Športové aktuality
Prešov
2 min. čítania

Vo veku 80 rokov zomrel legendárny prešovský basketbalový tréner Vladimír Daňo, držiteľ Ceny Jána Zacharu

Ján Jacoš
Vladimír Daňo učil 25 rokov na ZŠ Matice Slovenskej.
Foto
ZŠ Matice slovenskej Prešov

V pondelok 4. januára opustil tento svet vo veku 80 rokov Vladimír Daňo. Bol dlhoročný pedagóg a tréner basketbalistiek v žiackych kategóriách v ZŠ na Ulici Matice slovenskej v Prešove. Táto škola bola desiatky rokov známa ako basketbalová škola, ktorá bola úzko spojená s Vladimírom Daňom.

Vladimír Daňo ako pedagóg začal pôsobiť v ZŠ v Kapušanoch a viedol tam basketbalový krúžok. Do ZŠ na Ul. Matice slovenskej prišiel v roku 1975 a bol v nej učiteľom do roku 2000, trénerom do roku 2005. Zaslúžil sa o mnohé úspechy svojich žiačok. Mal výrazný podiel na tom, že v Prešove vyrástli viaceré generácie vynikajúcich basketbalistiek, prvoligové hráčky a reprezentantky.

Pričinil sa o vznik športových tried so zameraním na basketbal, bol vedúcim tréningového strediska mládeže. Družstvá žiačok pod jeho vedením dosahovali na celoslovenských súťažiach špičkové umiestnenia.

Podieľal sa na výchove skvelých basketbalistiek - Eva Antalecová-Mačeková hrala na olympijských hrách v roku 1992, Erika Dobrovičová hrala na olympijských hrách v rokoch 1988 a 1992, štyroch majstrovstvách sveta, na majstrovstvách Európy v roku 1989 sa podieľala na zisku striebornej medaily, Anna Jurčenková reprezentovala na piatich majstrovstvách Európy.

Vladimír Daňo mal ohromnú energiu, práca pedagóga a trénera ho úplne pohltila, basketbalu dával všetko - srdce, hlavu, život, zanietenosť, obetavosť, venoval jej veľa voľného času a víkendov.

Jeho trénerský rukopis bol nezameniteľný. Vzorne sa staral aj o športový areál školy. Tiež bol zakladateľom školského športového klubu ZŠ na Ul. Matice slovenskej.

V roku 2020 mu Slovenský olympijský a športový výbor udelil Cenu Jána Zacharu. Táto cena sa udeľuje trénerovi mládeže, ktorý dlhodobo dosahoval prenikavé výsledky v práci s mládežou.

Vedenie ZŠ na Ul. Matice slovenskej na svoju webovú stránku napísalo:

"Do športového neba odišiel Vladimír Daňo, legendárny prešovský basketbalový tréner. Tréner s veľkým srdcom. Pán Daňo, ďakujeme vám za všetky chvíle strávené s vami, za vaše povzbudivé slová, tréningy. Budete nám veľmi chýbať."

Vladimír Daňo sa narodil 23. januára 1940.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV