Šport a olympizmus
Bratislava
14 min. čítania

Viceprezident MOV Juan Antonio Samaranch ml. v Bratislave: Od otca som sa naučil veľmi veľa

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Viceprezident MOV Juan Antonio Samaranch ml. pri vystúpení na 64. valnom zhromaždení SOŠV.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Viceprezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV), 63-ročný Španiel JUAN ANTONIO SAMARANCH ml., mal počas trojdňovej návštevy Bratislavy minulý týždeň nabitý program. Syn legendárneho dlhoročného bývalého prezidenta MOV rovnakého mena vzbudzoval všade pozornosť.

V stredu 24. mája absolvoval obed aj večeru s predstaviteľmi SOŠV a v parlamente prijatie u podpredsedu Národnej rady SR Petra Pčolinského. Vo štvrtok sa najprv stretol s členkou MOV na Slovensku Dankou Bartekovou, potom mal v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu (SOŠM) stretnutie s našimi športovými osobnosťami, navštívil aj sídlo SOŠV, následne ho prijali na magistráte mesta Bratislava a večer bol na koncerte v Redute. A v piatok vystúpil na 64. valnom zhromaždení SOŠV.

Jeho otec ako prezident MOV Bratislavu navštívil v rokoch 1992 a 2000, on prišiel do slovenskej metropoly premiérovo. Vysoko ocenil pohostinnosť a srdečnosť, s ktorou sa tu stretol. Veľmi sa mu páčilo centrum mesta, ktoré mal príležitosť si pozrieť. Vysoko hodnotil kvalitu priestorov SOŠV aj jeho múzea v Dome športu, ako aj profesionalitu tých funkcionárov a zamestnancov SOŠV, s ktorými mal možnosť sa stretnúť.

Počas prvého dňa pobytu v Bratislave poskytol syn legendárneho Juana Antonia Samarancha st. exkluzívny rozhovor pre portál Olympic.sk.

Juan Antonio Samaranch ml. (v strede) v spoločnosti šestice slovenských olympijských medailistov a dvojice medailistiek z vlaňajších Svetových hier, ktoré sa zúčastnili na jeho stretnutí s našimi športovými osobnosťami.
Juan Antonio Samaranch ml. (v strede) v spoločnosti šestice slovenských olympijských medailistov a dvojice medailistiek z vlaňajších Svetových hier, ktoré sa zúčastnili na jeho stretnutí s našimi športovými osobnosťami.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Kto je Juan Antonio Samaranch ml.?

Narodil sa v roku 1959. Na barcelonskej univerzite vyštudoval priemyselné inžinierstvo, na New York University získal titul MBA. Pôsobil vo vysokých pozíciách vo viacerých korporáciách. Aktívne sa venoval, resp. venuje skialpinizmu, golfu, behaniu a tenisu. Funkcionárske pôsobenie v modernom päťboji začal v roku 1980 v španielskom zväze. Od roku 1984 bol vo vedení medzinárodnej federácie UIPM, od roku 1996 je neustále jej prvý viceprezident. Členom MOV v Španielsku sa stal v roku 2001. Na zvolenie ho odporučil jeho otec rovnakého mena, ktorý vtedy po 21 rokoch končil vo funkcii prezidenta MOV. V rokoch 2012 – 2016 pôsobil v exekutíve MOV. V roku 2016 ho prvý raz zvolili na štyri roky za viceprezidenta MOV. V roku 2022 ho do funkcie zvolili opätovne. Viedol koordinačnú komisiu MOV pre ZOH 2022 v Pekingu a je predseda tzv. španielskej rady riaditeľov Olympic Channel Services, S.A. Pôsobil či pôsobí aj vo viacerých ďalších komisiách MOV.

V našom rozhovore bola reč o rôznych témach.

O TOM, ČO SA NAUČIL OD OTCA

● Pán Samaranch, čo hlavné ste sa naučili od otca pre výkon funkcie športového lídra?

„Najprv si musíte uvedomiť, že športové dianie sa odohráva najviac počas víkendov. Už od útleho detstva som v dôsledku toho vnímal, že môj otec je veľmi angažovaný v rôznych športových organizáciách. To znamená, že cez víkend zvyčajne nebol doma. Ak som chcel byť s ním, nemal som inú možnosť, len veľa s ním chodiť na podujatia. Vďaka tomu sa vo mne postupne prebudila vášeň pre šport. Naučil som sa od neho veľmi veľa vecí. Bol rozhodný, mal jasný cieľ a od mladého veku bol veľmi zapálený pre olympijské hnutie. Z neho to akosi osmoticky prešlo aj do mňa.“

O UKRAJINE, RUSKU A BIELORUSKU

V súčasnosti je olympijské hnutie v dôsledku vojny na Ukrajine veľmi rozdelené. Prezident MOV Thomas Bach opakovane konštatoval, že táto situácia a jej dôsledky v športe predstavujú pre hnutie neriešiteľnú dilemu. Ako to vnímate vy?

„V prvom rade vidím ľudí na Ukrajine a zodpovednosť MOV voči ukrajinskej športovej a olympijskej komunite. Slovensko je sused Ukrajiny a patrí do popredia medzi štátmi, ktoré sa snažia solidárne pomôcť ľudu Ukrajiny, aj našim bratom a sestrám z olympijskej rodiny. Podporujete ich, umožňujete ich športovcom prípravu na Slovensku, aby mohli pokračovať vo svojom športovom živote.

Bod dva je, že MOV patrí medzi málo organizácií na svete, ktoré sa snažia presadzovať nejaké ideály ľudského spolužitia a hľadať veci, ktoré ľudí spájajú, namiesto tých, ktoré ich rozdeľujú. Olympizmus sa snaží budovať lepší svet prostredníctvom športu. Neviete ovplyvniť, odkiaľ pochádzate, aký politický systém tam je, či aké pohlavie máte. Snažíme sa zjednocovať ľudí s rozdielnym pozadím. Preto musíme rešpektovať každého a snažiť sa zachovať univerzalitu.

Na jednej strane plne podporujeme Ukrajinu a jej športovcov, ako aj sankcionovanie ruského a bieloruského štátu za odsúdeniahodnú vojnovú brutalitu na Ukrajine. Ale zároveň musíme udržiavať nažive plameň viery, že je možné aj spolužitie ľudí, ktorí pochádzajú z rozdielneho prostredia. Nie každý človek má šťastie, že sa narodil do demokratickej krajiny. Ale všetci sme si rovní.“

Čo musí MOV spraviť v tejto veci do 26. júla, keď sa spustí odpočítavanie posledného roka do OH v Paríži? Bude dovtedy niečo jasnejšie?

„Tento dátum neznamená žiadny míľnik. Situácia je taká komplikovaná, že ,uzávierka´ na prijatie nejakého rozhodnutia je vlastne každodenne. V MOV sa každý deň musíme snažiť vylepšovať našu pozíciu, veľmi pozorne vnímať potreby ľudí, zaangažovaných v tejto veci. Je to dennodenný boj.“

Juan Antonio Samaranch ml. v spoločnosti členky MOV na Slovensku Danky Bartekovej pri "napoleonskej" soche v centre Bratislavy.
Juan Antonio Samaranch ml. v spoločnosti členky MOV na Slovensku Danky Bartekovej pri "napoleonskej" soche v centre Bratislavy.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

● Váš otec nastúpil do funkcie počas OH 1980 v Moskve, ktoré čelili masívnemu bojkotu. Už počas jeho pôsobenia bol ďalší bojkot – v Los Angeles 1984. A ďalší hrozil v Soule 1988, ale obrovským diplomatickým úsilím sa mu podarilo dosiahnuť zvrat a jednotu olympijského hnutia. To označoval za najdôležitejšiu vec. Nie je súčasná situácia ešte zložitejšia, než v akej musel vtedy konať on?

„Nesúhlasím. Je veľmi zložité kategorizovať tieto rozdielne situácie, ktoré sa viazali k rozdielnej dobe. V minulosti, ktorú spomínate, bol svet polarizovaný. Olympijské hry v juhokórejskom Soule sa odohrávali v krajine, ktorá bola technicky vo vojnovom stave so susednou KĽDR a nemala diplomatické styky s väčšinou štátov sveta. To bolo naozaj dostatočne komplikované. Ale svet vtedy pochopil, že je olympijské hry najmä mladým ľuďom môžu ukázať, že aj iný svet je možný. Dnes je to tiež veľmi zložité. A zložité to bude aj pre ďalšie generácie.“

● Viete odhadnúť, ako sa to celé môže skončiť?

„Veríme, že prevládne zdravý rozum. Samozrejme, pre Ukrajincov je to veľmi ťažké. Ale chcem povedať, že ak túžime mať lepší svet a poskytovať mládeži sveta možnosť stretávať sa napriek všetkým rozdielnostiam, humánnosť niečo znamená. Potrebujeme olympijské hry zachovať univerzálne. Je ľahké to zničiť. Je veľmi ľahké povedať, že týchto nemám rád, pretože mi ubližujú, ale určite sú na oboch stranách ľudia, ktorí si myslia, že majú viac spoločného než rozdielneho. Šport môže dať týchto ľudí dohromady.

MOV sa snaží rešpektovať olympijské hodnoty a presviedčať, že OH sú o súdržnosti aj v najťažších momentoch života. Snažíme sa ukázať, že existuje aj iná cesta ako vojna. Úprimne dúfame, že v najlepšom záujme všetkých športovcov a mieru je, aby sa športovci z celého sveta mohli spoločne stretnúť na OH v Paríži. Budeme sa snažiť, aby sme na OH mali neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska, ak sa nezúčastňujú na vojenskom konflikte."

O ZOH V PEKINGU, ALE AJ V TURÍNE A V SOČI

● Teraz k inej téme. Boli ste šéf koordinačnej komisie MOV pre ZOH 2022 v Pekingu. Môžete považovať výkon tejto funkcie za najväčšiu výzvu vo vašej kariére športového funkcionára? Jednak Čína bez tradície vo viacerých zimných športoch chcela spraviť „veľký zimný skok“ so zaangažovaním 346 miliónov občanov do aktívneho vykonávania zimných športov a jednak do toho prišla pandémia ochorenia COVID-19 so všetkými prísnymi obmedzeniami. A k tomu sa ešte pridávali z nemalej časti sveta politické ataky na Čínu za jej porušovanie ľudských práv...

„Neviem, či to bola najväčšia výzva, ale poviem vám zopár vecí. Bol som naozaj šťastný, že MOV mi zveril túto zodpovednosť. Mal som od MOV k dispozícii vynikajúci tím ľudí s množstvom skúseností, ktorí vedeli, čo majú robiť a robili to na vysokej úrovni. Na druhej strane aj Číňania mali kvalitný, inteligentný a spoľahlivý organizátorský tím. Samozrejme, museli sme čeliť mnohým komplikáciám. Áno, museli sme sa vyrovnávať s geopolitickými problémami a potom s pandémiou COVID-19. Obe predstavovali veľké výzvy, ale s oboma sme si poradili vďaka týmto silným tímom na oboch stranách, ktoré sa starali o prípravy hier. Čestne musím priznať, že nebolo až také ťažké koordinovať to.“

Viceprezident MOV Juan Antonio Samaranch ml. na spoločnej fotografii s najvyššími predstaviteľmi SOŠV - prezidentom Antonom Siekelom a s generálnym sekretárom Jozefom Libom.
Viceprezident MOV Juan Antonio Samaranch ml. na spoločnej fotografii s najvyššími predstaviteľmi SOŠV - prezidentom Antonom Siekelom a s generálnym sekretárom Jozefom Libom.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

● Španielsko nie je príliš krajina zimných športov. Vy ste sa síce aktívne venovali lyžovaniu, osobitne skialpinizmu, ale ako sa z vás stal expert na zimné športy? Aspoň to tak vyzerá, keďže ste boli člen až troch koordinačných komisií (CoCom) MOV pre ZOH – pre Turín 2006, Soči 2014 aj pre Peking 2022...

„Neviem, ako k tomu vlastne došlo a nepovažujem sa za experta na zimné športy. Bol som vďačný, keď ma prezident MOV menoval za člena CoCom pre ZOH v Turíne. To bolo pre mňa veľmi významné. Oženil som sa s Taliankou, takže som dôverne poznal Taliansko a mal som k nemu blízky vzťah.

Potom prišlo moje pôsobenie v CoCom pre ZOH v Soči. To predstavovalo iný príbeh, ale veľmi úspešný – až kým nevyšlo najavo, ako sa počas hier manipulovalo s dopingovými vzorkami... Rusi v Soči preinvestovali obrovské prostriedky – 51 miliárd dolárov - nielen na výstavbu športovísk a hotelov, ale aj na vylepšenie stavu letiska a ciest, vybudovanie železničného spojenia s horským regiónom, čističky odpadových vôd a do ďalších ďalších stavieb všeobecnej infraštruktúry. Zo subtropického mesta sa vďaka tomu stalo centrum nielen letného, ale aj zimného turizmu. Dosiahli asi 90-percentnú obsadenosť hotelov. To bola ukážka, ako olympijské hry môžu pomôcť generovať ekonomický rast.“

O MODERNOM PÄŤBOJI

● Ste prvý viceprezident Medzinárodnej federácie moderného päťboja - UIPM. Olympijská budúcnosť tohto športu je už dlhšie ohrozená. Už dávnejšie došlo k redukcii celej súťaže na jeden deň, na OH je len po 36 mužov i žien. V Paríži 2024 bude naposledy v klasickej podobe, aj s jazdectvom. Škandál počas OH v Tokiu, kde nemecká trénerka určitým spôsobom týrala koňa, vyvolal veľmi negatívne reakcie a silný tlak na vyradenie jazdeckej časti moderného päťboja. Ako vidíte jeho budúcnosť? Vieme, že veľa pretekárov nesúhlasí so zaradením súťaženia na prekážkovej dráhe namiesto jazdectva. Ako si s tým chcete poradiť?

„Musím povedať na rovinu – s koňmi by moderný päťboj nemal žiadnu olympijskú budúcnosť. Žiadnu. Bývalí aj súčasní pretekári síce žiadajú zachovanie jazdectva, ale s mnohými som sa rozprával a povedal som im, že to nie je reálne. Zotrvanie moderného päťboja v olympijskom programe bolo ohrozené už dávnejšie, ale ,prežili´ sme len vďaka tomu, že sme v predošlých rokoch urobili viaceré významné inovácie, aby sme náš šport zatraktívnili.

MOV má dnes k dispozícii všetky možné štatistiky – o televíznej sledovanosti jednotlivých športov, o ich prezentácii v sociálnych médiách, o predaji vstupeniek, atď. Žiaľ, moderný päťboj je na spodku tohto rebríčka. Pritom do programu OH sa tlačia viaceré nové športy. Ak by sme nerobili ďalšie významné zmeny, mali by sme nulovú šancu udržať si našu pozíciu aj na OH 2028 v Los Angeles. So zavedením prekážkovej dráhy namiesto jazdectva ako jednej z piatich súčastí moderného päťboja dostávame príležitosť. Neviem garantovať, že uspejeme, ale musíme zabojovať, aby náš šport bol aj v programe OH v Los Angeles.“

● Je vyradenie jazdeckej časti len dôsledkom škandálu počas OH v Tokiu, alebo to má aj ďalšie príčiny? Hrá nejakú úlohu aj to, že OH 2028 budú v USA a OH 2032 v Austrálii, pričom v oboch krajinách majú veľmi prísne predpisy na dovoz koní?

„S predpismi pre dovoz koní v USA a v Austrálii to nemá nič spoločné. Kone už dlhší čas predstavujú hlavný problém moderného päťboja, ale nielen v dôsledku tokijského škandálu. Jednoducho, jazdecká časť znamená veľkú komplikáciu pre všetkých. V prvom rade je zložité zabezpečiť tréning, čo limituje prílev nových adeptov moderného päťboja. Kone v tomto smere predstavujú veľkú bariéru. A po druhé – čoraz menej krajín, vrátane tých v Európe, v ktorých má moderný päťboj veľkú tradíciu, je schopných organizovať súťaže na medzinárodnej úrovni, pretože nemajú k dispozícii dostatok koní. Takže počet organizátorských krajín sa postupne znižuje. To všetko znamená, že s jazdectvom by náš šport nemohol rásť.“

Juan Antonio Samaranch ml. na 64. VZ SOŠV.
Juan Antonio Samaranch ml. na 64. VZ SOŠV.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

O OLYMPIJSKÝCH KANDIDATÚRACH ZO ŠPANIELSKA

● Boli ste podporovateľom troch neúspešných kandidatúr Madridu na usporiadanie olympijských hier. Takisto aj úsilia Pyrenejí v spolupráci s vaším rodiskom Barcelonou o získanie ZOH 2030, ktoré ukončila „nedohoda“ medzi vládami Aragónska a Katalánska. Je reálna v blízkej budúcnosti nejaká olympijská kandidatúra zo Španielska?

„Moja vlasť – Španielsko – má vášeň, energiu, skúsenosť aj kapacitu usporiadať kvalitné zimné olympijské hry. Ale neviem, či k nejakej ďalšej kandidatúre v blízkom čase dôjde. Hovoriť o roku 2034 je v tejto chvíli príliš skoro. Treba mať zmysel pre správne načasovanie. Madrid trikrát za sebou kandidoval s veľmi silnou ponukou na OH, ale v súboji s niektorými z najdôležitejších miest sveta neuspel. Bolo to veľmi vyčerpávajúce. A čo sa potom stalo? MOV pridelil trojo nasledujúcich OH – v roku 2024 Parížu, v roku 2028 Los Angeles a v roku 2032 Brisbane – bez toho, aby došlo k reálnemu kandidátskemu súboju. Možno by sme mohli byť pripravení na OH 2036, o ktoré sa bude určite uchádzať viacero miest.“

O OLYMPIC CHANNELI

● Ste predseda tzv. španielskej rady riaditeľ Olympic Channel Services S. L. v Španielsku. Ako ste po takmer siedmich rokoch spokojný s pôsobením digitálneho Olympic Channelu? A nielen vy osobne, ale aj MOV.

„Je to úspešný príbeh. Každý, kto začína s niečím s niečím novým, potrebuje istý čas, aby sa adaptoval na neznáme prostredie a novú situáciu. Olympic Channel začínal s istou predstavou a postupne sa stal chrbtovou kosťou digitálnej stratégie MOV i celého olympijského hnutia. Je veľmi potrebný a dôležitý pre celú olympijskú rodinu, čo dokazuje jeho dosah a rozsiahla interakcia s prijímateľmi obsahu. Olympijského ducha udržuje ,nažive´ v celom období medzi olympijskými hrami. Produkuje vysoko kvalitný obsah. Jeden jeho basketbalový príbeh bol nedávno v New Yorku ocenený udelením Ceny Sport EMMY´s. Na Olympic Channel sme naozaj hrdí.“

O TOM, ČI ZAMÝŠĽA KANDIDOVAŤ NA PREZIDENTA MOV

● Zamýšľate v roku 2025 kandidovať na post prezidenta MOV?

„Momentálne musíme riešiť veľmi dôležité veci sme k OH v Paríži a je dôležité, aby sme všetci išli jedným smerom. Potrebujeme, aby hry boli úspešné, takže v tejto chvíli sa v MOV všetci plne zameriavame na to. Do roku 2025 nás čaká veľmi veľa dôležitých vecí. Ešte je priskoro o tomto hovoriť.“

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV