Športové aktuality
Ružomberok
2 min. čítania

Vo veku 52 rokov zomrela súčasť niekdajšieho veľkého tímu basketbalistiek Ružomberka Jelena Mozgová

Jelena Mozgová ako trénerka na fotografii z roku 2003.
Foto
TASR/Jozef Ďurník

Vo veku len 52 rokov v utorok 13. decembra zomrela mládežnícka trénerka v MBK Ružomberok (asistentka Ivety Bielikovej pri tíme starších žiačok) a bývalá hráčka elitného ženského basketbalového klubu SCP Ružomberok Jelena Mozgová. Príčina úmrtia nie je známa, no podľa manažéra tímu Jozefa Smoleka mala niekoľko dní pred smrťou horúčky. Aktívnu kariéru ukončila pre poškodenú aortu predčasne vo veku len 26 rokov.

Rodáčka z ruského mesta Penza (nar. 28. marca 1970) Jelena Mozgová sa v tíme bývalého Sovietskeho zväzu v roku 1991 stala majsterkou Európy. V roku 1994 prestúpila do MŠK Ružomberok a následne sa podieľala na vzostupe liptovského klubu medzi elitu Európy.

Bývalú pivotku zaradili do All Star záverečného turnaja Euroligy v roku 1996, keď obsadila s Ružomberčankami 3. miesto. Pri zisku dvoch euroligových titulov v rokoch 1999 a 2000 bola už ako asistentka trénerky Natálie Hejkovej. V roku 2007 sa znovu ako asistentka Hejkovej podieľala na zisku ďalšieho euroligového titulu s tímom Spartaka Moskva. V roku 2003 ako hlavná trénerka priviedla tím Ružomberčaniek k zisku slovenského ligového titulu.

"Patrila medzi top pivotky v Európe. Veď reprezentovala Sovietsky zväz, ktorý bol v tom čase takmer bezkonkurenčný. Bola však aj erudovaná trénerka, absolventa Telovýchovného inštitútu v Moskve. Škoda, že v našom klube jej schopnosti neboli dostatočne využité. Aj mládeži, pri ktorej bola v posledných rokoch, strašne veľa dala. Strašne nám bude chýbať po basketbalovej i ľudskej stránke," povedal pre zijemvrvk.sk o Jelene Mozgovej manažér mládeže MBK Ružomberok Jozef Smolek, ktorý bol pri najväčších úspechoch slávnej ružomberskej éry a stál aj za angažovaním dua Jelena Žirková a Jelena Mozgová v roku 1994.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV