Športové aktuality
3 min. čítania

Vo veku 71 rokov náhle zomrel popredný telovýchovný lekár Tibor Marček, šéflekár slovenských výprav na OH 1996 a 2000

alt

BRATISLAVA (SOV) – V nedeľu 10. júna v nemocnici v Trenčíne po krátkej chorobe vo veku 71 rokov náhle zomrel doc. MUDr. Tibor Marček, CSc., mimoriadny profesor – šéflekár slovenských výprav na OH 1996 v Atlante a na OH 2000 v Sydney.

Rodák z Trnavy Tibor Marček (nar. 13. apríla 1941) vyštudoval všeobecné lekárstvo na Lekárskej fakulte Masarykovej university v Brne a po špecializačnej atestácii v odbore interná medicína získal v roku 1976 nadstavbová atestácia v odbore telovýchovné lekárstvo. Od roku 1969 nepretržite pôsobil na Lekárskej fakulte UK v Bratislave (veľa rokov ako prednosta Kliniky telovýchovného lekárstva Fakultnej nemocnice UK s poliklinikou), okrem toho aj na ďalších pracoviskách. V roku 1985 ho menovali za docenta a v roku 2004 za mimoriadneho profesora v odbore telovýchovné lekárstvo.

Desať rokov bol Tibor Marček člen lekárskej komisie SOV a rokoch 1994 - 2000 hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre telovýchovné lekárstvo. Dlhé roky pôsobil ako člen výboru Slovenskej spoločnosti telovýchovného lekárstva. Vyvíjal aj rozsiahlu vedecko-publikačnú činnosť a prednášal na viacerých odborných kongresoch v zahraničí, zameraných na telovýchovné lekárstvo. Jeho pôsobenie bolo ocenené Zlatou medailou Slovenskej lekárskej spoločnosti, Zlatou medailou Lekárskej fakulty UK, aj Striebornou medailou Univerzity Komenského.

Česť jeho pamiatke!

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV