Športové aktuality
5 min. čítania

Víťazi Ukáž sa! prerobili rozpadnutý sklad na telocvičňu: Deti sa chcú hýbať. Len to v ich očiach musí byť „cool“

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Víťazom piateho ročníka grantového projektu Ukáž sa! sa stala komunita mladých ľudí zapálených pre šport z Tisovského spolku aktívneho pohybu a vitality. Tešiť sa môžu z finančného grantu vo výške 3 000 eur. Zo starého školského skladu si vybudovali tréningové centrum, ktoré dnes navštevujú športovci rôznych vekových skupín. Je dôležité vystúpiť zo zaužívaných trénerských postupov a hľadať pútavejšie spôsoby, ktoré pritiahnu pozornosť detí. „Deti sa chcú hýbať, len to v ich očiach musí byť cool," hovorí zakladateľ spolku Erik Lopušný.

„Nie sme nejako špecificky zameraní na konkrétne športové disciplíny. Chceli sme vytvoriť podmienky, aby bolo u nás možné trénovať viacero športov. Hlavnou myšlienkou bolo vybudovať priestory, kde by sa pod jednou strechou mohli stretávať ľudia s rôznym zameraním,“ vysvetľuje Lopušný, vedúci klubu, ktorý je známy aj pod menom „Back to Elements“.

Víťazi Ukáž sa! na Instagrame

Z plesnivého skladu sa stala moderná telocvičňa

Erik sa po návrate zo zahraničia chcel vrátiť k trénovaniu a športu tak, ako k tomu bol vedený po celý život svojím otcom a zároveň trénerom. „V našom chudobnom regióne však neboli možnosti na trénovanie funkčných a kondičných tréningov, dodáva. Rozhodol sa preto nájsť vhodné miesto na tréning. „V tom čase bola úplná novinka crossfit, hľadali sme priestory, ktoré by tomu zodpovedali. S kamarátmi sme našli starý nepoužívaný školský sklad. Bol v dezolátnom stave. Cez strechu zatekalo, všade bola pleseň, podlaha podmočená, omietka opadaná. Trvalo nám polroka, kým sme našu telocvičňu dali do použiteľného stavu. Všetky peniaze sme minuli na jeho prerábku. Na náradie, s ktorým cvičíme, sa skladáme doteraz,“ mapuje úsilie spolku od roku 2014.

Víťazom piateho ročníka grantového projektu Ukáž sa! sa stala komunita mladých ľudí zapálených pre šport z Tisovského spolku aktívneho pohybu a vitality.
Víťazom piateho ročníka grantového projektu Ukáž sa! sa stala komunita mladých ľudí zapálených pre šport z Tisovského spolku aktívneho pohybu a vitality.
Foto
SOŠV

Mladšie generácie chcú viesť k pohybu

Dnes má klub viac ako 60 členov. Najčastejšie sa venujú cvičeniu s vlastnou váhou – kalistenike, pri ktorej sa buduje základný rozvoj sily. Venujú sa aj bojovým športom, napríklad grapplingu, čo je zmiešané bojové umenie na zemi.

Okrem úspechov v grapplingu je v Tisovskom spolku aktívneho pohybu a vitality aj niekoľko majstrov Slovenska v brazílskom jiu-jitsu (juniorov aj dospelých) a niekoľko vicemajstrov a bronzových z majstrovstiev Slovenska v street workoute. „Naše športovisko pravidelne navštevujú všetky vekové skupiny. Našou hlavnou myšlienkou je byť vzorom pre mladšie generácie a viesť ich k pohybu a starším ročníkom prinavrátiť chuť do života vďaka všestrannosti našich pohybových aktivít.“

Deti sa chcú hýbať, len to v ich očiach musí byť „cool“

V spoločnosti panujú názory, že dnešná generácia detí je lenivá a odmieta šport. Víťazi piateho ročníka Ukáž sa! však majú iný názor. „Nesúhlasím s týmto zaužívaným tvrdením, že deti sú lenivé a nechce sa im hýbať. Celý problém nastal, keď´sme im my dospelí umožnili nechať sa ľahko rozptýliť rôznymi PC hrami a do rúk sme im dali smartfóny. Nebojujeme s lenivosťou detí, ale s pútavým virtuálnym svetom, ktorý v priebehu pár sekúnd dávkuje deťom všetky emócie, a to všetko cez malú obrazovku. Preto je dôležité vystúpiť zo zaužívaných trénerských postupov a hľadať pútavejšie spôsoby, ktoré pritiahnu pozornosť detí. Deti sa chcú hýbať, len to v ich očiach musí byť cool.“

Nebojujeme s lenivosťou detí, ale s pútavým virtuálnym svetom, ktorý v priebehu pár sekúnd dávkuje deťom všetky emócie, a to všetko cez malú obrazovku.

Virtuálna doba však ponúka aj viacero pozitívnych aspektov. Jednou z nich je určite aj možnosť propagovať šport, športové aktivity a zdravý spôsob života cez sociálne siete. Práve na sociálne siete a prácu na Instagrame bol zameraný 5. ročník grantového programu Nadácie SOŠV. Sociálne siete používame od začiatku fungovania, je to už neoddeliteľná súčasť dnešného fungovania akejkoľvek organizácie. Niektoré veci sme používali už predtým, niektorým sme sa priučili vďaka Ukáž sa! Určite budeme na sociálnych sieťach aktívni aj naďalej,“ hovorí Lopušný.

Deti sa chcú hýbať, len to v ich očiach musí byť cool, myslia si víťazi Ukáž sa!
Deti sa chcú hýbať, len to v ich očiach musí byť cool, myslia si víťazi Ukáž sa!

Výhra poputuje na ďalšie vybavenie telocvične

V Tisovskom spolku aktívneho pohybu a vitality veľmi dobre vedia, čo urobia s finančným grantom vo výške 3000 eur. „Spolok budujeme už od roku 2014. Každý, kto niečo takéto vlastní, mi určite dá za pravdu, že mať kvalitne vybavenú telocvičňu je finančne extrémne náročné. Určite budeme kupovať ďalšie náradie, ktoré nám ešte chýba do výbavy, ako napríklad tatami, hrazdy a stojany.“

„Projekt Ukáž sa! je výborná príležitosť, ako sa zviditeľniť a dať o sebe vedieť okoliu a prípadným sponzorom. Vďaka projektu sme získali veľa praktických zručností a rád, ako byť kreatívni a ako osloviť svoje publikum. Určite by podobné projekty mali existovať aj naďalej.“

- Tisovský spolok aktívneho pohybu a vitality o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Víťazov Ukáž sa! určovala na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV, verejnosť v internetovom hlasovaní. V tomto hlasovaní získal spolok 6402 hlasov. Spomedzi 35 finalistov to bolo bezkonkurenčne najviac. „Nebolo to také jednoduché, ako sa môže zdať. Sme ale športovci a máme ciele, vieme makať. Bolo potrebné zomknúť sa, nepoľaviť a vydržať. Od začiatku som našim členom hovoril, že naša organizácia nič nerobí len tak, aby bolo. Keď sme sa na to dali, chceli sme urobiť všetko, čo bude v našich silách, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok.“

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa.

TIPOS SPP

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV