Športové aktuality
Bratislava
5 min. čítania

Veľmi úspešný slovenský biatlonový tréner Juraj Sanitra oslávil 60. narodeniny

Špičkový slovenský biatlonový tréner a čerstvý jubilant Juraj Sanitra od roku 2016 vedie ukrajinský mužský reprezentačný tím.
Foto
TASR/Michal Svítok

Meno Juraja Sanitru sa neodmysliteľne spája so slovenským biatlonom. Trénersky sa vo dvojici s Danielom Kuzminom podpísal pod mimoriadne úspechy Anastasie Kuzminovej na ZOH 2010 vo Vancouvri (zlato na 7,5 km a striebro v stíhacích pretekoch na 10 km) i na ZOH 2014 v Soči (znovu zlato na 7,5 km), a sólovo pod bronz Pavla Hurajta na ZOH 2010 v pretekoch na 15 km s hromadným štartom. Niekoľko rokov bol aj prezidentom Slovenského zväzu biatlonu. Rodák z Brezna oslávil 19. februára 60. narodeniny. V súčasnosti pôsobí ako šéftréner ukrajinského reprezentačného tímu mužov.

Sanitrove trénerské roky sa dlhé roky spájali predovšetkým s naším ženským biatlonom. Päťkrát v sérii - od Nagana 1998 až po Soči 2014 – pôsobil pri našom ženskom reprezentačnom tíme na zimných olympijských hrách. Hneď pri premiére v Nagane mali jeho zverenky na dosah zisk medailí – Soňa Mihoková na 7,5 km, aj štafeta na 7,5 km v zložení Mihoková, Schwarzacherová-Jašicová, Murínová a Kutlíková obsadili zhodne štvrté miesto.

Ďalší atak na cenný olympijský kov predviedla štafeta zložení Mihoková, Schwarzacherová-Jašicová, Murínová a Pavkovčeková na ZOH 2002 v Salt Lake City, kde skončila piata.

Pred ZOH 2010 sa Juraj Sanitra prioritne venoval funkcionárskej práci prezidenta Slovenského zväzu biatlonu (SZB). V tom období sa významne podieľal na tom, že ruská hviezdička Anastasia Kuzminová pomerne rýchlo po príchode na Slovensko, kam nasledovala manžela Daniela Kuzmina (už dávnejšie predtým žil v Banskej Bystrici), mohla začať reprezentovať našu krajinu.

Juraj Sanitra so svojimi niekdajšími najúspešnejšími zverencami, ktorí sa na ZOH 2010  vo Vancouvri postarali o všetky tri slovenské medaily. V strede Anastasia Kuzminová, vľavo Pavol Hurajt.
Juraj Sanitra so svojimi niekdajšími najúspešnejšími zverencami, ktorí sa na ZOH 2010 vo Vancouvri postarali o všetky tri slovenské medaily. V strede Anastasia Kuzminová, vľavo Pavol Hurajt.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Pred hrami vo Vancouvri Sanitra trénoval Hurajta, ktorý sa potom na ZOH 2010 predstavil v životnej forme. Zhruba dva mesiace pred hrami však začal trénovať aj Kuzminovú. Jeho dvaja osobní zverenci sa potom postarali o tri cenné olympijské kovy, čo bol senzačný výsledok.

Krátko po ZOH vo Vancouvri Sanitra neuspel vo voľbách prezidenta SZB, ale ako tréner pôsobil naďalej. Na ZOH 2014 sa znovu vo dvojici s Danielom Kuzminom podieľal na zisku ďalšej zlatej olympijskej medaily Anastasie Kuzminovej, ktorá na 7,5 km trati obhájila víťazstvo z Vancouvru.

V rozhovore pre denník Sme sa pred niekoľkými rokmi vrátil k svojmu najslávnejšiemu trénerskému obdobiu. „Tri medaily vo Vancouvri a Nastino double v Soči sú úspechmi, na ktoré tréner nikdy nezabudne. A prekonávať Vancouver z hľadiska zisku medailí bude pre zimné športy veľmi ťažké. Teším sa, že som bol pri tom. S Nasťou sme spolupracovali šesť rokov s krátkou prestávkou. Tak ako v každej práci boli obdobia výborné a boli aj krízy. No veľké výsledky sa nerodia len tak samy bez prekonávania problémov. Vždy sme sa však snažili pristupovať k práci profesionálne. Nikdy sme vopred neplánovali medaily. Skôr sme sa zamerali na to, aby sme urobili všetko pre to, aby výsledky boli dobré. Medailu nemôžete čakať, tá vás musí prekvapiť.“

Anastasia Kuzminová s dvojicou trénerov, ktorí ju priviedli k najväčším úspechom - so svojím manželom Danielom Kuzminom a s Jurajom Sanitrom.
Anastasia Kuzminová s dvojicou trénerov, ktorí ju priviedli k najväčším úspechom - so svojím manželom Danielom Kuzminom a s Jurajom Sanitrom.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

V ďalšom období viedol našu mužskú reprezentáciu, ale pôsobil v dusnej atmosfére a napokon sa v roku 2016 rozhodol prijať ponuku z Ukrajiny. Stal sa šéftrénerom jej mužskej reprezentácie. „Budem robiť všetko pre to, aby mužská reprezentácia v silnej konkurencii bola tímom, ktorý bude robiť reklamu Ukrajine. To je môj cieľ. Viem, aké je to pekné vyhrať olympijské zlato, chcel by som tieto pocity zažiť ešte raz – s mužskou reprezentáciou Ukrajiny,” ambiciózne povedal pri nástupe do funkcie v susednej krajine.

Aj v zahraničí Juraj Sanitra potvrdil svoje vysoké trénerské kvality. V mužskom biatlone, v ktorom je väčšia konkurencia ako v ženskom, sa jeho zverenci etablovali vo svetovej špičke. Na ZOH 2018 v Pjongčangu, ktorá bola pre Sanitru už šiestou v sérii, sa síce žiadny neprebojoval medzi najlepších (len mužská štafeta skončila deviata a miešaná štafeta siedma), ale potom výrazne prerazil Dmytro Pidručnyj. Na MS 2019 v Östersunde dosiahol historický úspech. Stal majstrom sveta v stíhacích pretekoch na 12,5 km, na 7,5 km predtým skončil štvrtý.

„Mať majstra sveta je sen každého trénera. Mám za sebou už niekoľko úspechov, aj olympijských, ale tento je neopakovateľný tým, že som ho dosiahol v mužskom biatlone. Myslel som si, že vo svojej trénerskej kariére sa to už nedá ďalej posunúť, ale dnes som pochopil, že sú predo mnou ešte ďalšie méty,“ povedal Juraj Sanitra po pretekoch.

Na práve skončených MS v Pokljuke obsadili mužská i miešaná štafeta so zverencami slovenského trénera zhodne štvrté miesto. Okrúhle narodeniny mal Juraj Sanitra práve počas šampionátu. Vzhľadom na naplno prebiehajúcu súťažnú sezónu, ale aj pandémiu ochorenia COVID-19, je dlhodobo mimo rodiny. Takže oslava jubilea ho čaká až po sezóne.

„Radujem sa zo všetkých výsledkov, ktoré som dosiahol. Som rád, že som svoj čas a energiu zasvätil takému krásnemu športu, ako je biatlon. Je jasné, že to nebolo jednoduché. Na mojej športovej ceste neboli len víťazstvá, ale aj pády. Ale vždy som sa snažil poučiť z toho, vstať a ísť ďalej. Teraz sa teším aj z toho, že mám dobrú a šťastnú rodinku a že sa mi darí v práci,“ vyznal sa redaktorovi RTVS v rozhovore počas MS v Pokljuke. A dodal: „Čaká ma ešte veľa práce pri ukrajinskom tíme. Dôležité je zdravie. Mám veľkú motiváciu, pretože ukrajinský mužský tím ešte nemá olympijskú medailu.“

Juraj, k okrúhlemu jubileu všetko najlepšie!

paris

Súvisiace

Zobraziť viac

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV