Športové aktuality
2 min. čítania

Vo veku 76 rokov zomrel bývalý predseda kultúrnej komisie SOV, resp. Slovenskej olympijskej akadémie, popredný architekt Štefan Šlachta

Profesor Štefan Šlachta.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

BRATISLAVA  (SOV) – Vo veku 76 rokov po dlhej a ťažkej chorobe vo štvrtok 26. mája zomrel významný slovenský architekt, historik a teoretik architektúry Prof. Ing. arch. Štefan Šlachta, PhD., bývalý dlhoročný predseda kultúrnej komisie Slovenského olympijského výboru, resp. Slovenskej olympijskej akadémie. Ako informoval Spolok architektov Slovenska, posledná rozlúčka so ŠDtefanom Šlachtom sa uskutoční 2. júna o 11:45 v bratislavskom Krematóriu.

Rodák z Ružomberka (nar. 6. decembra 1939) Štefan Šlachta po absolvovaní Fakulty architektúry SVŠT v Bratislave pôsobil na tejto škole ako odborný asistent. V rokoch 1985 – 1987 bol hlavným architektom Štátneho ústavu pre projektovanie dopravných stavieb, potom pracoval v Štátnom ústave pamiatkovej starostlivosti. Od roku 1990 nastúpil vyučovať na Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU). Tri roky bol jej prorektor pre rozvoj a vedu a v rokoch 1994 – 2000 po získaní profesúry bol rektorom VŠVU. Spoluzakladal Spolok architektov Slovenska, ktorý dlhší čas viedol, stál aj pri zrode Slovenskej komory architektov a vydávania odbornej publikácie Fórum architektúry. Vo volebnom období 1998 – 2002 bol poslancom Národnej rady SR, v rokoch 2006 – 2011 hlavným architektom Bratislavy.

Ako uvádza portál Wikipedia.sk, Štefan Šlachta bol spoluautorom projektu mostu Lafranconi  v Bratislave. Publikoval vyše 600 článkov, recenzií stavieb a profilov domácich a zahraničných architektov. Utvoril viacero katalógov a napísal knihu "Sprievodca po architektúre Bratislavy 1918 - 1950" (s I. Dorotjakovou), aj publikácie "Neznámi známi" a "Návraty odídených". Organizoval viaceré výstavy a prednášal na mnohých európskych vysokých školách a univerzitách. Za mimoriadne zásluhy o pozdvihnutie slovenskej architektúry v oblasti výskumu, dokumentačných a biografických prác a za významnú pedagogickú činnosť obdržal za rok 2004 od prezídia Spolku architektov Slovenska Cenu Emila Belluša.

Slovenský olympijský výbor udelil Štefanovi Šlachtovi v roku 2015 Strieborný odznak SOV za výrazný prínos pre olympijské hnutie a šport. SOV vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým.

Česť jeho pamiatke!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV