Športové aktuality
3 min. čítania

Víťazná rozlúčka Petra Sagana s Borou, stále sa cíti mladý a má novú motiváciu

Peter Sagan (v strede) s víťaznou trofejou z Dubaja.
Foto
FACEBOOK PS

Peter Sagan má za víťaznú rozlúčku s tímom Bora-Hansgrohe. V Dubaji vyhral v sobotu Kritérium Gira d’Italia, ktoré sa konalo pri príležitosti svetovej výstavy Expo. Premiéru v novom drese TotalEnergies by mal absolvovať na prelome januára a februára na pretekoch Okolo San Juanu v Argentíne.

Na kritériu v Dubaji súťažili pozvaní cyklisti na okruhu dlhom 2,1 km, ktorý absolvovali celkovo tridsaťkrát. V závere pretekov na 63 km sa ocitli v úniku Peter Sagan a víťaz tohtoročného Giro d’Italia Egan Bernal z družstva Ineos Grenadiers. V koncovke sa predpoklady potvrdili a Slovák zdolal Kolumbijčana. V pretekoch štartoval aj Juraj Sagan, ktorý bol v úvode v úniku.

„Mám radosť, že som sa mohol zúčastniť na tomto kritériu, na ktorom štartovali elitní jazdci z tohtoročného Gira d’Italia. Pre nás všetkých, ktorí sme zažili Giro, to boli špeciálne preteky. Bolo to unikátne kritérium, pre fanúšikov skutočne pekná oslava cyklistiky. Jazdilo sa na špeciálnom mieste, keďže v Dubaji je Expo a všetci zo sveta sú tu. Teším sa z víťazstva, vyhrať je lepšie ako nedosiahnuť nič,“ povedal najskôr v televíznej reakcii Peter Sagan.

Muž jazdiaci v cyklaménovom drese víťaza bodovacej súťaže na Gire d’Italia, na ktorom ešte svietili logá Bory-Hansgrohe, sa od začiatku snažil držať v popredí pretekov a testoval sily v jednotlivých šprintoch. „Zistil som v nich, že Elia Viviani je dnes rýchlejší, preto som vyskúšal inú taktiku. Rozhodol som sa čakať, čo sa stane,“ priznal.

Dve kolá pred koncom, 4 km pred cieľovou páskou, nastúpil Bernal, ktorého sa chytili Marc HirschiGeoffrey Bouchard. V poslednej chvíli sa s nimi vyviezol Sagan. „Všetko sa zomlelo poriadne rýchlo. Pridal som sa v poslednej chvíli,“ poznamenal víťaz Okolo Slovenska. Po troch kilometroch sa Slovák s Kolumbijčanom od súperov odpútali a rozdali si to o prvenstvo.

Peter Sagan sa zatiaľ do cyklistického dôchodku nechystá. Stále sa cíti podľa vlastných slov mladý a má dostatočnú motiváciu pre novú sezónu, ktorú po piatich rokoch už nestrávi v Bore. Onedlho 32-ročný Žilinčan sa bude snažiť pozdvihnúť na vyššiu úroveň francúzsky tím TotalEnergies.

„Stále som dobrý v cyklistike a mám čas na dôchodok. Keď sa rozhodnem skončiť, potom skončím a už sa nevrátim. Stále však chcem jazdiť, cítim sa mladý,“ hovoril Sagan v rozhovore pre cyclingnews.com.

Počas pôsobenia v Bore-Hansgrohe dvakrát vyhral bodovaciu súťaž na Tour de France, pripísal si tretí titul majstra sveta, uspel na Paríž – Roubaix. V tomto roku dosiahol päť prvenstiev, vrátane jednej etapy na Gire, na ktorom vyhral aj bodovaciu súťaž, i žltého dresu na Okolo Slovenska. Tím TotalEnergies dosiahol tento rok len šesť víťazstiev, žiadne na úrovni WorldTour. Sagana v rozlete pritom zastavila nákazenie koronavírusom a neskôr problémy s kolenom.

„Mám teraz pred sebou novú motiváciu. Zmenil som tím, zmenila sa aj skupina ľudí okolo mňa. Budem mať nových ľudí s rozdielnou mentalitou. Teším sa na tom, bude to pekné dobrodružstvo. Opäť sa chcem dobre pripraviť na klasiky. Keďže budem členom francúzskeho družstva, Tour de France bude priorita. A potom tiež majstrovstvá sveta,“ dodal Sagan.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV