Športové aktuality
Kranjska Gora
4 min. čítania

Vlhová v Kranjskej Gore vyhrala tretí slalom SP v sérii a je už na čele poradia slalomárok!

Petra Vlhová je v slalome na víťaznej vlne.
Foto
TASR/Martin Baumann

Slovenská zjazdárka Petra Vlhová zvíťazila v nedeľňajšom slalome Svetového pohára v slovinskej Kranjskej Gore. Pripísala si ôsme víťazstvo v slalome v kariére a štrnáste vo SP celkovo. Vďaka zisku sto bodov sa dostala na čelo priebežného hodnotenia disciplíny pred Američanku Mikaelu Shiffrinovú. Slovenka zaznamenala súhrnný čas 1:47,56 min. Do 2. kola vstúpila zo štvrtej priečky po prvom a zajazdila najlepší čas. Druhá skončila Švajčiarka Wendy Holdenerová s odstupom 0,24 s, tretie miesto obsadila Rakúšanka Katharina Truppeová s mankom 0,89 s. Vlhová sa zároveň stala víťazkou 56. ročníka podujatia Zlatá líška, keďže v sobotňajšom obrovskom slalome bola druhá.

V 1. kole predviedla Vlhová jazdu bez zreteľnej chyby, no okrem vedúcej Švédky Anny Swennovej-Larssonovej nestačila ani na Nórku Ninu Haverovú-Lösethovú, resp. na Holdenerovú. Dvadsaťštyriročná Slovenka išla slalom po takmer mesačnej prestávke. Nespravila viditeľné zaváhanie, ale švédska líderka išla agresívnejšie a čistejšie. Swennová-Larssonová mala aj v 2. kole na trati tesne pred koncom suverénne najlepší medzičas, no niekoľko bránok pred cieľom spadla a pripravila sa o prvý triumf v prestížnom seriáli. Uspela Vlhová, ktorá už predviedla omnoho energickejšiu jazdu v porovnaní so svojou úvodnou.

Líderka celkového poradia SP Shiffrinová v Slovinsku neštartovala z rodinných dôvodov (nedávno jej zomrel otec). V hodnotení disciplíny stráca na Vlhovú 20 bodov. Vlhová triumfovala v treťom slalome za sebou. Pred Kranjskou Gorou zvíťazila aj vo Flachau a v Záhrebe. Prvé tri slalomové úspechy v sezóne má na konte práve Shiffrinová, ktorá uspela v Levi, v Killingtone aj v Lienzi. Petra Vlhová alebo Mikaela Shiffrinová vyhrali už 26 slalomov Svetového pohára alpských lyžiarok za sebou. V súboji o veľký krištáľový glóbus je Vlhová tretia, za Shiffrinovou zaostáva o 154 bodov.

"Samozrejme, že mám zmiešané pocity. Po prvom kole som bola strašne nahnevaná, pretože som nešla takú jazdu ako na tréningu. Trošku som sa trápila sama so sebou, mala som aj šťastie, že bolo toľko času medzi kolami, aj v tom, že Anna vypadla a nakoniec som vyhrala. Nebolo ľahké zvíťaziť tu, bola som priebežne na štvrtom mieste takmer o sekundu za Annou. Bolo to ťažké, povedala som si, že druhé kolo pôjdem naplno. Verila som si na pódium, ale víťazstvo som nečakala, najmä, keď som videla Annu, ako ide a aký má náskok," povedala Slovenka.

"Je to veľmi dôležité víťazstvo. Bol to ťažký deň, ráno sme na rozjazdení začali naozaj dobre, ale v prvom kole sa vyskytol problém. Stratili sme všetok cit s traťou. Medzi kolami sme museli všetko napraviť a je z toho jeden z najlepších výsledkov za moje štyri roky," vyhlásil taliansky tréner Livio Magoni, ktorý s prvým kolom nebol vonkoncom spokojný. Jeho zverenka po ňom figurovala na štvrtej priečke: "Povedal som jej, že nemôže ísť takto, lebo to neprospeje jej obrazu. Nabádal som ju, aby ukázala ľuďom, ako vie lyžovať."

Na rozdiel od Záhrebu a Flachau bojovala Vlhová v Kranjskej Gore bez svojej najväčšej slalomovej súperky. "Jasné, že mi chýba. Viem, že keby tu bola, opäť by sme mali obrovský súboj medzi sebou. Veľmi ma mrzí, prečo tu nie je, a čo sa stalo. Verím, že sa čoskoro vráti, ale chápem ju, že prežíva najťažšie chvíle vo svojom živote. Neviem a ani si nechcem predstavovať, čo prežíva. Dúfam, že sa z toho čoskoro dostane. Myslím si, že spravila dobré rozhodnutie, keď zostala doma. Nech zostane doma s rodinou, tá je základ. Všetky glóbusy a všetok šport sú úplne nepodstatné v tejto chvíli," povedala Vlhová.

Na budúci týždeň majú ženy vo SP na programe zjazdy a alpskú kombináciu vo švajčiarskej Crans Montane. Najbližší slalom sa pôjde 8. marca v nemeckom Ofterschwangu.
      
Výsledky slalomu SP v Kranjskej Gore: 1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:47,56 min, 2. Holdenerová (Švajč.) +0,24, 3. Truppeová (Rak.) +0,89, 4. Haverová-Lösethová (Nór.) +0,99, 5. Liensbergerová (Rak.) +1,34, 6. Mairová (Rak.) +1,90. Celkové poradie SP (po 26 zo 40 súťaží): 1. Shiffrinová (USA) 1225 b, 2. Brignoneová (Tal.) 1112, 3. VLHOVÁ (SR) 1071, 4. Bassinová (Tal.) 711, 5. Holdenerová 703, 6. Suterová (Švajč.) 617. Poradie SP v slalome (po 6 z 9): 1. VLHOVÁ 460 b, 2. Shiffrinová 440, 3. Liensbergerová 276, 4. Holdenerová 260, 5. Swennová-Larssonová (Švéd.) 235, 6. Haverová-Lösethová 228.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV