Športové aktuality
Paríž
2 min. čítania

Víťazom Tour de France Slovinec Pogačar, Sagan v poslednej etape tretí, v bodovacej súťaži celkove druhý

Momentka z finišu záverečnej etapy Tour de France. V strede v zelenom drese víťaz Sam Bennett, vľavo tretí Peter Sagan a vpravo druhý Dán Pedersen.
Foto
TASR/AP

Slovinský cyklista Tadej Pogačar zo SAE Team Emirates sa stal celkovým víťazom 107. ročníka Tour de France. Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) skončil tretí v záverečnej 21. etape so štartom v Mantes-la-Jolie a tradičným cieľom na Elyzejských poliach v Paríži (122 km). Vyhral ju Ír Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep), ktorý získal aj zelený dres, druhý finišoval Dán Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

Pogačar sa vo veku 21 rokov a 364 dní stal druhým najmladším víťazom v histórii Tour po Henrim Cornetovi (19 rokov, 352 dní), ktorý vyhral v roku 1904. V pondelok navyše oslávi 22. narodeniny. Okrem žltého dresu získal aj biely pre najlepšieho mladého pretekár a bodkovaný pre najlepšieho vrchára. To sa mu podarilo ako prvému v histórii, keďže biely dres neexistoval v časoch legendárneho Eddyho Merckxa. Navyše vyhral aj tri etapy. Druhý skončil jeho krajan Primož Roglič (Jumbo-Vsiam) s mankom 59 sekúnd, ktorý nosil žltý dres od deviatej až do predposlednej etapy, no v časovke oň prišiel. Tretí bol v celkovom poradí Austrálčan Richie Porte (Trek-Segafredo).

Sagan nevyhral bodovaciu súťaž prvýkrát, keď prišiel do cieľa v Paríži. Za víťazným Bennettom (380 b) zaostal o 96 bodov. Tretí skončil Talian Matteo Trentin z tímu CCC (260). Tridsaťročný Slovák vyhral bodovaciu súťaž sedemkrát (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019), v roku 2017 ho diskvalifikovali po zrážke s Markom Cavendishom. Ani tento rok sa nevyhol trestu, keď ho po nebezpečnom manévri v 11. etape preradili z druhého na posledné miesto v skupine s rovnakým časom a prišiel o 43 bodov.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV