Športové aktuality
Bratislava
2 min. čítania

Vo veku 59 rokov zomrel bývalý predseda „športového“ výboru NR SR Ľubomír Petrák

TASR, sou
Ľubomír Petrák pri vystúpení na parlamentnej pôde. V NR SR štyri roky pôsobil ako predseda výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, od minulého roka bol podpredsedom tohto výboru.
Foto
TASR/Jakub Kotian

Vo veku 59 rokov zomrel v sobotu 20. februára poslanec Národnej rady (NR) SR a starosta obce Hurbanova Ves v okrese Senec (už od roku 1992) Ľubomír Petrák, člen predsedníctva strany Smer-SD. Po voľbách v roku 2016 pôsobil v parlamente ako predseda výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a tiež ako člen výboru pre európske záležitosti. Ako poslanec Smeru-SD sa do parlamentu dostal aj po voľbách v roku 2020 a v NR SR bol podpredsedom výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Vzhľadom na dlhšie pôsobenie vo vedení parlamentného výboru, ktorý má v „portfóliu“ aj šport, Ľubomír Petrák prichádzal pracovne do styku aj s predstaviteľmi športovej obce, vrátane predstaviteľov Slovenského olympijského a športového výboru. Tí podobne ako aj Petrákovi kolegovia z Národnej rady SR, vrátane poslancov z opačnej strany politického spektra, oceňovali jeho zmierlivé a nekonfliktné vystupovanie, i schopnosť konštruktívne debatovať o možných riešeniach problémov športu.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling na sociálnej sieti uviedol, že spolupráca s Ľubomírom Petrákom, či ako so šéfom školského výboru parlamentu alebo politickým oponentom, bola obohacujúca a dala mu veľa. „Veľmi mi budú chýbať naše rozhovory," dodal.

Ľubomír Petrák bol nielen parlamentný, ale aj komunálny politik, ktorý dokázal vniesť do legislatívy svoje skúsenosti zo samosprávy a reálneho života. "Bol to človek, ktorý v zákonoch a paragrafoch videl bežné situácie ľudí," vyzdvihol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

Zármutok nad úmrtím poslanca Národnej rady SR Ľubomíra Petráka vyjadrili aj zástupcovia Únie miest Slovenska (ÚMS). "Primátorky a primátori členských miest ÚMS poznali Ľubomíra Petráka ako kultivovaného človeka a zodpovedného, starostlivého zástupcu obce, ktorej slúžil. Straty nášho kolegu nám je úprimne ľúto," tlmočila ohlas ÚMS hovorkyňa Únie Daniela Piršelová.

Česť jeho pamiatke!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV