Športové aktuality
2 min. čítania

Vo veku 64 rokov zomrel bývalý popredný biatlonista a neskôr reprezentačný tréner mužov i žien SR Peter Zelinka, na ZOH 1980 šiesty na 10 km

Peter Zelinka na fotografii z čias vrcholnej pretekárskej kariéry.
Foto
Archív SOŠM

V stredu 27. októbra po dlhej chorobe vo veku 64 rokov v Bratislave zomrel bývalý popredný biatlonista a neskôr reprezentačný tréner mužov i žien Slovenska Peter Zelinka. Dlhé roky mu patril najlepší slovenský mužský biatlonový výsledok pod piatimi kruhmi.

Na ZOH 1980 v Lake Placid (súťažilo sa v Mt. Van Hoevenberg Recreation Area) skončil Peter Zelinka v pretekoch na 10 km šiesty, keď minul jeden terč. Predstihli ho len Frank Ullrich z NDR, Vladimir Alikin a Anatolij Aľjabiov zo ZSSR, Klaus Siebert a NDR a Nór Kjell Söbak. Rodák z Častej (narodil sa 1. marca 1957) za sebou nechal esá, ako boli Nór Lirhus, Angerer z NSR či Tichonov zo ZSSR. Jeho vtedajší výsledok na ZOH prekonal až v Turíne 2006 piatym miestom Marek Matiaško.

Peter Zelinka kedysi počas letnej prípravy.
Peter Zelinka kedysi počas letnej prípravy.
Foto
Archív SZB

V Lake Placid Zelinka pridal ešte 22. miesto v pretekoch na 20 km a bol aj členom 11. štafety ČSSR na 4x7,5 km.

Pretekár ASVŠ Dukla Banská Bystrica, ktorého v časoch vrcholnej kariéry viedol Ladislav Mundil, štartoval na ZOH aj o štyri roky neskôr v Sarajeve 1984. V štafete ČSSR 4x7,5 km (bol v nej spolu s Čechmi Šimůnkom, Hákom a Matouškom) Zelinka bežal na treťom úseku a podieľal sa na zisku 6. miesta.

Po skončení pretekárskej kariéry sa Peter Zelinka venoval trénerskej práci. Neskôr viedol reprezentačné družstvá mužov aj žien Slovenska. Keď v roku 2008 prišla na Slovensko z Ruska Anastasia Kuzminová, bol prvým trénerom, ktorý sa jej u nás venoval.

Slovenský olympijský výbor ocenil v roku 2008 zásluhy Petra Zelinku udelením bronzových kruhov SOV.

Česť jeho pamiatke!

 

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV