Športové aktuality
Bratislava
4 min. čítania

Vo veku 65 rokov zomrel bývalý generálny sekretár SZKDV a člen výkonného výboru SOV Ján Dojčan

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Na fotografii z roku 2006 Ján Dojčan ako generálny sekretár Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode pri blahoželaní Elene Kaliskej.
Foto
TASR/Štefan Puškáš

V noci zo stredy na štvrtok na bratislavských Kramároch prehral boj s ochorením COVID-19 dlhoročný významný športový funkcionár Ján Dojčan. Verejnosti bol najviac známy z pôsobenia vo funkcii generálneho sekretára Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode (1993 - 2008), člena výkonného výboru Slovenského olympijského výboru (1997 - 2001) a zástupcu riaditeľa Antidopingovej agentúry SR  (2009 - 2013).

Bratislavský rodák Ján Dojčan spojil svoj športový život odmala s divokou vodou - najprv ako športovec, potom rozhodca a predovšetkým významný funkcionár. Ako pretekár vyrástol v karloveskej zátoke. Pôsobil v Slávii UK Bratislava a v jej vodáckom klube bol až do svojej smrti podpredsedom správnej rady.

Ján Dojčan na portrétovej fotografii z roku 1997, keď sa stal členom výkonného výboru Slovenského olympijského výboru.
Ján Dojčan na portrétovej fotografii z roku 1997, keď sa stal členom výkonného výboru Slovenského olympijského výboru.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Počas existencie Československa, keď ešte vodný slalom nemal na Slovensku samostatný zväz a bol zaradený pod zväz rýchlostnej kanoistiky, Ján Dojčan v ňom pôsobil ako metodik pre vodný slalom. Keď v roku 1993 vznikol už samostatný Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode, nastúpil tam do funkcie generálneho sekretára. V nej zotrval až do konca roku 2008. Na viacerých pretekoch Svetového pohára aj na majstrovstvách Európy 2002 v Čunove v tom čase pôsobil aj ako riaditeľ pretekov.

Počas 15 rokov výkonu funkcie generálneho sekretára SZKDV sa Ján Dojčan podieľal na „zlatom“ období tohto odvetvia na Slovensku. Počas tohto obdobia na olympijských hrách 1996, 2000, 2004 a 2008 získali bratia Hochschornerovci tri zlaté medaily, Michal Martikán dve zlaté a dve strieborné, Elena Kaliská dve zlaté a Juraj Minčík jednu bronzovú, pričom nielen títo, ale aj mnohí ďalší pretekári sa postarali o zisk množstva medailí aj zo svetových a európskych šampionátov, či z pretekov Svetového pohára. V roku 2009 si Ján Dojčan od Slovenskej kanoistiky (formálne zastrešujúcej zväzy oboch odvetví kanoistiky) prevzal Cenu za dlhoročný prínos.

Ján Dojčan bol aktívny aj mimo vodného slalomu. V rokoch 1997 - 2001 bol členom výkonného výboru Slovenského olympijského výboru (SOV). Od tejto organizácie v roku 2007 dostal za významný prínos pre šport a olympizmus Strieborné kruhy SOV. Dve funkčné obdobia bol aj členom výkonného výboru Konfederácie športových zväzov SR. Od roku 1996 pôsobil dlhší čas vo vedení vtedajšieho Antidopingového výboru (ADV) SR. Neskôr bol až do ukončenia činnosti ADV SR predsedom jeho dozornej rady.

Keď skončil pracovný pomer na SZKDV, od roku 2009 Ján Dojčan nastúpil do zamestnania v novovzniknutej Antidopingovej agentúre SR. V nej bol až do roku 2013 zástupcom riaditeľa. Neskôr profesne pôsobil už mimo oblasti športu.

Bývalý popredný metodik, funkcionár a predovšetkým tréner v rýchlostnej kanoistike, o niečo starší Pavel Blaho, sa s Jánom Dojčanom dobre poznal celé desaťročia. Určité obdobie bol aj jeho nadriadeným vo zväze. Na priateľa a kolegu si Pavel Blaho zaspomínal:

„Jano takisto ako ja vyrastal na vode. Bol pri vodnom slalome od samého začiatku, takpovediac od plienok. Tomuto odvetviu nezištne pomáhal ako nadšenec a entuziasta. Bol veľmi pracovitý a obetavý. V časoch, keď ešte vodný slalom bol pod zväzom rýchlostnej kanoistiky, mi bolo jeho aj ďalších oduševnených dobrovoľníkov veľmi ľúto, že vodný slalom nebol olympijským odvetvím. Tým sa natrvalo stal až od OH 1992 v Barcelone. Krátko po nich sa rozpadlo Československo a na Slovensku vznikol už samostatný zväz kanoistiky na divokej vode. A v ňom Jano pôsobil ako generálny sekretár pätnásť rokov, čo bolo pre toto odvetvie mimoriadne úspešné obdobie.“

Slovenský olympijský a športový výbor vyslovuje úprimnú sústrasť rodine aj blízkym Jána Dojčana. Česť jeho pamiatke!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV