dobré tak, ako to je. Sedem medailí je fantastický úspech," zhodnotil účinkovanie Slovákov na prvej kontinentálnej "olympiáde" Branislav Delej. Vedúceho výpravy veľmi potešil prístup slovenských športovcov k jednotlivým súťažiam. Slováci sa snažili podať maximálne výkony. Vyslovene nesklamal žiaden.

Branislav Delej (celkom vpravo) vedno s rodičmi Danky Bartekovej (vľavo) a s prezidentom SOV Františkom Chmelárom v spoločnosti prezidenta Európskych olympijských výborov Patricka Hickeyho (v strede). FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK, SOV
Branislav Delej (celkom vpravo) vedno s rodičmi Danky Bartekovej (vľavo) a s prezidentom SOV Františkom Chmelárom v spoločnosti prezidenta Európskych olympijských výborov Patricka Hickeyho (v strede).
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK, SOV

"Absolvoval som viacero olympijských hier, na ktoré niektorí naši športovci sčasti prišli s myšlienkou, že nomináciou splnili cieľ a potom mali k súťaži laxnejší prístup. V Baku každý jeden slovenský športovec podal stopercentný výkon, snažil sa dosiahnuť najlepší výsledok. Nikto nič neodflákol," pochválil členov výpravy Branislav Delej. Najväčšiu radosť počas pobytu pri Kaspickom mori prežíval po trape miešaných družstiev, keď sa Vargovi s Rehák Štefečekovou podarilo skompletizovať zlatom slovenskú medailovú zbierku.

Účinkovanie výpravy sa nehodnotí len počtom získaných medailí, ktoré sú čerešničkou na torte. Pri zabezpečovaní účasti na vrcholných podujatiach hrá dôležitú úlohu logistika prepravy a ubytovania. V Baku bolo vo výprave okolo 270 ľudí, najviac v ére samostatnosti. Zvládnuť logistiku pre tento počet bolo vzhľadom na špecifiká EH, keď účastníci museli krátko po súťažiach opustiť svoje miesto v dedine športovcov, veľmi náročné.

Radosť Branislava Deleja pri sledovaní víťazného ťaženia našej miešanej dvojice trapistov Varga a Rehák Štefečeková v spoločnosti manažéra výpravy Jozefa Gӧnciho. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Radosť Branislava Deleja pri sledovaní víťazného ťaženia našej miešanej dvojice trapistov Varga a Rehák Štefečeková v spoločnosti manažéra výpravy Jozefa Gӧnciho.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
"Ja som mal na krku organizačne zvládnuť celé podujatie, takže odmena je aj to, že sa to z našej strany podarilo. Logistiku dopravy, ubytovania, starostlivosti o športovcov, čo ohodnotili všetci vedúci športov, sme zvládli. Nedošlo k žiadnym nepriaznivým udalostiam a to je pre mňa najväčšie zadosťučinenie," doplnil Branislav Delej.

Pre šéfa slovenskej výpravy bol najťažší úvod veľkého podujatia. Hovorí: "Najhoršie boli prvé dni, kým sme sa ako tím vnútorne zorganizovali, zadelili a zadefinovali si úlohy, aby ten manažment fungoval. Potom to už celkom išlo. Vydýchli sme si, keď odišli atléti. V ten deň odchádzalo okolo sto ľudí. Ku koncu je nás tu už málo, takže je to už úplná pohoda."

Uznávaný športový lekár je už dlho súčasťou slovenských výprav na najväčších športových podujatiach. Kým na tých uplynulých sa tradične staral o zdravie reprezentantov, na európskych hrách v Baku sa prvýkrát predstavil v úlohe vedúceho výpravy. "Podstatne náročnejšie je robiť šéfa výpravy. Lekár si robotu

V záverečný deň podujatia, v nedeľu ráno, sa Branislav Delej (celkom vpravo) spolu s ostatnými vedúcimi výprav z 50 európskych krajín zúčastnil na sadení stromčekov v blízkosti Národného štadióna v Baku. FOTO: SOV
V záverečný deň podujatia, v nedeľu ráno, sa Branislav Delej (celkom vpravo) spolu s ostatnými vedúcimi výprav z 50 európskych krajín zúčastnil na sadení stromčekov v blízkosti Národného štadióna v Baku.
Foto
SOV
organizuje sám a stará sa o chorých a zranených. Má oveľa viac času. V pozícii vedúceho výpravy som vstával ráno pred siedmou, pretože už 7.30 bol míting šéfov výprav a chodil som späť okolo druhej, tretej v noci. Starostí bolo naozaj veľmi veľa," porovnal Branislav Delej obe funkcie.

Napriek pracovnej vyťaženosti ho podujatie v Baku nadchlo a ocenil prácu azerbajdžanských organizátorov. "Hry sa mi veľmi páčili. Fungoval transport, jedáleň, bola tu dobrá strava a aj hygiena na úrovni. Páčilo sa mi, že organizátori to zvládli na úrovni, ako veľké hry. Aj naši športovci boli prekvapení, že takéto veľké podujatie sa dá tak perfektne zorganizovať. Rozmýšľal som aj nad negatívami, ale na nič som neprišiel. Jedine, keď nám na pol dňa vypadli telefóny, bolo to hneď na začiatku po otváracom ceremoniáli, ale nijako to neovplyvnilo našu prácu," pochvaľoval si.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV