Športové aktuality
Bratislava
2 min. čítania

Vo veku 73 rokov zomrel bývalý veliteľ ASVŠ Dukla Banská Bystrica Ondrej Zeleňanský, majster ČSSR v maratóne i držiteľ Čs. ceny fair play a Čestného diplomu CIFP

Na fotografii vľavo Ondrej Zeleňanský ako veliteľ ASVŠ Dukla Banská Bystrica a vpravo ako maratónec.
Foto
Archív VŠC Dukla a SAZ

Ako informuje webová stránka Slovenského atletického zväzu, 30. januára 2020 vo veku 73 rokov zomrel bývalý popredný slovenský vytrvalec a niekdajší veliteľ ASVŠ Dukla Banská Bystrica Ondrej Zeleňanský. Bratislavský rodák (nar. 9. septembra 1946) začínal ako bežec v Spartaku Vlašim (1967 – 1969), potom pokračoval v atletickej kariére v Dukle Praha (1970 – 1977) a v jej drese sa stal aj majstrom Československa v maratóne v Domažliciach v roku 1976 (2:20:57,8 – osobný rekord). Jeho ďalšie osobné rekordy boli na 5000 m 14:02,4 min (1973), na 10 000 m 29:26,8 min (1974) a na 3000 m prek. 8:57,2 min (1973).

Po skončení aktívnej kariéry pracoval Ondrej Zeleňanský na riaditeľstve Dukly Praha. V roku 1986 sa stal v poradí piatym veliteľom Armádneho strediska vrcholového športu (ASVŠ) Dukla Bystrica, na čele ktorého stál až do roku 1990. Počas štvorročného obdobia, keď viedol ASVŠ Dukla Banská Bystrica, sa toto stredisko stalo najúspešnejším strediskom vrcholového športu v bývalej ČSSR. V tom čase v ňom pôsobili napríklad olympijský víťaz, majster Európy a vicemajster sveta v atletike Jozef Pribilinec, majster sveta v skokoch na lyžiach Jiří Parma, majster Európy v atletike Pavol Blažek, strieborný medailista z OH a vicemajster sveta v atletike Jan Železný, aj medailisti z majstrovstiev sveta v modernom päťboji Milan Kadlec a Petr Blažek. Neskôr Ondrej Zeleňanský pôsobil na Ministerstve obrany SR ako vedúci odboru kultúry a športu.

Ondrej Zeleňanský bol nositeľ Ceny Klubu fair play ČSOV za prvú pomoc skolabovanému bežcovi na maratóne v Budapešti v októbri 1977. V osudných pretekoch dlho bežal spolu s Petrom Ingelim, ktorý však pred 25. km náhle skolaboval a upadol do bezvedomia. Zeleňanský prerušil svoj beh a snažil sa Ingelimu pomôcť, ale márne. Preto odbehol na najbližšiu občerstvovaciu stanicu, odkiaľ privolali sanitku. Nasadol do nej aj on a svojho súpera v nej sprevádzal až do nemocnice. Za tento čin mu v roku 19078 udelili nielen Cenu KFP CSOV, ale aj Čestný diplom Medzinárodného výboru fair play (CIFP) pri UNESCO v Paríži.

Ako informoval riaditeľ VŠC Dukla Bansk Bystrica Roman Benčík, vojenský pohreb Ondreja Zeleňanského bude v krematóriu v Banskej Bystrici v piatok 7. februára o 11.00 h. Česť jeho pamiatke!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV