Športové aktuality
5 min. čítania

Vo veku 93 rokov zomrela veľká funkcionárska a trénerská osobnosť slovenského lyžovania Ján Terezčák

Peter Chudý

DOLNÝ SMOKOVEC 16. júla (pch) - V sobotu 14. júla vo veku 93 rokov v nemocnici v Poprade zomrel dlhoročný významný slovenský lyžiarsky funkcionár a bývalý reprezentačný tréner bežcov na lyžiach Ján Terezčák.

Ján Terezčák sa narodil 3. októbra 1924 v Kysaku, kde sa už v mladosti venoval behu na lyžiach aj alpským lyžiarskym disciplínam. V rokoch 1954 – 1957 bol zamestnaný v sekcii slovenského bežeckého lyžovania v Bratislave ako  tajomník. Od roku 1957 začal pracovať vo  Vysokých Tatrách, kde pôsobil ako vedúci lyžiarskej základne a hlavný tréner Slovenska pre lyžiarske disciplíny. Už v roku 1958 sa stal aj reprezentačným trénerom Československa v behu na lyžiach. Pod jeho trénerskym vedením vyrástli takí pretekári ako Štefan Harvan, Rudolf Čillík, Stanislav Balúch, Alžbeta Gajancová, Anna Pasiarová a ďalší, ktorí Československo reprezentovali na mnohých ZOH, MS  či ďalších významných medzinárodných lyžiarskych podujatiach. Už v roku 1961 sa jeho zverenec Stanislav Balúch ako prvý Slovák stal majstrom ČSR v behu na 50 km. Počas jeho trénerskej činnosti získali ním vedení pretekári spolu až 18 titulov majstra Československa.                                                                               

Ján Terezčák roky úspešne pôsobil aj ako lyžiarsky funkcionár. Bol dlhoročný člen predsedníctva Československého zväzu lyžiarov a predsedom jeho komisie vrcholového športu. V 70. a 80. rokoch minulého storočia viedol lyžiarske reprezentácie ČSSR a reprezentáciu Slovenska. Bol aj členom predsedníctva bežeckej komisie Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS a na ZOH  1980 v americkom Lake Placide pôsobil ako technický delegát FIS pre behy. Bol tiež jeden z popredných organizátorov nezabudnuteľných MS 1970 v klasickom lyžovaní vo Vysokých Tatrách. Spolu s Ondrejom  Ruskom bol pred MS spoluautor nových, moderných lyžiarskych bežeckých tratí na Štrbskom Plese a vytvoril aj dovtedy nepoužívaný a inovatívny spôsob mechanickej úpravy lyžiarskych bežeckých tratí.

Po zrušení lyžiarskych základní v celom Československu, vrátane Vysokých Tatier, v roku 1974 vznikli tréningové centrá mládeže a od 1. augusta 1974 aj Stredisko vrcholového športu Federálneho ministerstva vnútra Červená Hviezda Štrbské Pleso (SVŠ FMV ČH ŠP). V tomto stredisko Ján Terezčák pôsobil ako metodik od októbra 1975 až do odchodu do dôchodku. Svoje dlhoročné skúsenosti z organizovania vrcholných domácich i medzinárodných podujatí zúročil aj ako dlhoročný riaditeľ bežeckých pretekov o Tatranský pohár, počas kongresu INTERSKI 1975 či Svetovej zimnej univerziáde v roku 1987.

Po vzniku samostatného Slovenska sa Ján Terezčák angažoval najmä v technickej komisii pre výstavbu a homologizáciu lyžiarskych bežeckých tratí po celom Slovensku. V posledných rokoch všetok svoj čas venoval najmä historicko-publikačnej činnosti. V roku 1997 mu vyšla prvá publikácia „Dejiny lyžovania na Slovensku (1860 – 1944)“ a v roku 2008 aj jej pokračovanie „Dejiny lyžovania na Slovensku (1945 – 2000)“.                                  

Za prácu v oblasti športu, ale najmä lyžovania, bol Ján Terezčák ocenený množstvom vyznamenaní. Slovenský olympijský výbor mu v roku 2011 udelil Strieborný odznak SOV. V roku 2006 bol uvedený do Športovej siene slávy mesta Vysoké Tatry, v roku 2014 sa stal čestným občanom svojho rodného mesta Kysak a o rok neskôr aj obce Štrba.

Posledná rozlúčka s Jánom Terezčákom sa uskutoční v stredu 18. júla od 13:00 h v Dome smútku v Smokovci.

Slovenský olympijský výbor vyslovuje úprimnú sústrasť rodine zosnulého a jeho blízkym.                                                                                                               

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV