Športové aktuality
2 min. čítania

Vo veku 86 rokov na následky zranení pri lyžiarskom tréningu zomrel zjazdársky olympionik Vladimír Krajňák

Vladimír Krajňák pred niekoľkými rokmi na stretnutí olympionikov v Piešťanoch.
Foto
JÁN SÚKUP

BRATISLAVA 16. januára (sou) - V deň schvaľovania nominácie slovenskej výpravy na ZOH v Soči prišla z Tatier smutná správa. Vo veku 86 rokov zomrel na následky zranení utrpených pri nedávnom lyžovaní jeden z najstarších slovenských olympionikov, 86-ročný Vladimír Krajňák (nar. 24. septembra 1927 v Kežmarku). Počas tréningu na veteránske preteky na Nový rok v Bachledovej doline narazil do slalomovej tyče. Vyletel z trate a dopadol na trávnatý terén. Pri páde utrpel zlomeninu lonovej kosti a ďalšie zranenia, s ktorými sa už ani jeho trénovaný organizmus nevedel vyrovnať. Hospitalizovali ho v nemocnici v Poprade. Veril, že sa k milovanému lyžovaniu ešte vráti, ale už sa tak nestane. Počas nekonečne dlhej športovej kariéry Vladimír Krajňák utrpel na zjazdovkách množstvo zranení, vážne aj pred dvoma rokmi. Tie novoročné sa mu však stali osudné…

Vladimír Krajňák patril dlhší čas medzi najlepších zjazdárov v Československu, ale milovanému športu sa venoval aj dávno do odchode do dôchodku. Zvyčajne lyžoval spoločne s o tri roky starším bratom Ottom Krajňákom. Často sa spoločne zúčastňovali na veteránskych pretekoch. Ich športová dlhovekosť vzbudzovala všeobecný obdiv a vo Vysokých Tatrách sa stali legendami. Vlani v máji na oslavách 100 rokov organizovaného lyžovania na Slovensku v Hornom Smokovci dostali spomedzi všetkých oceňovaných najväčší potlesk.

V zjazdovom lyžovaní sa Vladimír Krajňák dvakrát zúčastnil na zimných olympijských hrách. Na prvých povojnových ZOH v roku 1948 v St. Moritzi po tréningovom páde napokon nesúťažil, ale o osem rokov neskôr v Cortine d´Ampezzo 1956 nastúpil na všetky tri disciplíny. V obrovskom slalome obsadil 38. mieste, slalom nedokončil, v zjazde bol diskvalifikovaný. Šesťnásobný majster Československa štartoval aj na majstrovstvách sveta 1954 v Aare – v zjazde obsadil 27. miesto.

Naše lyžovanie utrpelo veľkú stratu a prišlo o legendu. Slovenský olympijský výbor vyslovuje hlbokú sústrasť rodine zosnulého. Posledná rozlúčka s Vladimírom Krajňákom sa uskutoční v pondelok 20. januára o 13.00 na Novom cintoríne v Kežmarku.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV