Športové aktuality
4 min. čítania

Vo veku 67 rokov náhle zomrel olympijský medailista v hádzanej Vincent Lafko, predseda Olympijského klubu Prešov

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

 

 

PREŠOV 15. decembra (SOV) - V Prešove v sobotu 15. decembra nad ránom vo veku 67 rokov náhle zomrel Vincent Lafko – člen strieborného olympijského družstva hádzanárov ČSSR na OH 1972, spoluzakladateľ a dlhoročný predseda Olympijského klubu Prešov, úspešný hádzanársky tréner, dlhoročný pedagóg na Prešovskej univerzite, aktívny člen Slovenskej olympijskej akadémie a priekopník plážovej hádzanej na Slovensku. Ešte na novembrovom 44. valnom zhromaždení SOV sa zúčastnil ako delegát za Fakultu športu Prešovskej univerzity. Slovenský olympijský výbor mu v roku 2003 udelil Strieborné kruhy SOV. Na snímke z archívu SZTK – Múzea telesnej kultúry v SR Vincent Lafko v časoch hádzanárskej kariéry.

Vincent Lafko (všeobecne prezývaný Vilo) sa narodil 7. júla 1945 v Hranovnice v okrese Poprad. Vyrastal v Levoči, kde hádzanú spočiatku kombinoval s basketbalom, potom sa však rozhodol pre menšiu loptu. Do reprezentácie ČSSR sa prebil zo špičkového tíimu Tatran Prešov, v ktorom hral od roku 1964 až do roku 1976 s prestávkou počas vojenčiny v Dukle Janovice a v ČH Bratislava. S Tatranom Prešov získal ako ľavý krídelník titul majstra ČSSR v roku 1971 a dovedna trikrát Československý pohár. V A-tíme ČSSR odohral počas kariéry okolo 50 zápasov.

alt
alt

Pred tým, ako sa Vincent Lafko dostal do A-tímu ČSSR, získaval reprezentačné skúsenosti v akademickom tíme. V roku 1971 ako jeho člen na majstrovstvách sveta prispel k vybojovaniu striebornej medaily. Olympijské hry 1972 v Mníchove ho zastihli vo veku 27 rokov a v období vrcholnej formy. V olympijskom turnaji strelil tri góly a prispel k nečakanému druhého miestu. V striebornom tíme bol jeden z troch Slovákov – ďalší boli brankár Peter Pospíšil a Andrej Lukošík. Z tejto trojice slovenských hádzanárov, ktorí sa ako jediní v histórii mohli pochváliť olympijskými medailami, žije už len posledne menovaný...

Na archívnej fotografii Vincent Lafko s olympijskou medailou.

V Prešove zostal Vincent Lafko žiť aj po skončení háčskej kariéry. Stal sa trénerom Tatrana, s ktorým získal v roku 1993 historický, posledný federálny titul majstra Československa. Potom viedol aj slovenskú mužskú hádzanársku reprezentáciu. Dlhé roky pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na Fakulte športu Prešovskej univerzity, ktorú zvyčajne zastupoval na valných zhromaždeniach SOV. Od založenia Olympijskeho klubu Prešov bol jeho predseda a zároveň dlhoročný aktívny člen Slovenskej olympijskej akadémie. Stal sa priekopníkom plážovej hádzanej. V Prešove sa od roku 1995 hrá najstarší turnaja v tomto športe v strednej Európe, ktorý zakladal.

alt
alt

Slovenský olympijský výbor ocenil všestranné zásluhy Vincenta Lafka v športe v roku 2003 udelením Strieborných kruhov SOV. Jeho úmrtím stratili slovenský šport aj olympijské hnutie významnú a všestrannú osobnosť. Česť jeho pamiatke!

Posledná rozlúčka s Vincentom Lafkom bude v stredu 19. decembra o 14. h v Dome smútku v Prešove.

Read More
Read More

Na fotografii Petra Pospíšila Vincent Lafko (druhý zľava) v spoločnosti hokejistu Vincenta Lukáča a rýchlostného kanoistu Slavomíra Kňazovického pri preberaní Strieborných kruhov SOV v roku 2003 z rúk člena exekutívy Medzinárodného olympijského výboru a svetoznámeho atléta Sergeja Bubku.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV