Športové aktuality
4 min. čítania

Veľké olympijské prekvapenie: zoznámte sa s našimi olympijskými maskotmi – Viktor, Olympia, mačička Lilly, psíček Pjongy a papagáj Bueno

BRATISLAVA 9. decembra (SOV) - K športovým podujatiam už celé desaťročia patria maskoti. Obľúbené postavičky ľudí, zvieratiek, alebo občas aj ťažko zaraditeľných bytostí, sa jednoducho páčia. Pútajú pozornosť nielen detí, ale aj dospelých. A spoločne s logom podujatia pomáhajú identifikovať ich a správne zaradiť hneď na prvý pohľad. Pre deti sa však maskoti neraz stávajú až maznáčikmi.

Slovenský olympijský výbor v snahe ešte výraznejšie než doteraz osloviť mladú generáciu nechal v roku 2015 s jasným záverom vytvoriť až päť našich olympijských maskotov. Na túto úlohu sa podujala výtvarníčka Andrea Andreutti. Všetkých piatich maskotov vytvorila nielen v statickej podobe, ale aj pri športovaní. A so všetkými piatimi sa deti budú môcť dôverne zoznámiť aj prostredníctvom nášho olympijského pexesa, pracovných listov a rôznych propagačných materiálov určených pre deti a mládež, ktoré SOV vydá v priebehu budúceho roka.

 
Zoznámte sa: slovenskí olympijskí maskoti

Rozhodli sme sa pre postavičky dievčaťa Olympie, chlapca Viktora, mačičky Lilly, psíčka Pjongyho a papagája Buena.

Prečo práve tento výber? Deti – to sú predsa chlapci a dievčatá. Psíček a mačička sú u nás zase najobľúbenejší domáci miláčikovia. A papagáj, symbol exotiky, sa tiež vyskytuje v mnohých slovenských domácnostiach.

Nuž a prečo akurát tieto mená?

Dievčatko Olympia. ILUSTRÁCIA ANDREA ANDREUTTI
Dievčatko Olympia. ILUSTRÁCIA ANDREA ANDREUTTI

OLYMPIA je mestečko v Grécku, ktoré má večné miesto v histórii ľudstva. V antických časoch sa práve na tomto posvätnom mieste zrodili antické olympijské hry, ktorých takmer 1200-ročná staroveká tradícia bola po viac než 1500-ročnej prestávke obnovená v roku 1894. Olympia je teda kolíska športu i olympizmu. Tam sa to všetko začalo. Preto sa naše dievčatko volá Olympia. Mimochodom, toto meno je aj v slovenskom kalendári.

Chlapček Viktor. ILUSTRÁCIA ANDREA ANDREUTTI
Chlapček Viktor. ILUSTRÁCIA ANDREA ANDREUTTI

Meno VIKTOR pochádza z latinčiny a v preklade znamená víťaz. Rovnaký význam má aj v angličtine. Každý súťažiaci športovec túži po víťazstvách. Každé veľké víťazstvo prináša obrovské emócie a je oslavované množstvom ľudí. Tak ako k športu patrí Olympia, tak k nej patrí aj Viktor – Víťaz. Meno Viktor je tiež v slovenskom kalendári.

Mačička Lilly. ILUSTRÁCIA ANDREA ANDREUTTI
Mačička Lilly. ILUSTRÁCIA ANDREA ANDREUTTI

Nórsky Lillehammer hostil v roku 1994 zimné olympijské hry, ktoré sa dodnes považujú za najlepšie a najkrajšie zimné hry v histórii. A toto isté mesto bude vo februári 2016 hostiť II. zimné olympijské hry mládeže, na ktorých sa predstaví budúci svetový výkvet zimných športov.  Našej mačičke sme na počesť tohto podujatia dali meno LILLY. Bude sprevádzať aj našu výpravu na tomto podujatí.

Psíček Pjongy. ILUSTRÁCIA ANDREA ANDREUTTI
Psíček Pjongy. ILUSTRÁCIA ANDREA ANDREUTTI

Juhokórejský Pjongčang v hornatej provincii Gangwon privíta v roku 2018 zimné olympijské hry. Budú to v poradí ešte len tretie ZOH na ázijskej pôde po Sappore 1972 a Nagane 1998. Preto sme pre nášho psíka vybrali meno PJONGY. Kórea síce predstavuje iný svet ako Európa, má aj odlišnú faunu, ale psi sa udomácnili aj tam.

Papagáj Bueno. ILUSTRÁCIA ANDREA ANDREUTTI
Papagáj Bueno. ILUSTRÁCIA ANDREA ANDREUTTI

A napokon tu máme pestrofarebného papagája menom BUENO. Prečo takéto meno? Nuž preto, lebo v argentínskej metropole Buenos Aires sa v roku 2018 uskutočnia III. olympijské hry mládeže. Južná Amerika tak len dva roky po „veľkých“ olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro privíta aj „malú“ olympiádu. Papagáje patria k typickej faune tejto časti sveta, nuž preto táto voľba. A mimochodom – bueno v španielčine znamená dobrý...

Novoročenka slovenských olympijských maskotov.
Novoročenka slovenských olympijských maskotov.
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV