Športové aktuality
Soldeu
2 min. čítania

Vo finálovom obrovskom slalome Vlhová vypadla, v celkovom poradí SP skončila tretia

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Tri najlepšie pretekárky v celkovom hotnotení Svetového pohára zjazdárok 2022/23 - zľava druhá Švajčiarka Lara Gutová, víťazná Mikaela Shiffrinová z USA a tretia Slovenka Petra Vlhová.
Foto
TASR/AP

Americká zjazdárka Mikaela Shiffrinová triumfovala v záverečnom obrovskom slalome sezóny Svetového pohára. V andorrskom stredisku Soldeu vyhrala časom 1:55,88 min. Druhá skončila Nórka Thea Louise Stjernesundová s mankom šesť stotín sekundy a tretia finišovala Valérie Grénierová z Kanady (+0,20 s). Slovenská reprezentantka Petra Vlhová nedokončila prvé kolo.

V celkovom hodnotení SP Shiffrinová nazbierala až 2206 bodov - o 989 viac ako druhá Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska. Vlhová skončila v celkovom hodnotení na treťom mieste (1125 b) a do najlepšej trojky sa tak zmestila v piatej sezóne za sebou. V konečnej klasifikácii obrovského slalomu bola štvrtá (486 b), na tretiu Talianku Bassinovú jej chýbalo 29 bodov.

Dvadsaťosemročná Shiffrinová, ktorá mala už pred nedeľňajšími pretekmi istý veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári i malé za slalom a obrovský slalom, si pripísala 88. víťazstvo v kariére a opäť vylepšila celkový rekord v počte triumfov. Zároveň zaznamenala štrnáste víťazstvo v sezóne a 138. pódium v kariére, čím sa dostala o jedno pred krajanku Lindsey Vonnovú a stanovila nový rekord medzi ženami.

Petra Vlhová v prvom kole neustála prejazd modrou bránou a spadla na vnútornej lyži. "Prebolelo to hneď, ako som vypadla. Nič sa nedá robiť, taký je šport, bohužiaľ. Popravde, nerozmýšľala som na tým, že som tretia v celkovom poradí, ale nad tým, čo som mohla robiť lepšie v pretekoch. Sezónu hodnotím dobre. Nie najlepšie, ale dobre. Boli dni, ktoré neboli úplne ideálne, boli dni, ktoré boli super. Bolo to také hore-dole. Som spokojná, ale nie úplne. Najlepší moment bol asi vo Flachau, bolo to emotívne víťazstvo. Moje výsledky neboli také, ako som chcela ja a potom prišlo víťazstvo, cítila som sa skvelo a vyhrala som pred slovenskými fanúšikmi. Nechystám sa skončiť, takže sa uvidíme aj v nasledujúcej sezóne," povedala Vlhová pre JOJ Šport.

Výsledky finálového obrovského slalomu SP v Soldeu: 1. Shiffrinová (USA) 1:55,88 m, 2. Stjernesundová (Nór.) +0,06 s, 3. Grénierová (Kan.) +0,20, 4. Gutová-Behramiová (Švaj.) +0,46, 5. Fürstová Holtmannová (Nór.) +0,64, 6. Bassinová (Tal.) +0,69.

Konečné poradie SP (po 38 pretekoch): 1. Shiffrinová 2206 b, 2. Gutová-Behramiová 1217, 3. VLHOVÁ 1125, 4. Brignoneová 1069, 5. Goggiová (obe Tal.) 916, 6. Mowinckelová (Nór.) 903. Konečné poradie SP v obrovskom slalome (po 10): 1. Shiffrinová 800 b, 2. Gutová-Behramiová 532, 3. Bassinová 515, 4. VLHOVÁ 486, 5. Brignoneová 476, 6. Hectorová (Švéd.) 393.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV