Športové aktuality
4 min. čítania

Vlhová vo Flachau zdolala Shiffrinovú po piatich druhých miestach aj v špeciálnom slalome!

Flachau 8. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová fantastickou jazdou druhého kola vyhrala v šiestom klasickom slalome sezóny Svetového pohára. V utorok večer v rakúskom Flachau po piatich druhých miestach v tejto disciplíne v sérii konečne zdolala 23-ročnú Američanku Mikaelu Shiffrinovú, ktorá chcela ôsmym zásahom vyrovnať rekord víťazných slalomových podujatí SP v rade. Slovenka v utorok vyhrala s náskokom 15 stotín, 1,05 s stratila na treťom mieste Švédka Anna Swennová-Larssonová, pre špicar ju však diskvalifikovali a bolo z toho prvé pódium pre domácu Katharinu Liensbergerovú (+1,17).

Nikdy predtým nebola na bielych svahoch taká úzka sériová rivalita dvoch pretekárok v jednej disciplíne, ako teraz medzi Shiffrinovou a Vlhovou. Od začiatku minulého ročníka seriálu nemá slalom inú víťazku než Shiffrinovú alebo Vlhovú. Shiffrinovú jej rivalka v predchádzajúcom období súťažnej zimy zdolala raz aj v paralelnej verzii slalomu a raz v obrovskom slalome.

Vlhová si v závese opäť upevnila nielen druhú pozíciu v hodnotení disciplíny, ale i v celkovom poradí SP. Vo Flachau to bol jej siedmy triumf v pretekoch SP a jej 21. pódiové umiestnenie v piatich plných ročníkoch seriálu, z toho deviate v prebiehajúcej sezóne. Program technických disciplín v SP je v najbližšom období voľnejší, v utorok 15. januára sa uskutoční "obrák" v Kronplatzi a až 1. a 2. februára sa pred majstrovstvami sveta pôjdu obrovský a špeciálny slalom v Maribore.  

"Neviem, čo mám povedať, prvé kolo nebolo úplne optimálne, ale v tom druhom som vydala zo seba všetko. Pozdravujem skvelých fanúšikov, ďakujem im a tiež môjmu tímu," vyznala sa zadýchaná do prenosových kamier Vlhová. Po dvoch triumfoch Veroniky Velez Zuzulovej je to tretí slovenský vo Flachau, kde slovenské lyžovanie malo v roku 2016 aj premiérové dvojité zastúpenie na pódiu. "Neverím, nechápem, nerozumiem. Excelentné, neskutočné, grandiózne. Nebola úplne fit, nikto z tímu nie je fit, fakt to nechápem," povedal pre RTVS rozrušený otec Igor Vlha.

"Som trošku zničená, sama sa čudujem, kde som nabrala sily. Strašne kašlem a môj hlas je taký všelijaký, telo je však v poriadku. V utorok to bolo od rána veľmi ťažké a padla aj možnosť, že nebudem štartovať. Bojím sa o moje zdravie, nemám čas sa doliečiť, od Osla to tlačím pred sebou. Uvažovali sme, či mi stojí za to súťažiť a potom sa liečiť celú sezónu. Myslím si, že sme urobili dobre, dala som do toho všetko, ale teraz je potrebné zregenerovať a dať sa dokopy. Od Semmeringu som sa dva týždne nezastavila, každý deň som mala tréning alebo preteky. Držať sa na vrchole je veľmi náročné, potrebujem sa už na chvíľu zastaviť," uviedla ďalej Vlhová.
      
V prvom kole Vlhová dosiahla tretí najrýchlejší čas, na svoju veľkú rivalku stratila 31 stotín a s minináskokom 4 stotiniek sa pred ňu dostala ešte Swennová-Larssonová. V 2. kole slovenská lyžiarka išla fantasticky, v početných vaničkách ju síce hádzalo, lenže v ohromnom tempe všetko okamžite korigovala a do cieľa to vystupňovala skvelým náskokom 1,17 s, čo bolo v tých podmienkach neskutočné najrýchlejšie druhé kolo. Nestačila ani fenomenálna Shiffrinová, hoci robila, čo mohla, napokon v divokej dráme tesne prehrala, lebo v druhej jazde stratila na Vlhovú 45 stotín.

Výsledky slalomu SP vo Flachau: 1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:52,85 min. (56,45-56,40), 2. Shiffrinová (USA) +0,15 s (56,14-56,86), 3. Liensbergerová (Rak.) +1,17 (56,68-57,34), 4. Holdenerová (Švaj.) +1,65, 5. Hansdotterová (Švaj.) +1,91, 6. Geigerová (Nem.) +2,68. Priebežné poradie SP v slalome (po 7 z 10 súťaží): 1. Shiffrinová 760 b, 2. VLHOVÁ 680, 3. Holdenerová 425, 4. Hansdotterová 298, 5. Liensbergerová 285, 6. Swennová-Larssonová (Švéd.) 256. Celkové poradie SP: 1. Shiffrinová 1294, 2. VLHOVÁ 848, 3. Holdenerová 564, 4. Mowinckelová (Nór.) 418, 5. Gisinová (Švaj.) 388, 6. Hansdotterová 381.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV