Šport a olympizmus
Bratislava
4 min. čítania

Vo veku 91 rokov zomrel dvojnásobný olympionik vo veslovaní, dvojnásobný medailista z ME a bývalý šéf Slovenského veslárskeho zväzu František Reich

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
František Reich (vľavo) s "parťákom" z dvojskifu Albertom Krajmerom pred OH 1956 v Melbourne. Spoločne získali dve medaily na európskych šampionátoch.
Foto
Archív SOŠM

Vo štvrtok 27. mája v Bratislave vo veku 91 rokov zomrel aktuálne piaty najstarší olympionik zo Slovenska, účastník OH 1952 a 1956 vo veslovaní, dvojnásobný medailista z majstrovstiev Európy, akademický majster sveta a o mnoho rokov neskôr predseda Slovenského veslárskeho zväzu František Reich. Rodák zo Žiliny (narodil sa 31. októbra 1929) patril medzi najväčšie postavy v histórii slovenského veslovania. Slovenský olympijský výbor mu v roku 2009 udelil Bronzové kruhy SOV.

František Reich je v tomto roku už piaty slovenský olympionik, ktorý nás navždy opustil. Pred ním odišli na večnosť kapitán strieborného futbalového tímu ČSSR na OH 1964 v Tokiu Anton Urban (zomrel 5. marca v Bratislave vo veku 87 rokov), ďalší veslár, účastník OH 1968 v Mexico City a neskôr tiež predseda Slovenského veslárskeho zväzu Milan Hurtala (20. marca v Bratislave vo veku 74 rokov), volejbalový účastník OH 1980 v Moskve Ján Repák (12. mája v Bratislave vo veku 65 rokov) a účastník chodeckých súťaží na OH 1988 v Soule aj na OH 1992 v Barcelone Pavol Szikora (22. mája vo veku 69 rokov).

František Reich bol úspešný veslársky reprezentant Československa. V roku 1951 sa v skife stal akademickým majstrom sveta. Dvakrát štartoval na olympijských hrách – v Helsinkách 1952 v skife (na požičanej lodi skončil v semifinále) a v Melbourne 1956 v dvojskife (s Albertom Krajmerom nepostúpili z opravnej jazdy). Medailovo sa presadil na majstrovstvách Európy. V dvojskife s Krajmerom si na ME 1955 v Gente vybojovali striebro a na ME 1956 na Blede bronz.

Po ukončení aktívnej športovej činnosti sa František Reich stal popredným športovým funkcionárom a trénerom, ktorý sa dlhé roky venoval výchove mládeže. Ako predseda Slovenského veslárskeho klubu Bratislava dlho pôsobil vo veslovaní na slovenskej aj federálnej úrovni. Po roku 1989 bol zvolený za predsedu Slovenského veslárskeho zväzu. Rovnakú funkciu neskôr zastával aj syn Marek Reich, ktorý sa tiež úspešne venoval veslovaniu ako športovec – takisto ako dcéra Františka Reicha Lucia, ktorá ako prvá Slovenka vyhrala ženský skif na chýrnych pražských Primátorkách. Vnučka Františka Reicha Viktória Reichová zase reprezentovala Slovensko v umeleckom plávaní.

Na internetovej stránke www.uspechposlovensky.sk sa František Reich predčasom vyznal:

„Mojou najväčšou životnou prekážkou bolo zatriedenie v spoločnosti, nakoľko som bol synom veľkého a známeho podnikateľa taktiež Františka Reicha, ktorý vybudoval a stal sa spoluvlastníkom stredoslovenskej elektrárne energetiky. Počas komunizmu došlo k znárodňovaniu a moja rodina prišla skoro o všetko. Prežívali sme zo dňa na deň, takmer sa z nás stali bezdomovci. V tom čase som často prespával v lodejnici a moji kamaráti mi veľmi pomohli, keď mi občas priniesli niečo pod zub.

Len vďaka mojím úspechom som mohol robiť to, čo som miloval. Aj preto je pre mňa veľmi dôležitý titul akademického majstra sveta z roku 1951. Vďaka nemu som mohol ostať v Bratislave, hoci otca z nej v rámci perzekučnej Bacílkovej B-akcie v päťdesiatych rokoch ako nežiaducu osobu vysídlili aj s rodinou. Myslím si, že poctivou a húževnatou prácou sa vždy (alebo aspoň mnohokrát) dostanete ku svojim vytúženým snom aj keď spočiatku vyzerajú nereálne ba až nemožne. Dôležité je nikdy sa nevzdať a nehľadieť na prekážky, najmä keď robíte niečo, čo milujete. Vždy som sa riadil heslom ,Rob to, čo miluješ, a daj do toho celú dušu.´“

Na margo svojich športových úspech František Reich na rovnakom mieste ešte povedal: „Treba si uvedomiť, že sláva a úspechy sú pominuteľné. Viac ako olympijské účasti si vážim, že som ako 52-ročný veterán sólovo na skife za štyri dni a tri noci prevesloval proti prúdu z Bratislavy do Viedne.“

Posledná rozlúčka s Františkom Reichom sa uskutoční v pondelok 7. júna o 10:15 h v bratislavskom Krematóriu.

Slovenský olympijský a športový výbor vyslovuje úprimnú sústrasť rodine a blízkym Františka Reicha. Česť jeho pamiatke!

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV