Športové aktuality
2 min. čítania

Vo veku 100 rokov zomrel Dionýz Ferenci, významná osobnosť slovenského lyžovania, angažujúca sa aj v olympijskom hnutí

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
ZSL

Slovenské lyžovanie prišlo o jednu zo svojich významných osobností, ktorá sa angažovala aj v rozvoji myšlienok olympizmu a aktívne sa v 90. rokoch zapojila do činnosti Olympijskej spoločnosti Slovenska a Slovenského olympijského výboru, dvoch predchodcov Slovenského olympijského a športového výboru. Krátko pred koncom minulého roka, 28. decembra 2021, zomrel vo veku 100 rokov Dionýz Ferenci.

Dionýz Ferenci bol významný lyžiarsky funkcionár. Okrem olympijského hnutia sa angažoval aj vo vtedajšom Slovenskom lyžiarskom zväze i v Medzinárodnej lyžiarskej federácii. Slovenský olympijský výbor mu v roku 2001 udelil Strieborné kruhy.

Rodák zo Spišskej Novej Vsi (*8. apríla 1921) študoval právo na univerzite v Budapešti a ukončil v roku 1948 v Bratislave. V rokoch 1972 až 1979 bol zástupcom Československých aerolínií v Rakúsku a vo Švédsku. Do roku 1985 pracoval ako obchodný riaditeľ ČSA na Slovensku.

Bol dlhoročným členom právnej a neskôr zjazdárskej komisie Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Získal aj certifikát medzinárodného rozhodcu v lyžovaní, ako rozhodca sa zúčastnil na desiatkach podujatí. Desať rokov vykonával funkciu technického delegáta FIS. Výraznou mierou sa zaslúžil o usporiadanie MS 1970 v klasickom lyžovaní vo Vysokých Tatrách.

Pôsobil ako technický delegát na XI. zimných olympijských hrách 1972 v Sappore, XII. zimných olympijských hrách 1976 v Innsbrucku, ako delegát FIS sa zúčastnil na X. zimných olympijských hrách 1968 v Grenobli.

Posledná rozlúčka s Dionýzom Ferencim bude v stredu 12. januára 2022 o 11.45 h v bratislavskom krematóriu.

Slovenský olympijský a športový výbor vyjadruje rodine Dionýza Ferenciho úprimnú sústrasť.

Informáciu o úmrtí potvrdil web ZSL.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV