Športové aktuality
Košice
2 min. čítania

Vo veku 79 rokov zomrela významná hokejová osobnosť Ivan Labanský

hockeyslovakia.sk
Ivan Labanský.
Foto
HC Košice

Vo veku nedožitých 79 rokov zomrela významná osobnosť košického aj slovenského hokeja, dlhoročný tréner klubových mládežníckych družstiev a reprezentácií, funkcionár, hokejový odborník a historik Ivan Labanský. Ivanovi Labanskému v roku 2009 udelili Zlatý odznak SZĽH za prínos pre slovenský hokej. Bol tiež držiteľom Bronzového odznaku SOŠV za dlhodobú prácu a prínos pre rozvoj olympijského a športového hnutia, aj Plakety primátora Košíc .

Najviac hráčskych úspechov dosiahol Ivan Labanský ešte ako dorastenec. V pätnástich rokoch sa v drese Lokomotívy Košice tešil z titulu majstra kraja aj z postupu do I. dorasteneckej ligy. Od sezóny 1965/1966 obliekal dres B-mužstva Dukly Košice, ktorá už hrala najvyššiu súťaž. Ešte ako aktívny hráč vo vtedajšom klube VSŽ Košice získal preukaz trénera III. triedy a v roku 1985 aj najvyššiu trénerskú kvalifikáciu, licenciu A.

Po skončení aktívnej hráčskej činnosti pokračoval od roku 1968 ako tréner a do povedomia športovej verejnosti sa následne zapísal ako tréner i manažér mládeže. Vo svojej trénerskej kariére prešiel vo VSŽ a neskôr v HC Košice všetkými mládežníckymi kategóriami, od prípravky až po starších dorastencov. V rokoch 1989 až 1996 pôsobil aj vo funkcii reprezentačného trénera mládežníckych družstiev 16 až 18-ročných hokejistov v Československu, neskôr výberov Slovenska. Na ME osemnástok v roku 1995 v Senici spolu s Petrom Bohunickým formovali takých hráčov ako Országh, Handzuš, Lintner, Rastislav Palikovský, Somík, Vaic, Döme, Podkonický, Ďurčo, Cisár, Barto.

Družstvo starších dorastencov Košíc sa pod Taktovkou Ivana Labanského päťkrát prebojovalo do federálneho finále. Na Slovensku v kategórii mladších i starších dorastencov získali jeho zverenci po dva tituly majstrov SR. „Ako tréner som sa po celý čas snažil pripraviť jednotlivcov na takú výkonnostnú úroveň, aby boli zásobárňou pre naše extraligové seniorské mužstvo aj pre reprezentačné celky,“ spomenul hlavné smerovanie svojej práce.

Ivan Labanský pracoval aj v rôznych komisiách hokejového hnutia. Dlhé roky bol predsedom trénersko-metodickej komisie výkonného výboru Východoslovenského zväzu ľadového hokeja, zvlášť na poli organizačno-metodickom a vo funkciách manažéra mládeže.

Česť jeho pamiatke!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV