Športové aktuality
Rozhovor
4 min. čítania

Vo svojej kategórii je najlepší v Európe. Privara túži raz dobyť všetky grandslamové turnaje

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Peter Benjamin Privara.
Foto
TASR - Michal Svítok

Ešte len pätnásťročný tenista Peter Benjamin Privara má za sebou viacero úspechov. Je európskou jednotkou vo svojej vekovej kategórii, Tennis Europe ho vyhlásil aj hráčom roka do šestnásť rokov. V rámci Slovenska dostal ocenenie Talent roka. Otec o ňom hovorí, že je totálny maximalista a že počas koronakrízy trénuje ešte viac ako predtým. Prečítajte si príbeh člena Juniorského olympijského tímu.

Peter Benjamin Privara o Juniorskom olympijskom tíme

„Byť v Juniorskom olympijskom tíme je pre mňa veľká česť. Byť zaradený medzi najlepších 24 slovenských juniorských športovcov je úžasný pocit. Veľmi si to cením a ďakujem za podporu.“

Člen Juniorského olympijského tímu začal hrať tenis, keď mal šesť rokov. „Vybral som si ho preto, lebo je to veľmi kreatívny šport, pri ktorom sa dajú vymýšľať rôzne varianty a taktiky. Pôvodne som sa chcel stať futbalistom, ale postupne som začal zisťovať, že kolektívne športy nie sú pre mňa,“ hovorí Peter Benjamin, ktorého otec Peter je šéfom slovenskej cyklistiky. Obaja preto často dostávajú otázku, prečo sa nevenuje tomuto športu. „Od začiatku nám bolo jasné, že chce robiť individuálny šport. Bicykel mu neučaroval, aj keď možnosti, samozrejme, mal. Rozhodol sa a jeho rozhodnutie sa teraz javí ako správne, my sme to nechali na jeho intuícii,“ s úsmevom prezrádza hrdý otec. „Je totálny maximalista, aj keď vyhrá 6:1, chce vyhrať 6:0,“ dodáva Privara st.

V Trnave našiel inšpiráciu aj trénera

O tom, že sa chce tenisu venovať naplno, sa rozhodol už ako desaťročný.Začínal som v dvoch bratislavských kluboch. Najprv som začal v STU Slávia Bratislava a potom som prestúpil do TK Slovan Bratislava. Keď som sa však chcel viac posunúť, odišiel som do klubu TC Empire Trnava, kde ma veľmi inšpirovali dobrí hráči. Tam som spoznal môjho terajšieho trénera Daniela Trčku. Myslím si, že si skvele rozumieme a vďaka nemu som tam, kde som,“ vysvetľuje študent športového gymnázia v Trenčianskych Tepliciach. „Keďže mám v škole individuálny študijný plán, učím sa doma a na skúšky chodím väčšinou dvakrát za mesiac,“ dodáva nádejný tenista.

Cieľom je raz ovládnuť „grandslamy” aj svetový rebríček

V roku 2019 sa Privara ešte ako štrnásťročný stal majstrom Slovenska do šestnásť rokov a dokonca aj európskou jednotkou vo svojej vekovej kategórii. Tennis Europe ho vyhlásil hráčom roka do šestnásť rokov. V rámci Slovenska dostal ocenenie Talent roka. Niet preto divu, že si dáva len tie najvyššie ciele. „Môj športový cieľ je vyhrať všetky štyri grandslamové turnaje, najviac French Open. A taktiež by som sa chcel stať svetovou jednotkou rebríčka ATP,“ hovorí nádejný tenista, ktorého vzorom je Švajčiar Roger Federer. „Obdivujem ho, ako hrá jednoručný backhand a aký má skvelý cit pre loptu. Taktiež že je takmer vždy na kurte naplno koncentrovaný a správa sa slušne,“ priznáva 15-ročný športovec.

Vo forme aj počas pandémie

Ako vyzerá jeho tréningová rozcvička? „Vždy sa na začiatku 30 minút rozcvičím. A potom sa približne 15 minút rozohrávame. Následne hráme tréningy podľa toho, či sa pripravujem na turnaj alebo mám voľnejší týždeň. Takže sa to nedá úplne zhrnúť,” približuje svoju rutinu Privara, ktorý však musel, rovnako ako každý športovec, pre pandémiu koronavírusu zmeniť svoje tréningové nasadenie a prípravu. „V tejto ťažkej situácii sa všetky medzinárodné tenisové podujatia zrušili do 13. júna, čo ma dosť mrzí, pretože som sa na viacerých z nich mal zúčastniť a pokúsiť sa o čo najlepší úspech. Moje tréningy sú teraz dosť ťažké, je to preto, aby som sa udržal vo fyzickej a psychickej forme,” hovorí člen Juniorského olympijského tímu. Jeho otec dodáva, že s osobným trénerom trénuje dokonca viac ako pred koronakrízou.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.


Missing content item.
Podujatia a športovci
Šport

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV