Rozhovor
4 min. čítania

Víťaz projektu Ukáž sa!: „Bol som problémový žiak, ale v športe som našiel zmysel svojho života“

Viktória Briešková

Daniel Kováč sa v roku 2017 stal absolútnym víťazom projektu Ukáž sa! Netrénoval od útleho detstva, motiváciu na rozvíjanie svojho športového talentu mu dodal úspech Mateja Tótha z roku 2016, kedy získal olympijské zlato. 

Prvé výsledky, za ktorými stálo mnoho prekážok

Dosiahnuť úspech je veľmi náročné, ale dá sa to. Daniel je toho dôkazom. Za všetkými víťazstvami stojí množstvo driny.  „Predtým som trénoval dva razy do týždňa, neriešil som stravu, nemal som režim. Vstúpil som si do svedomia, no nevedel som si predstaviť, čo všetko tento šport obnáša,“ rozhovoril sa aktuálny halový majster Slovenska. Zlato z domáceho šampionátu nečakal. Výsledok, ktorý si váži ešte viac je  9. miesto z majstrovstiev Európy do 18 rokov.

Viac informácií o Ukáž sa!

Daniel Kováč
Foto
Archív SOŠV

Tréner mu požičiaval peniaze. Je ako jeho druhý otec

Daniela trénuje niekdajší tréner Mateja Tótha Peter Mečiar. Ich spolupráca začala nezvyčajne. Daniel svojho trénera oslovil, ale hneď sa nedohodli. „Zistil som, že som problémový žiak, nevedel som sa správať. Neustúpil som a naďalej som mu písal maily a snažil sa ho kontaktovať. Napokon ma zavolal na tréning. Nevedel som techniku, mal som zlé tenisky a žiadnu rýchlosť. Bolo to ťažké, dnes je to však úsmevné,“ spomína na začiatok spoločnej cesty so skúseným trénerom.

Daniel na majstrovstvách Slovenska získal striebro. Podľa trénera by mali pre ďalší progres zmeniť všetko. Danielovi vybavil školu aj internát. Začal ho zasväcovať do tajov chôdze, stravy a tréningu. „Naša spolupráca je vynikajúca. Je pre mňa ako otec. Pomáha mi s financiami, oblečením, školou a životnými radami. V úplných začiatkoch mi požičiaval peniaze na autobus. Je to skvelý človek,“ odkazuje s vďakou svojmu trénerovi. Mladý chodec prvé mesiace tréningu dochádzal do Nitry zo Šale. Momentálne študuje na strednej škole v Nitre.

„Je to skvelý projekt pre mladých športovcov, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov. Za získané financie som si nakúpil potrebné veci a mohol som sa posunúť v tréningu na vyššiu úroveň. Má to svoj význam.“

Daniel Kováč
Foto
Archív SOŠV

Nečakal takú veľkú fanúšikovskú podporu

Aj keby by sa zdalo, že na chôdzu stačí málo, ste na omyle. Daniel Kováč počas sezóny zoderie trinásť párov tenisiek. Tento šport si vyžaduje nemalé financie. Danielovi preto veľmi pomohol grantový projekt Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa!

„Je to skvelý projekt pre mladých športovcov, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov. Za získané financie som si nakúpil potrebné veci a mohol som sa posunúť v tréningu na vyššiu úroveň. Má to svoj význam,“ povedal 17-ročný chodec. Do projektu sa prihlásil sám za pomoci trénera. Keď sa dozvedel, koľko hlasov má, nechcel tomu veriť. Nemyslel si, že by mohol získať takú fanúšikovskú podporu.

Daniel Kováč
Foto
Archív SOŠV

„Bol som príjemne zaskočený. Veľmi ma to potešilo. Získal som financie, ktoré som použil na nutné veci. Sústredenia, stravu, regeneráciu, pitný režim, tenisky a oblečenie. 4000 eur nie je malý peniaz a v našom športe znamená veľa,“ vyzdvihol význam získanej sumy. Z peňazí absolvoval sústredenie spoločne s Matejom Tóthom a nakúpil si potrebný arzenál tenisiek.

Na olympiádu si počkám

Daniel Kováč hovorí, že jeho kariéra mala doteraz rýchly spád. V priebehu niekoľkých mesiacov splnil viacero víťazných cieľov. Sám to nazýva snom, z ktorého sa ešte nezobudil. Jeho pokračovanie na olympiáde v Tokiu však nebude. „S trénerom sme sa zhodli, že je to príliš tvrdé. Po poslednej zmene pravidiel a limitov sme to prehodnotili. Na olympiádu si počkám. V roku 2024 chcem stopercentne štartovať vo Francúzsku,“ vyhlásil nádejný slovenský atlét. Daniel Kováč je síce jeden z najnižších v štartovom poli, no krátke nohy kompenzuje veľkou túžbou a skromným prístupom.

PRIHLÁSIŤ SA DO UKÁŽ SA!

kooperativa
Ukaž sa!
Šport

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV