Športové aktuality
4 min. čítania

VIDEO: Petra Vlhová je už na Slovensku, Slovenskému olympijskému a športovému múzeu venovala kombinézu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Pekinská zlatá medailistka Petra Vlhová je už na Slovensku. Krátko po 9.00 h pristálo lietadlo so slalomovou hviezdou na viedenskom letisku Schwechat. Slovenskému olympijskému a športovému múzeu venovala po návrate svoju kombinézu s podpismi z Pekingu.

Petra Vlhová sa v Pekingu posadila do lietadla krátko po polnoci pekinského času. Po približne 15 hodinách s medzipristátim v Istanbule pristála na letisku Schwechat.

V letiskovej hale ju a jej brata Borisa vítali ich najbližší priatelia. Spoločne s Vlhovcami pricestovala domov aj bobistka Viktória Čerňanská.

Privítanie v Bratislave

Členovia olympijskej výpravy na čele s Petrou Vlhovou sa následne presunuli do Bratislavy, kde ich v sídle Slovenského olympijského a športového výboru v Dome športu privítali prezident Anton Siekel a generálny sekretár Jozef Liba.

Po krátkom rozhovore v sídle SOŠV sa Petra Vlhová presunula do Slovenského olympijského a športového múzea, kde ju čakala oficiálna tlačová konferencia. Medzi novinárov prišla s medailou na krku.

Počas tlačovej konferencie venovala Petra Vlhová do zbierok Slovenského olympijského a športového múzea vzácny artefakt. Návštevníci stálej expozície si budú môcť v budúcnosti pozrieť jej kombinézu z Pekingu s podpismi všetkých členov tímu. Nie je to najvzácnejšia kombinéze zo slalomu, ale tá, v ktorej mala absolvovať zjazdárske súťaže.

Petra Vlhová v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu
Petra Vlhová odovzdala kombinézu pre Slovenské olympijské a športové múzeum v spoločnosti brata Borisa do rúk prezidenta SOŠV Antona Siekela.
Foto
TASR/JAKUB KOTIAN

Splnený sen

„Získať túto medailu je veľmi ťažké. Náročné je získať aj veľký glóbus. Obe úspechy sú náročné najmä z mentálnej stránky,“ priznala pred novinármi a rozhovorila sa o najcennejšom kove: „Keď ju mám na krku, musím ju občas nadvihnúť rukami, aby som si uľahčila. Je dosť ťažká. V Olympijskej dedine bola vedľa mojej postele, pred zaspávaním som si ju poťažkala a pozrela sa na ňu.“

Po olympijskom triumfe už dosiahla 26-ročná Liptáčka v lyžiarskom svete takmer všetko. Má zlato z olympijských hier i z majstrovstiev sveta, vyhrala veľký i malý krištáľový glóbus.

„Kameň by mi padol zo srdca v inej situácii. Skôr sa mi splnil môj sen a rovnako aj sen ľudí v mojom tíme. Som šťastná a hrdá, čo sa mi podarilo. Toto zlato bol asi ten posledný kúsok skladačky, ktorý mi chýbal. Nezmením sa teraz po tomto úspechu. Stále budem chcieť vyhrávať,“ vysvetľovala Petra Vlhová.

Po prvom kole si neverila

Petra Vlhová
Foto
TASR/JAKUB KOTIAN

Po príchode na Slovensku sa vrátila aj k úspechu na svahoch v Jen-čchingu pri Pekingu. Po prvom kole bola ôsma a neverila, že by mohla získať zlatú medailu. Priznala, že sa cítila sklamaná a psychicky zlomená.

„Prvé kolo som vnímala ako zlyhanie. Bola som sklamaná, že som na olympijských hrách nedokázala podať výkon, na ktorým mám. Mám však okolo seba naozaj úžasný tím, úžasných ľudí, úžasného brata, ktorý mi veril do posledného momentu. Zomkli sme sa. Každý jeden člen tímu mi opakoval, aká viem byť silná a čo môžem dokázať. Povzbudivé slová som skutočne potrebovala. Vďaka tímu som sa nastavila, že sa môžem zlepšiť a nie je nič stratené,“ popisovala a pridala poznámku, že v stredu 9. februára sa všetko spojilo dokopy a v pravý deň to vyšlo.

Boj o glóbus

V najbližších dňoch si chce oddýchnuť doma na Slovensku a potom ju čaká posledný mesiac sezóny. V ňom chce zabojovať o veľký krištáľový glóbus, na ktorý má stále šancu.

„Mám pred sebou ďalšiu motiváciu. Aj preto som sa rozhodla neštartovať v kombinácii. Viem, že počas posledného mesiaca môžem byť ešte veľmi silná. Urobím všetko, aby som bola stopercentná,“ dodala Petra Vlhová, ktorá vo zvyšku sezóny pôjde nielen technické disciplíny, ale aj zjazdy a super-G.

Podujatia a športovci
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV