Šport a olympizmus
Reportáž
5 min. čítania

Víkend sme odštartovali vítaním olympionikov aj skvelými koncertmi

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Olympijský festival v Šamoríne má za sebou ďalší deň plný športu a dobrej zábavy. V sobotu sme v šamorínskom x-bionic® sphere privítali slovenských olympionikov na čele so strieborným Jakubom Grigarom. Okrem toto sme však zažili aj veľa iného. Zistili sme viac o triatlone, vypovedali Riša Vargu, bratov Žampovcov a zatancovali si na koncertoch pre malých aj veľkých.

Triatlon by mali deti rozhodne vyskúšať, myslí si Varga

17 dní plných športu pokračovali aj v sobotu. Na hlavnom stage sa začal víkendový program talkshow o triatlone. Prišiel olympionik a slovenský reprezentant Richard Varga, Gregor Fotul zo Slovenskej triatlonovej únia aj malí nádejní športovci. Spolu s moderátorkou Didianou predstavili triatlon, porozprávali o tom ako s ním začať a prečo ho majú tak radi. Ako všetky športy, aj triatlon sa snaží prilákať nové tváre a vychovávať nástupcov Vargu či Romany Gajdošovej. „Triatlon nie je jednostranne zameraný šport. Rodičia by mali rozhodne skúsiť prihlásiť dieťa na tento šport. Aj keď z neho nebude profesionál, aspoň sa naučí plávať, bicyklovať a behať,“ odkázal Varga.

Triatlonu patri aj „malý ovál“, športovisko, na ktorom si ho mohli deti vyskúšať tlačenie bicykla v depe, naskakovanie naň, krátke bicyklovanie, odkladanie bicykla do depa a krátky beh.

Žampovci diskutovali aj súťažili s deťmi

V sobotu prijali pozvanie do Šamorína aj bratia Žampovci. Andreas a Adam v diskusii hovorili o svojich športových začiatkoch, spomienkach na olympijské hry, ale aj o problémoch a zraneniach. „Na to, že som mal celý rok problém s chrbtom bolo to dobré,“ povedal Adam, ktorý zažil napriek zraneniam životnú sezónu. V nej skončil dvakrát v prvej desiatke na pretekoch Svetového pohára a na MS obsadil skvelé 8. miesto.

Andreasa najviac potešilo 20. miesto zo svetového šampionátu. „Je medzi nami rivalita, no vieme si v kľúčových momentoch pomôcť,“ dodal Andreas o rivalite na pretekoch. Zhodli sa však, že si úspech navzájom doprajú. Na päty im šľape aj najmladší brat Teo. Ten do Šamorína nedorazil kvôli tréningovým povinnostiach.

20210731-DSC_8935.jpg

Čo by lyžiari odkázali nádejným športovcom a ich rodičom? „Myslím, že dieťa by malo robiť to, čo ho baví. Čím viac športovom bude na začiatku robiť, tým lepšie to bude. Bude všestrannejšie,“ odkázal Adam. „Je super, že tu je taký festival, kde môžu ochutnať olympijskú atmosféru. Možno aj z nich budú raz olympionici, ktorých tu budeme sledovať na obrazovkách,“ dodal Andreas.

Vítanie tokijskej výpravy na čele so strieborných Grigarom

Poobedňajší program najdlhšieho a najväčšieho športového festivalu na Slovensku patril našim skvelým olympionikom. O čerstvé zážitky z Tokia sa prišli podeliť vodný slalomár Matej Beňuš, jeho kolegyňa Eliška Mintálová, gymnastka Barbora Mokošová, boxer Andrej Csemez aj stolní tenisti Barbora Balážová a Ľubomír Pištej.

Práve Pištej sa v areáli Olympijského festivalu prešiel aj so svojim synom aj dcérou. Spoločne si vyskúšali aj viacero športov a atmosféru si vychutnávali naplno. „Zaboxovali sme si, zahrali hokej. Teraz sú na vystúpení Tárajko a Popletajka. Za mňa super, že sa tu môžu vyžiť,“ povedal Pištej. Na olympijskom festivale sa medzi návštevníkmi našli aj gratulanti k tokijským výkonom. „Som prekvapený, že ma niekto pozná. To nebývalo zvykom,“ dodal so smiechom Pištej.

Fanúšikovia sa dočkali aj strieborného medailistu Jakuba Grigara. Rodený Lipták a veľký sympaťák Jakub Grigar prišiel na pódium Olympijského festivalu za búrlivého skandovania svojho mena. „Nemal som čas si poriadne pozrieť ani svoju jazdu. Iba kúsok. Počas živého vstupu v RTVS som videl zopár chýb,“ dodal kriticky náš druhý medailista z Tokia. „Vec, na ktorú sa teším po príchode najviac, je posteľ, nestihli sme poslednú noc moc spať,“ priznal. „Dostal som veľa správ už pred finále. Veľa to pre mňa znamenalo. Som rád, že sú tu ľudia, ktorí mi držia palce,“ povedal na margo slovenských fanúšikov, ktorí nechýbali ani v Šamoríne.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

Koncerty a zábava pre všetkých

Počas celého sobotňajšieho dňa spríjemňoval návštevníkom pobyt na Olympijskom festivale aj bohatý kultúrny program. Nechýbal koncert Tárajka a Popletajky, ktorý potešil najmladšie obecenstvo. Ostatní sa zabavili na koncerte speváčky Dominiky Mirgovej a užili si tanečné vystúpenie skupiny Lollipops. „Užili sme si to naplno, poriadne si zatancovali a zaspievali. Je to tu fantastické,“ zhodli sa mladé dievčatá na koncerte priamo pod pódiom.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV