Športové aktuality
5 min. čítania

Víťazi ankety Športovec roka 2014: Anastasia Kuzminová a družstvo futbalistov, Športovou legendou Eva Šuranová

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 22. decembra – Biatlonová olympijská šampiónka zo Soči v pretekoch na 7,5 km Anastasia Kuzminová sa v roku 2014 stala víťazkou tradičnej slovenskej ankety Športovec roka, v ktorej hlasovalo 106 športových novinárov. V 22. ročníku ankety Klubu športových redaktorov SSN, ktorá priamo nadväzuje na niekdajšiu československú anketu s tradíciou už od roku 1959, triumfovala Kuzminová s výrazným náskokom pred hokejovým držiteľom Stanley Cupu Mariánom Gáboríkom a finalistkou tenisového Australian Open Dominikou Cibulkovou. V kategórii kolektívov suverénne vyhralo reprezentačné družstvo futbalistov Slovenska, ktoré si na jeseň v štyroch úvodných kvalifikačných zápasoch na Euro 2016 pripísalo samé víťazstvá.

Športová legenda Eva Šuranová. FOTO: TASR/Martin Baumann
Športová legenda Eva Šuranová.
Foto
TASR/Martin Baumann

Na galavečere, ktorý sa uskutočnil 22. decembra v novostavbe Slovenského národného divadla v Bratislave, okrem laureátov ankety Športovec roka už po piaty raz slávnostne vyhlásili aj Športovú legendu. Po boxerovi Jánovi Zacharovi, hokejistovi Jozefovi Golonkovi, futbalistovi Jozefovi Adamcovi a hádzanárovi Antonovi Frolovi si túto poctu vyslúžila držiteľka bronzovej olympijskej medaily v skoku do diaľky v Mníchove 1972 a vicemajsterka Európy v rovnakej disciplíne v Ríme 1974 Eva Šuranová-Kucmanová.

Anastasia Kuzminová mala výbornú sezónu. Na ZOH v Soči okrem víťazstva na 7,5 km skončila šiesta v stíhacích pretekoch na 10 km a bola aj členka miešanej štafety na 5. mieste. Navyše si doteraz najlepšie počínala v seriáli Svetového pohára. V SP skončila celkove šiesta, keď v dvoch pretekoch triumfovala. Biatlonistka zopakovala v ankete svoje víťazstvo z roku 2010. Vtedy si takisto vybojovala zlatú, ale aj striebornú olympijskú medailu. Teraz sa stala v poradí štvrtou viacnásobnou víťazkou ankety KŠR SSN - po plavkyni Martine Moravcovej, ktorá má na konte rekordných šesť triumfov, a po vodných slalomároch Michalovi Martikánovi (štyri víťazstvá) a Petrovi a Pavlovi Hochschornerovcoch (dve víťazstvá).

Kuzminová triumfovala s násko

Tretia v ankete Športovec roka Dominika Cibulková, druhý Marián Gáborík sa pre povinnosti v NHL na vyhlásení nezúčastnil. FOTO: TASR/Martin Baumann
Tretia v ankete Športovec roka Dominika Cibulková, druhý Marián Gáborík sa pre povinnosti v NHL na vyhlásení nezúčastnil.
Foto
TASR/Martin Baumann

kom 313 bodov, ktorý je tretí najvyšší v histórii. Výraznejšie zvíťazila pred ňou len dvakrát Martina Moravcová – v úvodnom ročníku samostatnej slovenskej ankety (1993) o 374 bodov a v roku 2001 dokonca o 619 bodov. Jej meno nechýbalo ani na jednom zo 106 hlasovacích lístkov, pričom až 87 novinárov ju zaradilo na prvé miesto a dovedna 102 do prvej trojky. Kuzminová sa v elitnej desiatke objavila už piaty raz, čo je spomedzi tohtoročných laureátov najčastejšie.

Naopak, druhý v poradí – najlepší strelec play-off Stanley Cupu 2014 vo víťaznom tíme Los Angeles Kings hokejista Marián Gáborík - je v top 10 medzi jednotlivcami nováčik. Striebornú pozíciu získal s výrazným, 126-bodovým náskokom pred tenistkou Dominikou Cibulkovou, ktorá sa medzi našou elitou objavila už štvrtý raz. O „bronzovej“ priečke desiatej tenistky koncoročného svetového rebríčka pred novozloženou osádkou dvojkajaka dvojnásobných majstrov sveta Erik Vlček, Juraj Tarr však rozhodol najmenší rozdiel v histórii ankety – len jeden bod.

Dvojkajaku Erik Vlček, Juraj Tarr ušla bronzová priečka v novinárskom hlasovaní o jediný bod. FOTO: TASR/Martin Baumann
Dvojkajaku Erik Vlček, Juraj Tarr ušla bronzová priečka v novinárskom hlasovaní o jediný bod.
Foto
TASR/Martin Baumann

S malým odstupom piaty skončil víťaz siedmich tohtoročných pretekov a držiteľ zeleného trička na štyroch etapových pretekoch cyklista Peter Sagan. Vlaňajší víťaz ankety Športovec roka sa do top 10 dostal štvrtý raz za sebou. Atletika ako jediný šport má v prvej desiatke až dvoch zástupcov, zhodne tohtoročných vicemajstrov Európy – na šiestom mieste chodca Mateja Tótha a na desiatom kladivárku Martinu Hrašnovú. Obaja sú v top 10 po druhý raz. Na siedmej priečke skončil najstarší tohtoročný laureát, majster sveta a aktuálna svetová jednotka v streľbe na trap Erik Varga. V top 10 sa umiestil premiérovo, rovnako ako v poradí ôsmy, zjazdár Adam Žampa. Ten na ZOH v Soči skončil piaty v superkombinácii a šiesty v slalome. Deviate miesto obsadil futbalista Marek Hamšík, ktorý bol lídrom v úspešnom jesennom ťažení nášho reprezentačného tímu v kvalifikácii na Euro 2016. V najlepšej desiatke je už tretí raz.

Pokiaľ ide o olympijské športy, rok 2014 sa zaradil medzi najúspešnejšie v doterajšej existencii samostatnej Slovenskej republiky. Tento fakt sa odrazil aj v skutočnosti, že hlasy dostalo len 36 jednotlivcov (resp. dvojíc), čo je najmenej v histórii ankety KŠR SSN. Na umiestenie v najlepšej desiatke tentoraz nestačili vodným slalomárom bratancom Ladislavovi a Petrovi Škantárovcom ani zisk titulu majstrov Európy, celkové víťazstvo v seriáli SP a bronz z majstrovstiev sveta v C2 - obsadili 11. miesto. Tesne za nimi skončila strelkyňa Danka Barteková, ktorá v skeete získala medailu na európskom i svetovom šampionáte a pripísala si aj úspechy v SP.

Za víťazné družstvo futbalistov Slovenska prevzali ocenenie tréner Ján Kozák a hráč Ján Ďurica. FOTO: TASR/Martin Baumann
Za víťazné družstvo futbalistov Slovenska prevzali ocenenie tréner Ján Kozák a hráč Ján Ďurica.
Foto
TASR/Martin Baumann

Aj v kategórii kolektívov bolo víťazstvo reprezentačného družstva futbalistov Slovenska úplne jednoznačné.

Futbalisti chýbali len na 5 hlasovacích lístkoch a spomedzi 106 hlasujúcich novinárov ich až 89 zaradilo na prvé miesto. Vyhrali s náskokom 212 bodov, ktorý je štvrtý najvyšší v histórii ankety. Tím futbalistov - samozrejme, v odlišnom zložení - vyhral anketu KŠR SSN už v rokoch 2009 a 2010.

Rozdiely na ďalších miestach však boli malé. Druhú priečku obsadila hliadka 3xC1 vodných slalomárov, ktorá v zložení Martikán, Slafkovský a Beňuš zvíťazila na MS a v zložení Martikán, Slafkovský a Rozmuš na ME skončila tretia. Singlkanoisti len o päť bodov predstihli družstvo strelkýň na skeet, ktoré v zložení D. Barteková, Stranovská a Štibravá získalo striebro na MS a zlato na ME. Štvrté skončili len s 2-bodovým odstupom od medailovej priečky hádzanárky Slovenska, ktoré sa v uplynulých dňoch predstavili po dlhých rokoch na európskom šampionáte. Na hlasovacích lístkoch sa objavilo spolu 11 kolektívov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV