Šport a olympizmus
4 min. čítania

Vo Viedni sa uskutočnil Európsky kongres fair play

Profile picture for user igorkovac
Igor
Kováč

V dňoch 24. a 25. septembra 2021 sa vo Viedni konal v poradí už 26. Európsky kongres fair play s názvom „Fair Play vo výchove – projekty a iniciatívy“. Slovensko na tomto podujatí zastupovala predsedníčka Klubu fair play SOŠV a zároveň členka výkonného výboru Európskeho hnutia fair play (EFPM) Katarína Ráczová a členka Klubu fair play SOŠV Tatiana Švecová.

Medzi pozvanými prednášateľmi boli Kolë Gjeloshaj z Belgicka, delegát Medzinárodnej federácie školského športu a Otmar Weiss z Rakúska, profesor na Katedre športových vied na Viedenskej univerzite. Najväčšiu pozornosť vzbudil príspevok portugalskej zástupkyne Esmeraldy Gonçalinhoovej, ktorá informovala o iniciatíve portugalskej vlády s názvom Národný plán etiky v športe (National Plan for Ethics in Sport). Projekt bol zahájený v roku 2012 a je podporovaný štátnym tajomníkom pre šport a mládež. Súčasťou projektu je používanie tzv. Bielej karty (obdoba našej Zelenej karty), ktorého cieľom je zdôrazniť a odmeniť eticky relevantné postoje a správanie sa športovcov, trénerov, manažérov, divákov a iných športových agentov. Projekt bol odštartovaný v roku 2015 a doteraz ho prijalo 67 športových subjektov. Za uvedené obdobie bolo udelených 2825 Bielych kariet, z toho 59 % športovcom a 18 % trénerom. Najviac kariet udelili futbalisti, nasleduje basketbal a tenis.

Výzva na predkladanie návrhov na ceny fair play

Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) každoročne udeľuje ceny fair v športe s cieľom chrániť a presadzovať idey čestnosti, upriamiť pozornosť spoločnosti na činy fair play a propagovať pozitívne ideály proti negatívnym javom v športe, ako i v každodennom živote.

V záujme šírenia myšlienok fair play ako i prevencie nežiadúceho správania Klub fair play SOŠV vyzýva športové subjekty aj jednotlivcov na zasielanie návrhov na udelenie ocenení KFP SOŠV za rok 2021.

Návrhy je potrebné posielať do 15. októbra 2021 formou vyplnenia elektronického dotazníka, ktorý nájdete na webovej stránke SOŠV https://www.olympic.sk/form/fairplay.

Všetko o cenách fair play i Klube fair play

Z poverenia EFPM informovala Katarína Ráczová vo svojom vystúpení o nosnom projekte EFPM a predstavila príručku s názvom Fair play karta. Príručka má poskytnúť širokej verejnosti nápady na popularizáciu Fair play karty na športových podujatiach. Zároveň zdieľa súčasné skúsenosti a osvedčené postupy, ktoré sa používajú vo viacerých organizáciách v Európe, a tým má povzbudiť ďalšie inštitúcie, športové federácie, usporiadateľov podujatí, učiteľov, trénerov, fanúšikov športu, aby zaviedli Kartu fair play a presadzovali tak idey čestnosti v športe, ale aj v každodennom živote.

Na Európsky kongres fair play nadviazalo Valné zasadnutie EFPM, ktoré bolo volebné. Zasadnutie otvoril a viedol predseda hnutia Christian Hinterberger, ktorý privítal prítomných členov i pozvaných hostí, medzi ktorými boli Jenő Kamuti prezident Medzinárodného výboru fair play (CIFP), či Anu Rajajarvi, podpredsedníčka Medzinárodnej športovej konfederácie pracujúcich a amatérov (CSIT). Európsku jiu- jitsu úniu zastupoval jeho prezident Robert Perc a Európsku univerzitnú športovú associáciu jej generálny sekretár, Matjaz Pecovnik. Okrem bodov, ktorými boli správa o činnosti organizácie, kontrola úloh z predošlých rokovaní a vyhodnotenie plnenia stratégie, sa riešili aj aktuálne otázky hnutia. Výsledky hospodárenia EFPM za rok 2019 a 2020 predniesla Katarína Ráczová. Jedným z hlavných bodov Valného zasadnutia bolo podpísanie Memoranda o spolupráci s Európskou olympijskou akadémiou, za ktorú bol prítomný jej prezident Manfred Lämmer z Nemecka.

K. Ráczová zostáva členkou VV EFPM

Sobotňajší program bol venovaný voľbám do výkonného výboru EFPM. Na veľké prekvapenie nebol do exekutívy zvolený reprezentant rakúskej organizácia ASKÖ, ktorá európsky kongres a VZ organizovala a rovnako nebola zvolená ani delegátka silnej francúzskej organizácie AFSVFP (Francúzska organizácia pre šport bez násilia a pre fair play). V novozvolenom výkonnom výbore bude mať opäť zastúpenie aj Slovensko v osobe Kataríny Ráczovej, ktorá bude naďalej zastávať funkciu pokladníčky. Novým prezidentom hnutia sa stal Philippe Housiaux z Panathlon- Wallonie Brusels.

Katarína Ráczová počas zasadnutia EFPM vo Viedni.
Katarína Ráczová počas zasadnutia EFPM vo Viedni.
Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV