Športové aktuality
Dolný Smokovec
4 min. čítania

Vo veku 80 rokov zomrel veľmi významný sánkarský tréner a funkcionár, čestný člen SOŠV Walter Marx st.

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Walter Marx st. (v pozadí) ako tréner pri štarte našej sánkarskej dvojice Ľubomír Mick - Walter Marx ml. na ZOH 2002 v Salt Lake City.
Foto
Štartfoto

Trinásť dní po úmrtí legendárnej postavy slovenského lyžovania Ladislava Harvana prišla z Vysokých Tatier ďalšia veľmi smutná správa. V sobotu 21. januára v Dolnom Smokovci zomrel ďalší čestný člen Slovenského olympijského a športového výboru - legendárna trénerská i funkcionárska postava slovenského sánkovania Walter Marx starší. Len prednedávnom, 12. decembra, sa rodák zo Žiliny dožil jubilea 80 rokov. Už dlhší čas mal veľké zdravotné problémy.

Walter Marx starší, ktorý sa ako chlapčisko s mamou presťahoval zo Žiliny do Vysokých Tatier, mal mimoriadne zásluhy o rozvoj sánkarského športu na Slovensku. Bývalý reprezentant ČSSR (spolu s Dušanom Činčárom boli medailisti z majstrovstiev ČSSR v súťaži dvojíc) sa stal dlhoročným popredným trénerom a funkcionárom.

Walter Marx starší s typickým úsmevom.
Walter Marx starší s typickým úsmevom.
Foto
Archív M. J.

Ako tréner alebo člen realizačného tímu reprezentácie ČSFR, resp. Slovenska sa Walter Marx st. v rokoch 1992 – 2014 sedemkrát zúčastnil na zimných olympijských hrách. A ovplyvnil aj mladších trénerov, ktorí aj na ZOH nadväzovali na jeho desaťročia trvajúcu významnú trénerskú prácu.

Počas trénerského pôsobenia viedol Walter Marx st., predovšetkým v spolupráci s Dušanom Činčárom, množstvo reprezentantov Československa či Slovenska. Boli medzi nimi Miroslav Zajonc, ktorý sa po emigrácii do Kanady stal majstrom sveta a na ZOH reprezentoval USA, naši olympionici Ľubomír Mick, Walter Marx ml., Jaroslav Slávik, Ján Harniš, Branislav Nemec, Veronika Sabolová, Jana Šišajová či päťnásobný olympionik Jozef Ninis.

Walter Marx starší ešte za pretekárskych čias spolu s manželkou.
Walter Marx starší ešte za pretekárskych čias spolu s manželkou.
Foto
Archív W. M.

Jeho syn, dvojnásobný olympionik Walter Marx ml., na ZOH 2006 v Turíne dostal veľkú poctu, keď ho vybrali za vlajkonosiča slovenskej výpravy na otváracom ceremoniáli hier. Vnuk Waltera Marxa st. Patrik Tomaško zase reprezentoval Slovensko na I. ZOH mládeže v roku 2012 v Innsbrucku v dvojsedadlových saniach spolu s Čikovským.

V ére Československa bol Walter Marx starší najprv členom výkonného výboru a potom i predsedom federálneho sánkarského zväzu (1989 – 1992). V rokoch 1992 – 1998 a 2008 – 2014 viedol Slovenský zväz sánkarov. Medzinárodná sánkarská federácia (FIL) mu udelila svoje najvyššie vyznamenania – Zlatý odznak FIL.

Walter Marx st. ako tréner s neodmysliteľnou šiltovkou.
Walter Marx st. ako tréner s neodmysliteľnou šiltovkou.
Foto
Archív W. M.

Bol aktívny člen Olympijského klubu Vysoké Tatry. V roku 2008 ho uviedli do Tatranskej športovej siete slávy ako len piatu osobnosť v poradí. "Bolo by dobré, keby sme mali v Tatrách dráhu pre naše deti, pretože bez nej sa ťažko vychovávajú športovci. Takisto by nevyrástol dobrý futbalista, keby nemal ihrisko, na ktorom môže hrávať,“ povedal po prevzatí ocenenia a dodal, že deťom sa dajú dať základy tohto športu na suchu, ale problém nastane, už keď sa majú dostať do ľadového koryta, za ktorým musia slovenskí sánkari cestovať do zahraničia.

Walter Marx st. sa zaslúžil o výstavbu drevenej sánkarskej dráhy v Tatranskej Lomnici, ktorá bola otvorená v roku 1978. Uskutočnili sa na nej viaceré medzinárodné súťaže, vrátane pretekov Svetového pohára. V prevádzke bola až do katastrofickej víchrice, ktorá spustošila Vysoké Tatry v novembri 2004. Neskôr vyvíjal veľké úsilie o vybudovanie novej sánkarskej dráhy, ale neuspel. V Starom Smokovci sa podarilo vybudovať aspoň štartovací trenažér, ktorý otvorili v roku 2005.

Walter Marx st. (v strede) po prevzatí Strieborných kruhov SOV spoločne so svojím sánkarským spolupútnikom Dušanom Činčárom a s významnou postavou slovenského olympijského a športového zberateľstva Ervínom Smažákom.
Walter Marx st. (v strede) po prevzatí Strieborných kruhov SOV spoločne so svojím sánkarským spolupútnikom Dušanom Činčárom a s významnou postavou slovenského olympijského a športového zberateľstva Ervínom Smažákom.
Foto
Ján Súkup

Zásluhy Waltera Marxa st. boli vysoko ocenené aj na našej olympijskej pôde. Slovenský olympijský výbor (SOV, od decembra 2018 už SOŠV) mu v roku 2002 udelil Bronzové kruhy SOV, v roku 2008 dostal Strieborné kruhy SOV, v roku 2013 Zlatý odznak SOV a na 49. valnom zhromaždení SOV v apríli 2016 bol prijatý za čestného člena SOV. Bolo to ocenenie jeho mimoriadnych služieb pre olympijské hnutie a slovenský šport.

Slovenský olympijský a športový výbor vyslovuje hlbokú sústrasť rodine a blízkym Waltera Marx staršieho. Česť jeho pamiatke!

Posledná rozlúčka s Walterom Marxom st. sa uskutoční v piatok 27. januára o 13:00 h v Dome smútku v Starom Smokovci.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV