SOŠV
Bratislava
2 min. čítania

Vo veku 87 rokov zomrel najznámejší slovenský športový karikaturista Jozef Hrušovský

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Jozef Hrušovský na valnom zhromaždení SOV v apríli 2018, kde si z rúk národnej umelkyne Márie Kráľovičovej za svoje dlhoročné pôsobenie tvorca karikatúr športovcov prevzal Cenu Mira Procházku za rok 2017.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Vo veku 87 rokov v nedeľu 15. decembra v Bratislave zomrel najznámejší slovenský športový karikaturista Jozef Hrušovský. Rodák z Horných Lovčíc (nar. 28. júla 1932) sa ako športový karikaturista stal legendou. Bývalý prvoligový hádzanár prostredníctvom karikatúr zvečnil mnohé významné osobnosti svetového aj československého, resp. slovenského športu - nielen na podujatiach na našom území, ale aj v zahraničí. Kreslil zásadne naživo, nie podľa fotografií, vďaka čomu sa osobne zoznámil so všetkými karikovanými. Viacerí z nich si od neho svoje karikatúry vyžiadali, aj keď sa ich veľmi nerád vzdával. Mnohé svoje práce vystavoval – nielen na Slovensku, ale aj v Poľsku.

Jozef Hrušovský začal karikatúry výlučne športovcov kresliť v roku 1962, keď mal naňho veľký vplyv postup futbalistov Československa až do finále majstrovstiev sveta v Čile. Pôsobeniu ako športového karikaturistu sa venoval bezmála polstoročie (až do roku 2010), potom ho už ruka tak dobre neposlúchala, aby mohol kresliť tváre známych športových osobností tak, že ich drvivá väčšina ľudí rýchlo spoznala. Odhadoval, že za tie dlhé roky nakreslil asi dvanásťtisíc karikatúr, ktorých dominantami boli tváre športovcov. Jeho diela zverejňovali nielen médiá v slovenskej a českej časti spoločného štátu, ale aj v Poľsku, Maďarsku, NDR, Rakúsku, ZSSR, Juhoslávii, Fínsku, Nórsku, či Švédsku.

Slovenský olympijský výbor ocenil významné pôsobenie Jozefa Hrušovského v tejto špecifickej vetve žurnalistiky udelením Ceny Miroslava Procházku za celoživotnú propagáciu športu a olympizmu prostriedkami literatúry a publicistiky za rok 2017. Odovzdala mu ju manželka už dávnejšie zosnulého popredného publicistu Mira Procházku, národná umelkyňa Mária Kráľovičová.

Posledná rozlúčka s Jozefom Hrušovským bude vo štvrtok 19.12. o 16.15 h v bratislavskom Krematóriu. Česť jeho pamiatke!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV