Športové aktuality
Záhreb + Jasná
3 min. čítania

Vlhová si triumfom v slalome SP v Záhrebe upevnila vedenie v seriáli aj v slalome

Petra Vlhová po druhý raz získala záhrebskú korunku Snehovej kráľovnej.
Foto
TASR/Martin Baumann

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová rovnako ako vlani vyhrala slalom Svetového pohára v Záhrebe. V nedeľňajších pretekoch odsunula o päť stotín na druhú priečku Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú o 22 stotín Švajčiarku Michelle Gisinovú. Vlhová si pripísala si na konto 18. triumf v SP, 11. v slalome. Vďaka zisku 100 bodov si Slovenka upevnila vedenie v celkovom poradí prestížneho seriálu i v priebežnej klasifikácii disciplíny. V celkovom poradí SP vedie pred Gisinovou o 128 bodov, v hodnotení slalomu má pred Helvétkou 65-bodový náskok.

"Som rada, že som v Záhrebe opäť vyhrala, určite mi to pridá na sebavedomí. Bolo to náročné. V slalome som hľadala formu. Druhé kolo nebolo úplne ideálne, no v záverečných metroch som sa snažila tlačiť lyže do cieľa. Som rada, že to vyšlo. Je to veľmi emotívne víťazstvo," uviedla v cieli Vlhová, ktorá v Záhrebe obhájila Trofej snehovej kráľovnej.

Sľubnú východiskovú pozíciu si Slovenka utvorila už v 1. kole. V náročných podmienkach sa usadila na čele s náskokom 32 stotín pred Liensbergerovou. Tretia bola s odstupom 38 stotín Gisinová, štvrtá štvornásobná záhrebská šampiónka Američanka Mikaela Shiffrinová. "Som spokojná. Úprimne, nemala som zo svojej jazdy až taký dobrý pocit. V niektorých pasážach som mala dojem, že robím trochu chyby a že som ďaleko od bránok. Podmienky sú ťažké, trať je hrboľatá. Dokázala som sa však s náročnými podmienkami vyrovnať lepšie ako v Semmeringu," uviedla Vlhová pre RTVS.

V 2. kole, už pod umelým osvetlením, to najlepšie pretekárky na rozbitej trati nemali jednoduché. Vlhová si však napriek chybám v spodnej časti udržala tesný náskok. Dosiahla tretí slalomový triumf v sezóne a jubilejné 40. pódiové umiestenie v kariére. V novembri vyhrala oba slalomy vo fínskom Levi a premožiteľku nenašla ani v paralelnom obrovskom slalome v rakúskom Lechu.

V Jasnej by sa mohla v marci konať aj náhrada za „obrák“ v Semmeringu
 

V Jasnej by sa začiatkom marca mohlo konať až trojo pretekov alpského Svetového pohára. Členovia organizačného výboru v nedeľu poslali na Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS) žiadosť o náhradu obrovského slalomu v rakúskom Semmeringu. V rozhovore pre RTVS to uviedla Jana Palovičová, športová riaditeľka SP v Jasnej. Preteky v Semmeringu koncom decembra po 1. kole, po ktorom viedla Vlhová, zrušili pre silný vietor. Ak by FIS žiadosti Jasnej vyhovela, súťaž by sa uskutočnila pred originálnym programom. Šiesteho marca v slovenskom stredisku bude bojovať o body v obrovskom slalome, o deň neskôr v slalome.

"Urobili sme všetko pre to, aby sme mohli na FIS podať žiadosť o zorganizovanie ďalších pretekov v Jasnej. Sú radi, že sme sa ohlásili. Hľadajú náhradu za Semmering a je veľká šanca, že by sme to mohli dostať. Určite by to potešilo aj Peťu Vlhovú," uviedla Palovičová pre RTVS.

Výsledky slalomu SP žien v Záhrebe: 1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:59,08 min, 2. Liensbergerová (Rak.) + 0,05 s, 3. Gisinová (Švaj.) +0,22, 4. Shiffrinová (USA) +0,27, 5. Mielzynská (Kan.) +1,40, 6. Holdenerová (Švaj.) +1,46, Celkové poradie SP (po 11 z 33 súťaží): 1. VLHOVÁ 615 b, 2. Gisinová 487, 3. Shiffrinová 385, 4. Liensbergerová 380, 5. Brignoneová (Tal.) a Bassinová (Tal.) obe 323, poradie SP v slalome (po 4): 1. VLHOVÁ 350, 2. Gisinová 285, 3. Liensbergerová 280, 4. Shiffrinová 235, 5. Holdenerová 185, 6. Truppeová (Rak.) 112.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV